Buletin de presă IPJ - Luni, 02 Aprilie 2012
Buletin de presă IPJ - Luni, 02 Aprilie 2012În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 9 infracţiuni astfel:
Mii de ţigarete confiscate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut în vederea confiscării 10.000 de ţigarete netimbrate de provenienţă Elveţia care erau transportate cu un autoturism, fără documente de provenienţă.
În data de 31.03.2012, în jurul orei 19.50, în zona de competenţă a S.P.F. Băneasa, a fost verificat un autoturism, condus de B. Belkin de 39 ani.
În urma controlului au fost descoperite în portbagaj, în locaşul rezervorului, acoperite cu o bucată de tablă, 500 pachete de ţigări (10.000 ţigarete) fără timbru fiscal, de provenienţă Elveţia.
Conducătorul autoturismului a declarat că nu avea cunoştinţă despre ţigările depozitate în portbagaj, acestea aparţinând lui I. Ramzi, aflat de asemenea în autoturismul în cauză. Acesta din urmă nu a putut prezenta documente de provenienţă a ţigaretelor, susţinând că au fost achiziţionate în dimineaţa zilei de 31.03.2012 de la o persoană din municipiul Constanţa, pentru suma de 3.500 lei.
Autoturismul a fost indisponibilizat la sediul sectorului, precum şi întreaga cantitate de ţigări, până la terminarea cercetărilor în cauză.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală numitului I. Ramzi pentru săvârşirea infracţiunii de „colectare, deţinere, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006.
Poliţist de frontieră agresat de braconieri
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au depistat în apropierea lacului Razelm mai mulţi cetăţeni români implicaţi în activităţi ilegale. În momentul reţinerii, unul dintre ei a opus rezistenţă, agresând un poliţist de frontieră.
În data de 31.03.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune pe raza localitatii Jurilovca, au observat cu ajutorul autospecialei dotate cu termoviziune două atelaje hipo, care erau implicate în activităţi ilegale în apropierea lacului Razelm.
Primul atelaj a fost depistat în jurul orei 04.15, la intrarea în localitatea Sălcioara. S-a procedat la urmărirea acestuia, moment în care persoanele aflate în respectivul atelaj au aruncat pe câmp 4 saci, care au fost ulterior recuperaţi şi în care se afla cantitatea de aproximativ 110 kg peşte.
Au fost reţinuţi şi identificaţi numiţii M. Viorel de 41 de ani, M. Mihai de 26 de ani şi I. Ionel de 37 de ani, domiciliaţi în judeţul Tulcea, care deţineau şi o plasă de nailon, în valoare de 200 de lei.
Cele trei persoane au fost conduse la sediul Gărzii de Coastă în vederea continuării cercetărilor, iar întreaga cantitate de peşte, în valoare de aproximativ 180 lei, a fost predată unei societăţi comerciale în vederea valorificării.
Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fãrã documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din O.U.G. 23/2008.
În cadrul aceleiaşi misiuni, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră au descoperit cel de-al doilea atelaj, aflat în mişcare în apropierea lacului Razelm, între localităţile Sălcioara şi Jurilovca.
S-a procedat imediat la urmărirea acestuia şi la somarea verbală a persoanelor, care nu s-au conformat, motiv pentru care au fost întreprinse măsurile legale în vederea reţinerii lor, fiind trase în plan vertical 3 focuri de avertisment.
Numitul P. Fănică a coborât din atelaj şi a încercat să opună rezistenţă şi să agreseze lucrătorii Poliţiei de Frontieră, drept pentru care a fost imediat imobilizat. La controlul corporal efectuat asupra acestuia a fost descoperit un briceag.
Pe numele lui P. Fănică, de 31 de ani, domiciliat în comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, s-a întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, faptă prevăzută de art. 239, alin. 2, Cod Penal, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de port fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, faptă prevăzută de Legea 61/1991, art. 2, alin.1.
Unelte de pescuit interzise de lege confiscate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 5 cetăţeni români care deţineau unelte de pescuit interzise de lege, respectiv transportau cantitatea de aproximativ 110 kilograme de peşte proaspăt din diferite specii.
Poliţiştii de frontieră au desfăşurat mai multe acţiuni în zilele de 30 şi 31 martie 2012, în zona de competenţă a Gărzii de Coastă, ocazie cu care au despistat mai mulţi cetăţeni români care pescuiau cu unelte interzise de lege, deţineau şi transportau peşte fără documente justificative.
Astfel, în zona de competenţă a S.P.F. Tulcea, pe malul lacului Zmeica, au fost depistaţi numiţii B. Florin de 22 de ani şi C. Valentin de 34 de ani, ambii domiciliaţi în localitatea Sinoe, judeţul Constanţa, care aveau asupra lor 15 plase monofilament şi 78 kg peşte, din diferite specii, în valoare de aproximativ 150 lei, pentru care nu deţineau documente de provenienţă.
În zona de competenţă a S.P.F. Isaccea, în apropierea localităţii Văcăreni, a fost oprit pentru control un autoturism marca Daewoo Espero, condus de numitul B. George, care transporta o cantitate de 27 kg peşte, în valoare de aproximativ 110 lei.
Uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte a fost predată unor societăţi comerciale în vederea valorificării.
Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fãrã documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit", „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasã de tip monofilament", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
De asemenea, în zona de competenţă a Grupului de Nave Constanţa, P.T.F. Midia, a fost obsrvată pe mare, o ambarcaţiune care se îndrepta spre mal, în care se aflau R. Pavel de 44 de ani, domiciliat în Negru Vodă şi C. Ionuţ de 46 de ani, domiciliat în Constanţa. În urma controlului ambarcaţiunii tip lotcă, a fost descoperit o plasă de pescuit din nailon, în lungime aproximativă de 160 m.
În urma verificărilor efectuate de poliţiştii de frontieră, s-a constatat că ambarcaţiunea aparţinea unei persoane fizice din localitatea Năvodari, care nu avea cunoştinţă că aceasta a fost sustrasă de la locul de acostare.
Ambarcaţiunea din lemn tip lotcă şi plasa de pescuit au fost ridicate în vedrea confiscării, iar în sarcina numitului C. Ionuţ s-a întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat (art. 208, alin. 1 şi art. 209 alin. 1, lit. a din Codul Penal cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul Penal) şi „nedeţinerea licenţei de pescuit/autorizaţiei de pescuit comercial, pescuit recreativ/sportiv, dupã caz", „producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de cãtre persoanele neautorizate a nãvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial", fapte prevăzute şi pedepsite de art. 64, lit. a şi k din O.U.G. 23/2008. Totodată, în sarcina numitului R. Pavel s-a reţinut infracţiunea de furt calificat.
Fier vechi sustras din Portul Constanţa
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în Portul Constanţa un cetăţean român care transporta 40 kilograme de fier, cantitate sustrasă de pe platforma portuară.
În data de 31.03.2012, în jurul orei 18.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, au procedat la oprirea şi verificarea numitului S. Constantin, de 19 ani, domiciliat în localitatea Constanţa, care avea asupra sa un bagaj voluminos.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că persoana respectivă avea asupra sa cantitatea de 40 kg fier vechi.
Din declaraţiile persoanei în cauză a rezultat faptul că deşeurile au fost colectate din zona triaj C.F.R., dintre şinele de cale ferată, urmând a fi scoase din port, cu intenţia de a fi valorificate la un centru de colectare.
Cantitatea de fier a fost ridicată şi predată pe bază de proces verbal unei societăţi comerciale de profil.
Pe numele persoanei în cauză au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 208 din Codul Penal.
Infracţiuni pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următorelel cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002, republicată.
În data de 29.03.2012, ora 19.00, în zona de competenţă a S.P.F. Ostrov a fost verificat în trafic, un tractor fără plăcuţe de înmatriculare sau înregistrare, condus de cetăţeanul român M. George de 42 de ani, domiciliat în judeţul Călăraşi, care nu poseda nici permis de conducere.
Şoferul este cercetat penal sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de „punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat" şi „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoana care nu poseda permis de conducere".
În data de 30.03.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Constanţa au depistat în localitatea Lumina, judeţul Constanţa, pe numitul N. Adrian de 37 de ani, cu domiciliul în localitatea Năvodari, judeţul Constaţa, care conducea un autoturism marca VolksWagen, având valabilitatea numerelor de înmatriculare expirată la data de 20.03.2012.
Şoferul este cercetat penal sub aspectul săvărşirii infracţiunii de „punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 85, alin. 1 din O.U.G. 195/2002.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp