Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul se va decide la Constanța O firmă din Cluj cere insolvența mănăstirii Codru, din Episcopia Tulcii! Cum se apără sfinții părinți! (DOCUMENT)

ro

10 Jan, 2024 17:00 1567 Marime text
 
 
  • Episcopia Tulcii – „Între părți s-au derulat relații contractuale având ca obiect confecționarea și montarea solzilor de tablă pe turle“.
  • În fața Tribunalului Tulcea, Alldachservice Sandru SRL a menţionat că „debitul total datorat de către Mănăstirea Codru la data prezentei ar fi de „1.664.738,80 lei, dar până în prezent nu s-a putut recupera de la debitoare nicio sumă de bani, aceasta de bunăvoie nu a achitat nimic, nesocotind astfel o hotărâre judecătorească definitivă“.
  • La data de 24 noiembrie 2023, după două termene de judecată, Tribunalul Tulcea a respins cererea Alldachservice Sandru SRL, ca inadmisibilă.
  • Oficialii Alldachservice Sandru SRL au contestat decizia Tribunalului Tulcea, la Curtea de Apel Constanța.  
  • Motivarea Tribunalului Tulcea poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
 
Societatea comercială Alldachservice Sandru SRL, din Câmpia Turzii, județul Cluj, cere intrarea în insolvență a mănăstirii Codru, din Episcopia Tulcii! Solicitarea Alldachservice Sandru a fost soluționată în primă instanță de Tribunalul Tulcea, aproape de finele anului trecut, prin respingerea acțiunii ca inadmisibilă. Decizia magistraților din Tulcea a fost contestată de Alldachservice Sandru SRL, la Curtea de Apel Constanța.  

 
În noiembrie 2022, Episcopia Tulcii a postat pe Facebook un c𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬ă „referitor la situația conflictuală dintre societatea Alldachservice Sandru SRL cu sediul în Câmpia Turzii și Mănăstirea Codru din comuna Baia, Protopopiatul Babadag, județul Tulcea“.
 
Conform postării, Episcopia Tulcii a făcut următoarele pecizări:
 

„Între părți s-au derulat relații contractuale având ca obiect confecționarea și montarea solzilor de tablă pe turle. Referitor la executarea contractului/efectuarea lucrărilor/ plata contravalorii lucrărilor, problema este de natură litigioasă determinată de o pretenție exagerată, imorală din partea constructorului/creditor, urmare a introducerii în contract a unei clauze adiționale ,,abuzive”, în sens contractual, comercial.
 
Litigiul se află pe rolul instanțelor judecătorești, singura autoritate cu atribuții de soluționare a conflictelor de orice natură dintre părțile litigante, astfel că Episcopia Tulcii nu poate interveni în acest sens.
 
Episcopia Tulcii își însușește punctul de vedere al ctitorului mănăstirii, dar și al raportului de expertiză tehnică  efectuat în cadrul dosarului civil nr.621/179/2012 –Judecătoria Babadag care arată clar faptul că pentru a acoperi un metru pătrat de turlă este necesară o suprafață de 1,17 mp de tablă, ce urmează a fi pusă în operă și nicidecum 2,76 mp de tablă așa după cum este precizat în anexa la contract.  Biroul de presă al Episcopiei Tulcii“.

 
Dosarul de insolvență a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Tulcea, la data de 18 iulie 2023.

 
La data de 24 noiembrie 2023, după două termene de judecată, Tribunalul Tulcea a respins cererea Alldachservice Sandru SRL, ca inadmisibilă.
 
Oficial!

„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii invocată de către pârâta debitoare prin contestaţie. Respinge cererea, ca inadmisibilă. Obligă reclamanta creditoare la plata sumei de 200 lei către pârâta debitoare, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Tulcea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 24.11.2023.

 
Povestea din instanță
 
În motivarea cererii, potrivit rejust.ro, Alldachservice Sandru SRL a arătat că, printr-o sentință civilă, Mănăstirea Codru „a fost obligată la plata sumei de 37.311,46 lei, a sumei de 11.949,36 lei cu titlu de penalităţi calculate până la data de 12.09.2011, plus penalităţi de întârziere în cuantum de 1%/zi de întârziere până la achitarea integrală a debitului, precum şi cheltuielile de judecată în sumă de 4.389 lei“.
 
Alldachservice Sandru SRL a mai menţionat că debitul total datorat de către Mănăstirea Codru la data prezentei ar fi de „1.664.738,80 lei, dar până în prezent nu s-a putut recupera de la debitoare nicio sumă de bani, aceasta de bunăvoie nu a achitat nimic, nesocotind astfel o hotărâre judecătorească definitivă“.

 
Tot conform acțiunii Alldachservice Sandru SRL, „potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române din 16.01.2008 adoptat prin Hotărârea nr. 53/2008, Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mănăstirea şi parohia sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul statut“.
 
Alldachservice Sandru a mai menţionat că mânăstirea „se află în stare de insolvenţă prezumată, întrucât fondurile sale băneşti disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile, iar în cauză este aplicabilă prezumţia prevăzută de art. 5 pct. 29 din Legea nr. 85/2014, întrucât deşi au trecut mai mult de 60 de zile de la scadenţă, debitoarea nu a plătit datoriile“.
 
În apărare
 
În apărare, reprezentanții mănăstirii Codru au formulat contestaţie împotriva cererii de deschidere a procedurii insolvenţei solicitând respingerea acesteia ca inadmisibilă şi nefondată.
 
Ce a reținut instanța
 
Analizând actele şi lucrările dosarului, judecătorul sindic de la Tribunalul Tulcea a reţinut, printre altele, că în cazul debitoarei, Mănăstirea Cordru, „chiar dacă deţine personalitate juridică, având atribuit un cod de identificare fiscală, aceasta nu poate fi încadrată în noţiunea de profesionist, cele trei criterii de definire neverificându-se în cauză“.
 
„Biserica Ortodoxă Română este comunitatea creştinilor ortodocşi, clerici, monahi şi mireni, constituiţi canonic în parohii şi mănăstiri din eparhiile Patriarhiei aflate în interiorul şi în afara graniţelor României“
 
„Potrivit art. 1 din H.G. nr. 53/2008 republicată, privind Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, publicată în M.O. nr. 97 din 10 februarie 2020, Biserica Ortodoxă Română este comunitatea creştinilor ortodocşi, clerici, monahi şi mireni, constituiţi canonic în parohii şi mănăstiri din eparhiile Patriarhiei aflate în interiorul şi în afara graniţelor României, care mărturisesc pe Dumnezeu în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, pe temeiul Sfintei Scripturi şi al Sfintei Tradiţii şi participă la viaţa Bisericii prin aceleaşi Sfinte Taine, slujbe liturgice şi rânduieli canonice“, conform motivării.
 
La art. 40 alin. 1 din acelaşi act normativ se arată că unităţile componente ale Bisericii Ortodoxe Române, organizată ca Patriarhie, sunt: a) parohia; b) mănăstirea; c) protopopiatul (protoieria); d) vicariatul; e) eparhia (arhiepiscopia şi episcopia); f) mitropolia. În continuare, conform art. 41 alin. 1 din H.G. nr. 53/2008 republicată, Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mănăstirea şi parohia sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, cu drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul statut.
 
„Mănăstirea este o comunitate de călugări sau călugăriţe care s-au hotărât în mod liber să-şi ducă viaţa în înfrânare, sărăcie de bună voie şi ascultare“.
 
„La art. 74 alin. 1 din acelaşi act normativ se arată că mănăstirea este o comunitate de călugări sau călugăriţe care s-au hotărât în mod liber să-şi ducă viaţa în înfrânare, sărăcie de bună voie şi ascultare. Potrivit art. 192 din actul normativ menţionat, cheltuielile pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, precum şi pentru reparaţii şi construcţii noi vor fi acoperite din contribuţiile benevole ale credincioşilor, din veniturile unităţilor de cult obţinute din activităţi proprii şi din contribuţii de la bugetul de stat, de la bugetul autorităţilor publice locale şi al altor instituţii, în condiţiile legii“.
 
„Profesionistul este definit prin raportare la întreprindere, fiind considerat cel care exploatează o întreprindere“
 
„Se constată că profesionistul este definit prin raportare la întreprindere, fiind considerat cel care exploatează o întreprindere. Din sistematizarea şi spiritul reglementării rezultă că există trei criterii de definire a profesionistului: exerciţiul continuu, sistematic al unei activităţi, pentru care persoana în cauză îşi asumă un risc, obligaţia de înscriere în registre publice pentru opozabilitate faţă de terţi, patrimoniu afectat exploatării întreprinderii (patrimoniu special sau de afectaţiune). De asemenea, întreprinderea, sintetic definită, este o afacere organizată, afacerea la rândul ei reprezentând o activitate sistematică, orientată într-un scop specific, de obicei obţinerea de profit, dar care relevă un risc asumat, adică posibilitatea de a obţine un profit sau de asuporta o pierdere. Tocmai acest risc, transformat în pierdere, poate determina insolvenţa întreprinderii“, conform motivării.
 
În aceste condiţii, Tribunalul Tulcea a admis excepţia inadmisibilităţii cererii invocată de către pârâta debitoare prin contestaţie şi a respins cererea promovată de Alldachservice Sandru, ca inadmisibilă.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la părțile împlicate în dosar (Alldachservice Sandru SRL și Episcopia Tulcii), însă demersul nostru nu a fost posibil. 
 
În cazul în care oficialii celor două entități vor dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
Despre Alldachservice Sandru SRL
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 10 noiembrie 2024, SC Alldachservice Sandru SRL a fost fondată în februarie 1999, se ocupă de alte lucrări de instalații pentru construcții, are sediul pe strada Traian, din Câmpia Turzii, județ Cluj, iar ca asociat unic și administrator este Sandru Dumitru.      
 
Acesta mai apare în Dach San SRL, din Cluj.  
 
Conform Termene.ro, pentru anul 2015, Alldachservice Sandru SRL a raportat o cifră de afaceri netă de 49.350 de lei, iar pentru 2021 firma a declarat o pierdere netă de 3.248 de lei.  

Sursă documentare: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Seashops SA, divizată din Tomis SA, care deţine Tomis Mall, solicită insolvența New Look Style Constanța SRL
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii