Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii constănţeni lasează campania de prevenire a furturilor din locuinţe

ro

10 May, 2013 21:45 967 Marime text
                                                              Nr. 421.358 din 10 mai 2013 
 
Poliţiştii constănţeni lasează campania de prevenire a furturilor din locuinţe
 
Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm, pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor.
             În cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Groupama Asigurări S.A., la Constanţa a fost iniţiată campania de prevenire a furturilor din locuinţe „Nu-ţi scăpa casa din ochi!” care se va desfăşura la nivel naţional în perioada mai – iulie 2013.
             Poliţiştii Secţiei 2 din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sub coordonarea adjunctului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa – Comisar şef Rapotan Adrian şi al şefului serviciului de Ordine Publică – Comisar şef Rusescu Ioan, au efectuat o campanie  de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.
             Pe lângă celelalte priorităţi, în baza unui plan de acţiune, poliţiştii vor efectua informări preventive, având drept scop diminuarea fenomenului de victimizare a cetăţenilor.
Activităţile circumscrise acestei iniţiative vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv şi promovarea campaniei prin intermediul mass-media, distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi întâlniri cu grupuri ţintă. Pe parcursul derulării campaniei, organizatorii vor distribui în judeţul Constanţa 300.000 scrisori adresate cetăţenilor, 150.000 broşuri cu recomandări preventive, 5.000 afişe, 1 spot audio. Afişele vor fi expuse la avizierele asociaţiilor de proprietari şi la sediile unităţilor de poliţie. Totodată, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc.
 
Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin:
  • asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate;
  • eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.)
  • manifestarea de atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie;
  • dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.);
  • schimbarea obiceiurilor “tradiţionale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţei.
Pentru a nu deveni victime ale infractorilor, poliţiştii recomandă:
În mediul urban -  în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile).
În mediul rural cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă, montarea unor sisteme de supraveghere video şi/sau sistem de iluminare cu senzori de mişcare.
 
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau  victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii