Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ 06.04.2012 Garda de Coasta

ro

06 Apr, 2012 22:00 730 Marime text

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 3 infracţiuni astfel:

Braconieri urmăriţi de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 2 cetăţeni români care deţineau unelte de pescuit interzise de lege şi au încercat să se sustragă controlului legal

În data de 05.04.2012, în jurul orei 12.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi în misiune în Marea Teritorială, au observat o ambarcaţiune cu motor, cu două persoane la bord, în interiorul căreia se aflau şase saci de rafie ce conţineau unelte de pescuit şi trei ancore metalice.

Deşi iniţial cele două persoane au fost de acord să se deplaseze către sediul Poliţiei de Frontieră din Portul Constanţa pentru efectuarea controlului legal, ulterior au accelerat şi au schimbat direcţia către Eforie Sud, încercând să fugă, moment în care au aruncat peste bord cei 6 saci de rafie şi cele 3 ancore.

Echipajul Poliţiei de Frontieră, pornit în urmărirea ambarcaţiunii în cauză, a reţinut cele două persoane odată ajunse la mal, în zona Eforie Sud, şi le-a condus apoi la sediul Grupului de Nave Constanţa, pentru continuarea cercetărilor.

În urma verificărilor, s-a stabilit că persoanele se numesc I. Iulian, de 54 de ani şi C. Fănel, de 43 de ani, ambii domiciliaţi în localitatea Eforie Sud.

Ambarcaţiunea cu motor şi plasele monofilament, în lungime de aproximativ 400 m, recuperate din apă, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe numele persoanelor în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nedeţinerea licenţei de pescuit/autorizaţiei de pescuit comercial", „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie" şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasã de tip monofilament" fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, g, m din O.U.G. 23/2008, cu aplicarea prevederilor art. 33, lit. a, Cod Penal.

Jucării contrafăcute la Agigea

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 05.04.2012, ora 12.30, sosise pe adresa unei societăţi cu sediul în minicipiul Bucureşti şi era încărcat cu 648 seturi jucării pentru copii şi 120 bucăţi laptop de jucărie pentru copii, în valoare aproximativă de 43.500 lei, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite au fost reţinute de către lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionariului vamal.

Pe numele administratorului societăţii comerciale, un cetăţean irakian, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998, republicată, privind mărcile şi indicaţiile geografice.

Unelte de pescuit interzise de lege confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 2 cetăţeni români care deţineau unelte de pescuit interzise de lege

În data de 05.04.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, au descoperit o ambarcaţiune de pescuit tip lotcă fără număr de bordaj şi înmatriculare, la bordul căreia se aflau G. Latip de 33 de ani şi G. Serdat de 53 de ani, ambii cu domiciliul în municipiul Constanţa, care deţineau 8 plase monofilament în lungime de aproximativ 80 m fiecare, precum şi 4 bucăţi plase aţă, în lungime de aproximativ 50 m.

Persoanele în cauză nu au putut prezenta, la solicitarea poliţiştilor de frontieră, licenţa de pescuit în ape marine pentru ambarcaţiunea şi uneltele deţinute.

Ambarcaţiunea cu motor, în valoare aproximativă de 17.000 lei, precum şi plasele, în valoare aproximativă de 1.600 lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe numele persoanelor în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nedeţinerea licenţei de pescuit/autorizaţiei de pescuit comercial", „pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasã sub dimensiunile minime legale" şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasã de tip monofilament" fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, i, m din O.U.G. 23/2008, precum şi a infracţiunii de „pescuit cu unelte şi scule neautorizate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 65, lit. b din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, cu aplicarea prevederilor art. 33, lit. a, Cod Penal.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii