Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Murfatlar România SA, în faliment! Tribunalul Constanța nu suspendă procesul și sesizează Curtea Constituţională

ro

26 Apr, 2021 00:00 2936 Marime text
  • Pe data de 23 noiembrie 2018, Tribunalul Constanța a decis intrarea în faliment a debitoarei SC Murfatlar România SA.
  • Tot prin decizia din noiembrie 2018, instanța a dispus ridicarea dreptului săcietății de administrare constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea.
  • Noul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 09 iunie 2021.

Judecătorul sindic Claudia Ionela Bojin, din cadrul Secţiei a II-a civilă din Tribunalul Constanța, a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în dosarul (2938/118/2012) privind falimentul companiei Murfatlar România SA! Instanța a respins, ca neîntemeiată, cererea de suspendare a prezentei cauze, arătând, printre altele, că dosarul se află înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța din anul 2012, iar suspendarea judecății acestuia poate conduce la prejudicierea gravă a oricăreia dintre părți.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Constanța a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de creditorul Omnilogic SRL Unipersonala – membru în comitetul creditorilor debitoarei Murfatlar Romania SA privind exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 22 al. 2 din Legea 85/2006.


Pe cale de consecință, instanța din Constanța a dispus sesizarea Curții Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispozitiilor art. 22 al. 2 din Legea 85/2006, invocată în dosarul de fond al insolvenței debitoarei Murfatlar România SA (în faliment).


Art. 22 al. 2 din Legea 85/2006 arată că „în orice stadiu al procedurii, judecătorul-sindic, din oficiu sau la cererea comitetului creditorilor, îl poate înlocui pe administratorul judiciar, prin încheiere motivată, pentru motive temeinice. Încheierea de înlocuire se pronunţă în camera de consiliu, de urgență, cu citarea administratorului judiciar şi a comitetului creditorilor“.


Cererea de suspendare, respinsă. Explicații

De menționat că Tribunalul Consanța respins, ca neîntemeiată, cererea de suspendare a prezentei cauze formulată de creditorul Omnilogic SRL Unipersonala.


În referire cu acest aspect, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă nr. 7258, din 22 aprilie 2021, instanța a reținut că „dispoziția procedurală nu are un caracter imperativ, instanța având posibilitatea de a aprecia oportunitatea suspendării cursului judecării procesului, fiind evidențiata grija legiuitorului de a nu se întârzia judecarea cauzei“.
 

„Prejudicierea gravă“

„Astfel, în caz de suspendare, judecarea cauzei respective poate dura foarte mult, însă în situația respingerii suspendării, judecarea cauzei continuă. Instanța apreciază ca nu se impune suspendarea judecății prezentei cauze având în vedere faptul că excepția de neconstituționale a fost invocată în cadrul unei proceduri de faliment, procedură caracterizată de celeritate, cu atât mai mult cu cât respectiva cauza se află înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța din anul 2012, iar suspendarea judecății acesteia poate conduce la prejudicierea gravă a oricăreia dintre părți“, se mai arată în decizia Tribunalului Constanța, publicată în potrivit Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 7258, din 22 aprilie 2021.

Schimbarea lichidatorui judiciar

Amintim că la unul dintre termenele trecute, magistrații au dispus încetarea atribuțiilor lichidatorului judiciar provizoriu Fair&Full Insolvency SPRL, desemnat prin sentința nr. 1659 din 23.11.2018 a Tribunalului Constanța. Ulterior, în locul Fair&Full Insolvency SPRL a fost numit în calitate de lichidator judiciar pe C.I.I. Angelo R.Ion Florian cu un onorariu fix de 10.000 lei pe lună.


Prezentul dosar se află pe rolul Tribunalului Constanța din 2012.

Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, la data de 20 martie 2012, debitoarea SC Murfatlar România SA a solicitat sa fie supusă dispoziţiilor Legii insolvenţei, declarându-şi totodată intenţia de reorganizare.


Din insolvență în faliment

În motivare, debitoarea a arătat că, în prezent, este în imposibilitate de a-şi onora obligaţiile curente cu sumele disponibile, valoarea datoriilor exigibile depăşind cu mult limita prevăzută de Legea nr. 85/2006. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului SC Murfatlar România SA, cu sediul în oraşul Murfatlar.

Pe data de 23 noiembrie 2018, Tribunalul Constanța a decis intrarea în faliment a debitoarei SC Murfatlar Romania SA și a desemnat lichidator judiciar provizoriu pe Fair & Full Insolvency Consulting IPURL, cu o retribuţie de 3.000 lei, exclusiv TVA + 10% din valoarea fondurilor obţinute în cadrul procedurii prin vânzarea bunurilor şi recuperarea creanţelor.

Tot prin decizia din noiembrie 2018, instanța a dispus ridicarea dreptului săcietății de administrare constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea.



Părțile

Părţile dosarului sunt: Murfatlar Romania SA, debitor, SC Murfatlar Romania SA, prin Administrator Judiciar Fair & Full Insolvency Consulting IPURL, debitor, iar creditori sunt: SC Unicom Wood Production SA, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Mar SRL, SC Murfatlar România SA, prin administrator special Popescu Gheorghe Cosmin și BRD Groupe Société Générale SA.

Mai departe, lista părților din această cauză este continuată de: Primăria Murfatlar, Omnilogic SRL Unipersonala, Compania de Supraveghere IG SRL, SC Gemarco Industry SRL, Oraşul Murfatlar prin Primar, OTP Bank România SA, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1, Amorim & Irmanos SA Portugalia, Alberto J Tavares Corticas LDA Portugalia, Auto-Grup SRL, Banca Transilvania SA Sucursala Galaţi, Credit Europe Bank România SA, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA, Condurache Lică, Covalciuc Ovidiu Dumitru Ciprian.

În final, tot părți în acest dosar mai sunt: Coface România Credit Management Services SRL, mandatară a creditorului Lucien Bernard & Cie SA, SC Duvigneu Murfatlar SRL, SC Eurovino International SRL, SC Euro Trade Invest SA - în reorganizare, SC Euroavipo SA - în reorganizare, SC Enel Energie SA, SC Endress + Hauser România SRL, SC Elma Trading Comp SRL, SC Eco Rom Ambalaje SA, SC Ella Prosan SRL cu sediul ales la SC Urban şi Asociaţii, SC Fruvisat SA, prin lichidator judiciar Rominsol IPURL, SC Konica Minolta Business Solutions România SRL, SC Laser Tehnology Prodimpex SRL, SC Linde Gaz România SRL, SC Meadwestvaco Packaging Systems Poland Sp ZOO Polonia, SC Marcom RMC 94 SRL, SC Mj Maillis România SA.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și

Firma care deține cafeneaua din parcul de la Gară, vizată de o decizie importantă a Tribunalului Constanța

114 contracte de achiziții publice în câteva luni
Siluan Proiect SRL, fondată de un slujitor al Domnului, a intrat în faliment!



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii