OUAI Fruvimed Nord - Medgidia, în insolvenţă Fiscul pune cruce ultimelor sisteme de irigaţii din judeţul Constanţa
OUAI Fruvimed Nord - Medgidia, în insolvenţă: Fiscul pune cruce ultimelor sisteme de irigaţii din judeţul
14 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2152
Marime text
După 1989 a început, parcă, o luptă continuă pentru sărăcirea agriculturii româneşti. Sistemele de irigaţii au început să dispară pe bucăţi. Acum, una dintre entităţile care se ocupau de irigaţii în zona Medgidiei este în colaps. În anul 2005, prin ordin de ministru, au fost înfiinţate mai multe organizaţii de îmbunătăţiri funciare, aflate sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Patru dintre ele au fost înfiinţate în zona Fruvimed Medgidia.
Din anul 2011, Administraţia Finanţelor Publice Medgidia tot încearcă să valorifice componentele unor sisteme de irigaţii sechestrate de la organizaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii din zona Fruvimed Medgidia. Utilizatorii de apă au intrat în colaps după ce subvenţiile la apă acordate de stat au dispărut. În condiţiile în care statul nu mai subvenţionează apă pentru irigaţii, acest serviciu a devenit un lux.
Una dintre aceste organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, Fruvimed Nord - Medgidia, a intrat în insolvenţă tocmai ca urmare a datoriilor către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, valoarea debitelor ajungând la suma de doar 56.034 de lei. Pe data de 6 iunie a acestui an, judecătoarea Luminiţa Dan, din Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a Civilă, a decis deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei, ca urmare a cererii creditoarei. Totodată, a stabilit în calitate de lichidator judiciar pe C.I.I. Stănăşel (Frăţilă) Anca (onorariu - 3.000 de lei). Instanţa a dispus dizolvarea debitoarei Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Fruvimed Nord Medgidia şi ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Termenul-limită pentru depunere şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe este 27.07.2016. Termenul pentru definitivarea tabelului creanţelor este 19.08.2016, urmând ca Adunarea Creditorilor să aibă loc la data de 1.08.2016, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar din Constanţa.
În ultimii ani, suprafeţele de teren irigate au scăzut drastic. În urmă cu zece ani, aproximativ 50.000 de hectare mai beneficiau de apă. În 2010, ANIF Dobrogea a angajat contracte de irigare pentru doar 10.000 de hectare (aproximativ). În prezent, terenurile irigate nu reprezintă nici măcar 0,5% din suprafaţa agricolă totală a judeţului. În urmă cu 30 - 35 de ani, în judeţul Constanţa se irigau aproximativ 450.000 de hectare de teren.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii