Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mara Construct SRL, firma ce s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava, în faliment! Licitații fără succes!

ro

16 Sep, 2022 00:00 2049 Marime text

 
  • Mai mult, lichidator judiciar al Mara Construct SRL a întreprins acțiuni menite, a purtat discuții și a furnizat informații persoanelor interesate de achiziționarea bunurilor aparținând debitorului scoase la vânzare prin licitație publică cu strigare. 
  • Având în vedere că termenele de licitație s-au epuizat fără a se achiziționa vreun caiet de sarcini și nu s-a depus niciun dosar de participare, lichidatorul judiciar a procedat la actualizarea anunțurilor de vânzare postate pe site-ul Publi24.ro și a publicat pe site-ul UNPIR Licitații anunțurile privind valorificarea bunurilor debitoarei prin licitație publică cu strigare.
 
Tribunalul Constanța a fixat un nou termen (5 decembrie 2022) în dosarul 2196/118/2018 privind falimentul societății comerciale Mara Construct SRL, firmă ce s-a ocupat de reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, de restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava, dar și de reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 
În paralel, tot la Tribunalul Constanța, merge mai departe și cauza penală în care Mara Construct a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, alături de fostul administrator Constantin Dima, într-un dosar de spălare de bani, evaziune fiscală şi grup infracţional organizat.
 
Până în prezent, în dosarul de faliment, au fost acordate 22 de termene de judecată.
 
Cauza se află pe rolul Tribunalului Constanța din aprilie 2018.
 
Judecător sindic este Claudia Ionela Bojin, de la Tribunalul Constanța.  
 
Potrivit Confidas.ro, Mara Construct SRL (fondată în 2007) are sediul social în Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și are ca asociat unic pe Maria Cătălina Lăpăduş, care mai apare în Rafting Company SRL, din Constanța, specializată în învăţământ preşcolar.  
 
Maria Cătălina Lăpăduş este fiica Sandei Ciocoiu - al cărei nume a apărut, de-a lungul timpului, alături de cel al omului de afaceri Sorin Strutinsky, în societatea Conpress Holding - şi fina de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

 
Insolvența apoi falimentul
 
Prin încheiere de şedinţă (secretă) nr. 346/2018, din 23 aprilie 2018, tribunalul a admis cererea formulată de Mara Construct SRL și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei, numind administrator judiciar pe Tomis IPURL.  
 
Prin Hotărârea intermediară nr. 244/2019, din 13.02.2019, instanța a admis cererea de numire a administratorului judiciar formulată de creditoarea DGRFP Galati prin AJFP Constanta. Pe cale de consecință, tribunalul a numit în calitate de administrator judiciar pe Artemis Legal Insolvency SPRL.
 
Apoi, prin Hotărârea intermediară nr. 1602/2019, din 23.10.2019, instanța a dispus intrarea în procedura simplificată a falimentului a SC Mara Construct SRL.
 

UAT Constanta, printre creditori
 
Pe lista creditorilor se află mai multe societăți comerciale, Finanțele Publice din  Constanţa și Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Constanta prin președintele Consiliului Judetean Constanța. Ultimele termene au fost acordate pentru valorificarea bunurilor din averea firmei, dar și pentru pentru continuarea proceduri.
 
Județul Constanța, înscris în tabelul preliminar la creanțelor Mara Construct
 
De menționat că în 2196/118/2018/a1, Tribunalul Constanța a admis în parte contestația formulată de contestatorul Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanta în contradictoriu cu Mara Construct SRL prin administrator judiciar Artemis Legal Insolvency SPRL! Tribunalul a dispus inscrierea UAT Județul Constanța în tabelul preliminar la creanțelor SC Mara Construct SRL a sumei de 36.927.468,87 lei, sub condiție suspensivă, până la solutionarea definitivă a actiunii civile împotriva debitoarei SC Mara Construct SRL și a administratorului statutar al acesteia Dima Constantin în procesul penal ce face obiectul dosarului nr. 2640/118/2016 aflat pe rolul Tribunalului Constanța, secția Penală.
 
Decizia tribunalului a fost menținută și de Curtea de Apel Constanța, prin Hotarârea nr. 182/2020, din 29 iunie 2020.
 
 Povestea oficială, din instanță
 
Mara Construct SRL a intrat în insolvență la solicitarea companiei Roca Nofin SRL, din Tulcea, controlată de Gheorghe Georgescu.
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța la data de 11 iulie 2016, Roca Nofin SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de Mara Construct SRL.
 
În motivarea cererii, Roca Nofin deține împotriva Mara Construct o creanță în valoare de 170.000 lei, rezultata din obligații contractuale ca urmare a executării unor lucrări, fiind emisă factură nr. 009/07.07.2015, achitată parțial, deși scadența a fost depășită de mai mult de 60 de zile.
 
Oficialii de la Mara Construct SRL au formulat întâmpinare prin care au solicitat respingerea cererii, recunoscând, totuși, debitul solicitat de societatea reclamantă și a arătat că neplata restului de factură se datoreaza faptului că prin Ordonanța din 17.10.2015 emisă de DNA - Serviciul Teritorial Constanța s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurator asupra sumelor aflate în conturile bănești aparținând Mara Construct SRL.
 
Ulterior, la termenul de judecată din 19 octombrie 2016, Mara Construct SRL a precizat că este de acord cu deschiderea procedurii insolvenței în formă generală.
 
În acest context, Tribunalul a admis cererea formulată de Roca Nofin SRL, dispunând deschiderea procedurii generale a insolvenței față de SC Mara Construct SRL.
 
Potrivit datelor oficiale, în perioada 19.09.2011-10.09.2015, debitoarei SC Mara Construct SRL, i-au fost atribuite două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani“ și „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, lucrări pe care Mara Construct SRL le-ar fi executat în procent de 80%.
 
Finantarea acestor contracte a fost obținută prin fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța.
 
Urmarea sesizării de către DNA Constanța cu privire la presupusa săvârșirea a unor infracțiuni de natură penală și a unor presupuse prejudicii provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, a fost deschis dosar cu nr.207/P/2015 cu privire la urmarirea penală a fostului administrator și a societății Mara Construct SRL.
 
În acest context, DNA Constanța a emis Ordonanța din data de 17.10.2015, de luare a măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra sumelor aflate în conturile Mara Construct SRL.
 
Pe data de 12 decembrie 2016, administratorul judiciar al debitoarei SC Mara Construct SRL a fost invitat la sediul DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunostință faptul că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva SC Mara Construct SRL, în dosarul nr.268/P/2016, pentru presupusa săvârșire a următoarelor infracțiuni de natură penală: evaziune fiscală (...), folosirea sau prezentare cu rea- credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene.
 
Toate aceste infracțiuni constând în aceea că în perioada de executare a contractului de execuție de lucrări nr.26844/31.12.2010, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, încheiat cu UAT Județul Constanța, în vederea implementarii proiectului „HIPERB- Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța“, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional ( POR) 2007-2013, în mai multe rânduri și în baza aceleași rezoluții infractionale, ar fi folosit „cu rea credință documente inexacte care cuprindeau date neconcordante cu realitatea, cu scopul obținerii pe nedrept, de la autoritatea contractantă, de fonduri provenind de la bugetul general al UE“, conform BPI.  
 
Administratorul judiciar a apreciat că motivele intrării în incapacitate de plăți și pe cale de consecință în stare de insolvență sunt reprezentate de dosarele penale, iar faptul că prin Ordonanța din 17.10.2015 DNA - Serviciul Teritorial Constanta a luat măsura asiguratorie a sechestrului penal asupra sumelor aflate în conturile SC Mara Construct SRL deschise la Trezoreria Constanța și la Banca Transilvania SA (conturi in care societatea detine suma de 20.133.438,96 lei conform extraselor de cont depuse la dosarul cauzei), a avut ca urmare directă încetarea plăților față de furnizori, bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale și față de alți creditori, se mai arată în BPI.
 
Două trimiteri în judecată
 
Dima Constantin, fost administrator al Mara Construct SRL, dar și Mara Construct SRL au fost trimiși în judecată în dosară dosare de procurorii DNA.
 
În aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice și juridice, printre care Dima Constantin, administrator al SC Mara Construct SRL, și Mara Construct SRL.
 
Conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava
 

Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii și executării a două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” și „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat și depus mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța, în valoare totală de 37.434.195 lei.

 
Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
Apoi, în februarie 2017, procurorii DNA Constanța i-au trimis în judecată pe Dima Constantin și pe Mara Construct SRL, alături de alte persoane fizice și juridice.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„La data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului „HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța”, între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin și Consiliul Județean Constanța a fost încheiat un contract de execuție lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Pe toată perioada execuției contractului, inculpații SC Mara Construct SRL și Dima Constantin au folosit, cu rea credință, în relația cu Consiliul Județean Constanța, documente inexacte (facturi și situații de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obținerii pe nedrept, de la consiliul județean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile. O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalți inculpați, administratori ai unor societăți cu un comportament de tip „fantomă” –care au emis facturi ce nu reflectau operațiuni reale și care au fost înregistrate în contabilitate și ulterior plătite de către inculpații Dima Constantin și SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal. De asemenea, Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile“.

 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Licitații fără succes  
 
În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă Nr. 14486/12.09.2022 a fost publicat Raportul centralizat de activitate întocmit pentru perioada 09.06.2022 – 14.09.2022  
 
Potrivit sursei publice deschise, Artemis Legal Insolvency SPRL în calitate de lichidator judiciar al Mara Construct SRL – în faliment a continuat demersurile în legătură cu valorificarea bunurilor debitorului în baza regulamentului de aprobat de adunarea creditorilor, reprezentarea debitorului atât în fața instanțelor de judecată, a Consiliului Județean Constanța cât și a Administrației Județeană a Finanțelor Publice Constanța.
 
Mai mult, lichidator judiciar al Mara Construct SRL a întreprins acțiuni menite, a purtat discuții și a furnizat informații persoanelor interesate de achiziționarea bunurilor aparținând debitorului scoase la vânzare prin licitație publică cu strigare.
 
Având în vedere că termenele de licitație s-au epuizat fără a se achiziționa vreun caiet de sarcini și nu s-a depus niciun dosar de participare, lichidatorul judiciar a procedat la actualizarea anunțurilor de vânzare postate pe site-ul Publi24.ro și a publicat pe site-ul UNPIR Licitații anunțurile privind valorificarea bunurilor debitoarei prin licitație publică cu strigare.
 
Pentru termenele programate nu a fost achiziționat niciun caiet de sarcini, nu a fost depusă nicio documentație de participare iar bunurile nu au fost valorificate în cadrul ședințelor de licitație publică cu strigare
 
Raportat la epuizarea termenelor de licitație publică cu strigare programate conform regulamentelor de vânzare aprobate de creditori anterior în procedură, lichidatorul judiciar a procedat la convocarea adunării creditorilor pentru data de
07.09.2022, ora 15:00 cu următoarea ordine de zi:
 
Aprobarea Regulamentului de vânzare, întocmit sub nr. 15228/29.08.2022 care conține modalitatea de valorificare a unor bunuri din averea debitoarei Mara Construct SRL – în faliment.
 
Urmare voturilor exprimate în cadrul ședintei din data 07.09.2022 creditorii în procent de 100% din total creanțe prezente cu drept de vot, au aprobat Regulamentul de vânzare întocmit sub nr. 15228/2022 și modalitatea de valorificare a unor bunuri din averea debitoarei inclusă în acesta.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct
„Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

 
A doua strigare la Fisc pentru valorificarea bunurilor Mara Construct SRL. Firma s-a ocupat de restaurarea Cetăţii Capidava (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii