Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

14 Jun, 2012 16:03 766 Marime text

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 2 infracţiuni astfel:

Dispozitiv electric, unelte de pescuit şi peşte confiscate la Cernavodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat patru cetăţeni români care transportau un dispozitiv artizanal de pescuit electric, respectiv o cantitate de peşte pescuită cu unelte interzise de lege.

În data de 13.06.2012, în jurul orei 06.00, în zona de responsabilitate a S.P.F. Cernavodă a fost verifcată pe fluviul Dunărea o ambarcaţiune din lem cu motor ataşabil în care se aflau E.I. de 67 ani şi I.E. de 42 ani, domiciliaţi în localitatea Ghindăreşti din judeţul Constanţa.

Cei doi deţineau cantitatea de 20 kilograme de peşte din specia plătică şi două plase de pescuit.

Verificările au stabilit faptul că cei doi pescari deţin autorizaţie de pescuit comercial, însă au ignorat faptul că perioada de prohibiţie nu se încheiase, faptă pentru care cantitatea de peşte a fost ridicată şi predată unei societăţi comerciale de profil în vederea valorificării.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării ambarcaţiunea, motorul marca Yamaha de 4 CP şi cele două plase, bunuri cu o valoare estimată la 3.120 lei.

Cei doi pescari vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „pescuit comercial prin orice metode şi mijloace în perioada de prohibiţie", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. g din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au primit o informaţie în care se preciza faptul că pe fluviul Dunărea se află o ambarcaţiune în care doi cetăţeni desfăşoară activităţi de pescuit folosind mijloace electrice.

Echipa operativă deplasată la locul indicat a reuşit să-i identifice pe T.C. de 38 ani şi A.M. de 20 ani, domiciliaţi în localitatea Cernavodă, care abandonaseră ambarcaţiunea, reveniseră pe malul drept al Dunării şi încercau să părăsească locul faptei cu un autoturism marca Opel înmatriculat în R. Bulgaria.

În urma controlului autoturismului au fost descoperite 5 lansete, un minciog şi un dispozitiv electric artizanal care era ascuns într-o sacoşă şi depozitat în lăcaşul roţii de rezervă.

Iniţial, cele două persoane au declarat faptul că au găsit, abandonat într-o pădure, dispozitivul electric pe care au decis să şi-l însuşească, ulterior recunoscând faptul că s-au folosit de el pentru a pescui prin mijloace electrice pe fluviul Dunărea în dreptul kilometrului fluvial 286.

Uneltele de pescuit şi dispozitivul electric, bunuri cu o valoare de aproximativ 650 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

Cele două persoane vor fi cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de „pescuit electric, precum şi deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare sau electrocutare", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 65, alin. 1, lit. a din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii