Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:21 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări în vederea prevenirii furturilor din locuinţe

ro

06 Feb, 2014 12:12 1011 Marime text
R O M Â N I A
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

NESECRET
Nr. 421.844/P.B./06.02.2014
Constanţa


INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI CONSTANŢA


Recomandări în vederea prevenirii furturilor din locuinţe



Poliţia constănţeană depune eforturi susţinute pentru prinderea şi tragerea la răspundere penală a infractorilor, însă, înainte de toate, fiecare cetăţean trebuie să fie cel mai bun paznic al bunurilor personale, iar conduita preventivă trebuie să rămână componenta de bază a existenţei noastre .

Principala cauză ce determină comiterea furturilor din locuinţă este neglijenţa victimelor care nu îşi asigură uşa de acces în locuinţă.
Altă cauză o reprezintă permiterea accesului în locuinţă unor persoane care îşi declină calităţi oficiale, pretinzând că sunt de la servicii de deratizare, telefoane, gaz, electrica, etc., fără a verifica dacă acestea au într-adevăr calitatea pe care o declară şi care, profitând de neatenţia victimei reuşesc să sustragă cu uşurinţă diferite bunuri sau sume de bani.
Având în vedere timpul foarte scurt pe care autorii îl au la dispoziţie la comiterea acestor fapte, se rezumă de obicei la a sustrage bunuri de volum mic, dar cu valoare ridicată, gen: bani, telefoane mobile, bijuterii, aparate foto sau camere video, poşete.
Pentru a nu cădea victimă acestor persoane certate cu legea, vă reamintim câteva metode la îndemâna fiecăruia dintre noi:

  • Asiguraţi uşa de acces în locuinţă şi ferestrele cu sistemul de închidere.
  • Permiteţi accesul în locuinţă numai persoanelor a căror identitate aţi stabilit-o cu certitudine.
  • Solicitaţi conducerii asociaţiei de proprietari din care faceţi parte să instaleze la intrarea în imobil un interfon, astfel accesul este restricţionat persoanelor care au intenţia de a comite furturi. ATENŢIE însă, un interfon nu foloseşte la nimic dacă locatarii permit intrarea oricui în imobil şi fără să verifice identitatea celor care sună la interfon.
  • Asiguraţi pe casa scărilor un iluminat corespunzător.
  • Întrebaţi persoanele străine care intră în imobil pe cine caută, acest lucru constituie o modalitate foarte eficientă de descurajare a posibililor autori de furturi.
  • Pentru a deruta spărgătorii, atunci când lipsiţi de acasă, puteţi lăsa în funcţiune un radio sau o lumină aprinsă,.
  • Ori de câte ori părăsiţi locuinţa pentru perioade mai lungi de timp, este bine să limitaţi cercul persoanelor care cunosc acest aspect.
Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.


COMPARTIMENT INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii