Nimeni nu va fi tras la răspundere! Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)
Nimeni nu va fi tras la răspundere!: Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură
25 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3193
Marime text
- SC Black Pearl SRL îi are ca asociați pe Valentin Brănescu, cu 97.09 % din capital, și pe Delamore So Agro LTD, din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Londra, cu 2.91 % din capital.
- Acest offshore britanic este reprezentat în România de Villy Sorinel Oprea, despre care s-a precizat în presa centrală că ar fi un apropiat al Elenei Udrea, a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
Insolvența societății comerciale Black Pearl SRL, cu sediul social în Constanța - merge mai departe la Tribunalul Constanța! Instanța a cordat un nou termen în cauză, respectiv 20 aprilie 2022, pentru continuarea procedurii specifice.
Judecător sindic este Iuliana Tudoran, de la Tribunalul Constanța.
Recent, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 3346/23.02.2022 (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), a fost publicat Raportul administratorului judiciar al SC Black Pearl SRL (Dăscălescu & CO S.P.R.L.) asupra cauzelor și împrejurarilor care au condus la starea de insolvență a societății.
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 24 februarie 2022, SC Black Pearl SRL îi are ca asociați pe Valentin Brănescu, cu 97.09 % din capital, și pe Delamore So Agro LTD, din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Londra, cu 2.91 % din capital.
În trecut s-a spus că acest offshore britanic este reprezentat în România de Villy Sorinel Oprea, despre care s-a precizat în presa centrală că ar fi un apropiat al Elenei Udrea, a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
În prezent, afaceriștii Valentin Brănescu și Villy Sorinel Oprea sunt judecați la Constanța, într-un dosar penal întrumentat de procurorii din Constanţa.
Omul de afaceri Villy Sorin Oprea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru complicitate la înșelăciune, (două acte materiale), înșelăciune (trei acte materiale) și uz de fals (șase acte materiale).
În cauză au mai fost deferite justiției alte două persoane, respectiv Valentin Brănescu – bănuit de înșelăciune (două acte materiale) și Vasile Știrbescu - suspectat de complicitate la înșelăciune (două acte materiale).
Dosarul penal se află pe rolul Judecătoriei Constanța, noul termen fiind stabilit pentru data de 16 martie 2022.
Revenind la dosarul de insolvență, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 3346/23.02.2022 (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), a fost publicat Raportul asupra cauzelor și împrejurarilor care au condus la starea de insolvență a debitoarei SC Black Pearl SRL.
Conform BPI, la data de 31.12.2018, societatea debitoare avea înregistrate în evidențele sale datorii comerciale în valoare de 12.334.722 lei, reprezentând 91,49 % din total datorii, aceasta fiind cea mai importanta categorie de obligatii a debitoarei.
La aceași dată, obligațiile în legătură cu bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat erau valoare totala de 626.865 lei, reprezentând 4,65% % din total datorii, acestea avand o evoluție crescătoare în perioada 2016-2018.
Cifra de afaceri
În perioada analizată valorile acestui indicator au avut o evoluție variabilă, astfel că, dacă în anul 2016 s-a înregistrat o cifră de afaceri de 27.000.643 lei, la finele anului 2017 aceasta crește la valoarea de 32.699.538 lei. Corespunzător exercitiului financiar 2018 valoarea acestui indicator a scăzut substantial la valoarea de 1.396.521 lei.
Capitaluri proprii
Rezultatele obținute de societatea Black Pearl SRL pentru exercițiile financiare 2016, respectiv 2018 sunt unele pozitive, iar aferent anului 2017 acesta este unul negativ în valoare de -3.351.852 lei.
În ceea ce privește elementele care ar putea sta la baza angajării răspunderii organelor de conducere ale societății debitoare, administratorul judiciar nu a identificat elemente care să fundamenteze o astfel de ipoteză.
Cu ocazia analizei efectuate de către administratorul judiciar și din informațiile obținute s-a constatat că apariția stării de insolvență s-a datorat în principal unor factori de natură obiectiva, în cauză nefiind identificate elemente care să conțină indicii referitoare la îndeplinirea condițiilor prevăzute de dispozițiile art. 169 din Legea nr. 85/2014, privind angajarea răspunderii patrimoniale a organelor de conducere ale Black Pearl SRL.
„În masura în care în perioada imediat următoare și inainte de prescriptia dreptului la acțiune vor interveni informații sau elemente noi care să ducă la schimbarea acestei concluzii, administratorul judiciar va acționa în consecință, prin completarea raportului expus sau prin formularea actiunilor în justitie în cazul în care se va impune. Apreciem ca principalele cauze care au generat starea de insolvență a debitoarei sunt de ordin obiectiv, nefiind incidente prevederile art. 169 din Legea 85/2014“, potrivit BPI nr. 3346/23.02.2022.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Panama Papers
Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii