Să fie lovitura de grație pentru artiștii plastici din Constanța? SPIT Constanța cere insolvența Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Constanța
Să fie lovitura de grație pentru artiștii plastici din Constanța? SPIT Constanța cere insolvența Uniunea- Nu este pentru prima dată când cele două entități se află pe părți adverse.
- Amintim că, în aprilie 2022, artiștii constănțeni au organizat o conferință de presă, la sediul atelierelor de creație, ca urmare a proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța vor pierde atelierele de creație pe care le dețin în municipiu.
- În deschiderea conferinței organizatorii au anunțat că au ajuns la un acord cu primarul municipiului Constanța și s-a scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a proiectului ce viza sediile Uniunii Artiștilor din Constanța.
Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa – serviciu subordonat Primăriei Constanța, cere ca Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Constanța să intre în insolvență! Solicitarea SPIT a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, dosar 7179/118/2023. Primul termen a fost stabilit pentru data de 19 februarie 2024.
Nu este pentru prima dată când cele două entități se află pe părți adverse.
Amintim că, în aprilie 2022, artiștii constănțeni au organizat o conferință de presă, la sediul atelierelor de creație, ca urmare a proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța vor pierde atelierele de creație pe care le dețin în municipiu.
În deschiderea conferinței organizatorii au anunțat că au ajuns la un acord cu primarul municipiului Constanța și s-a scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a proiectului ce viza sediile Uniunii Artiștilor din Constanța.
Au participat la conferință președintele UAP – Petru Lucaci, vicepreședintele UAP – Gheorghe Dican, președintele onorific UAP – Alex Ghilduș și juristul UAP – Elena Curic.
De asemenea au obținut promisiunea că se va prelungi hotărârea din anul 2004 legată de folosirea gratuită a acestor spații.
De asemenea artiștii vor fi consultați în toate proiectele culturale.
„Haideți să iertăm greșeala făcută și să privim cu optimism mai departe. Artiștii sunt iertători. Renunțăm la protest. Artistul lasă propria lui creație în urmă. Artistul lasă valori societății, valori care nu sunt apreciate corect. Ce s-a întâmplat la Constanța se întâmplă în toată țara. Artistul lucrează necondiționat pentru patrimoniul cultural“ - a mai menționat atunci unul dintre reprezentanții Uniunii Artiștilor.
„Aceste spații în care își desfășoară activitatea artiștii sunt spații cultural protejate. Chiar dacă s-au încheiat contracte pentru cinci ani cu posibilitatea de prelungire, aceste spații sunt cu destinație de ateliere de creație și această destinație nu poate fi schimbată. Chiar dacă Primăria ar fi emis acest proiect de hotărâre acesta putea fi atacat și am fi avut câștig de cauză. Să nu uitați că acestea sunt spații culturale protejate, iar din acest motiv vom cuprinde această sintagmă în hotărârea ce va fi emispă“ - a menționat atunci juristul Uniunii Artiștilor.
De altfel, cu câteva ore înainte de conferința de presă, edilul Vergil Chițac a postat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere cu privire la situația clădirilor.
„Ca să fie clar și fără echivoc.
Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice.
Astăzi am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnii Petru Lucaci și Gheorghe Dican, președintele, respectiv vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, cărora le-am explicat ce a stat la baza inițierii proiectului de Hotărâre a Consiliului local, și anume, necesitatea executării reparațiilor la imobilele respective pentru a stopa degradarea lor, având în vedere că de la momentul dării în folosință în 2004 și până în prezent, ele nu au beneficiat de nicio reparație capitală.
Pentru a pune stop speculațiilor am convenit cu reprezentanții UAP să reformulăm textul proiectului de hotărâre și să-l supunem votului Consiliului local cu proxima ocazie.
Cultura este o prioritate pentru administrația pe care o conduc, tocmai de aceea avem proiecte de reabilitare în diverse stadii, atât pentru clădirea Teatrului de Stat, cât și pentru cea a Muzeului de Artă Populară, iar demersul despre care vorbim face parte din același obiectiv, de a sprijini actul cultural-artistic realizat cu profesionalism, transparență și în interesul publicului“ - se arată în mesajul primarului Vergil Chițac.
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere atât de la edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, cât și de la UAP cu privire la solicitarea SPIT Constanța privind intrarea în insolvență a Uniunii Artistilor Plastici din România Filiala Constanța, însă, până la închiderea ediției, nu am primit nicio reacție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Artiștii plastici, revoltați! Conferință de presă organizată de UAPR Constanța. „Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre” (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp