Judecătorii explică de ce a intrat în insolvență fundația ce trebuia să se ocupe de „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă“ din Constanța
Judecătorii explică de ce a intrat în insolvență fundația ce trebuia să se ocupe de „promovarea şi sprijinirea
11 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1810
Marime text
- Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 12 iunie 2009, avându-i ca fondatori pe Cristian-Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, Elena Frîncu, fost director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, şi Carmen-Florentina Vasile, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța.
- Scopul declarat al fundaţiei îl reprezinta „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa, într-un sistem organizat“.
- Potrivit DNA, prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât condamnarea lui Cristian-Bogdan Zgabercea și a Florentinei Carmen Oproiu la câte trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
- Tot în acest dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a luat opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean a intrat în insolvență! Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța, la solicitarea Unității Administrativ Teritorială a Județului Constanța.
Noul termen a fost fixat pentru data de 15 mai 2023.
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă Nr. 3950/03.03.2023, prin cererea înregistrată, creditoarea UAT Județul Constanța a solicitat declanșarea procedurii insolvenței împotriva debitoarei Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean.
Conform BPI, în susținerea cererii, creditoarea a arătat că deține împotriva debitoarei o creanță certă, lichidă și exigibilă în cuantum de 1.067.685 lei debit principal la care se adaugă + dobânzi în cuantum de 873.881,27 lei (calculate pentru perioada 23.01.2013-31.12.2022) + penalități de întârziere sau majorari de întarziere în cuantum de 472.814,66 lei (calculate 23.01.2013-31.12.2022), calculate în continuare până la data recuperării sumei + 1500 lei cheltuieli de judecată conform sentinței civile 681/31.03.2016 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosar nr.7519/118/2015, rămasă definitivă prin neapelare; 3.453.000 lei debit principal + 800 lei cheltuieli de judecată conform Sentinței civile nr.572/16.03.2016 pronuntată de Tribunalul Constanța în dosar nr. 5173/118/2014**, rămasă definitiva prin Decizia civilă nr.118C/15.09.2017 pronunțată de Curtea de Apel.
De menționat că, potrivit BPI, Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean nu deține fonduri bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile.
Pe fondul cererii de deschidere a procedurii insolvenței, constatând că titularul cererii – creditorul – are o creanță certă, lichidă și exigibilă împotriva debitorului, de mai mult de 60 de zile, în cuantum de peste 50.000 lei, dovedită cu înscrisurile depuse la dosar, potrivit art. 5 pct. 72 din Legea nr. 85/2014, constatând că sunt îndeplinite condițiile legii, instanța a dispus deschiderea procedurii insolvenței Fundației pentru Promovarea Sportului Constănțean.
Administrator judiciar a fost numit C.I.I. Rusu Mirela.
Judecător sindic al cauzei este Alina Elena Marin, de la Tribunalul Constanța.
Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 12 iunie 2009, avându-i ca fondatori pe Cristian-Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, Elena Frîncu, fost director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, şi Carmen-Florentina Vasile, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța.
Scopul declarat al fundaţiei îl reprezinta „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa, într-un sistem organizat“.
Dosar penal
Potrivit DNA, prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât condamnarea lui Cristian-Bogdan Zgabercea și a Florentinei Carmen Oproiu la câte trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.Tot în acest dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a luat opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
În final, instanța a dispus achitarea inculpaților Marcel Brâncoveanu Părău, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10339
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean
Zgabercea a semnat, CJC a dat - 3 milioane de lei pentru promovarea sportului (documente)
Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii