Buletin Informativ - Garda de Coasta
Buletin Informativ - Garda de CoastaÎn ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:
Cetăţeni români cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care au părăsit portul Marina din localitatea Limanu cu o ambarcaţiune fără a îndeplini condiţiile legale de trecere a frontierei de stat.
În data 07.06.2012, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat în Marea Neagră, la o distanţă de aproximativ 18 mile marine travers de mun. Mangalia, o ambarcaţiune de agrement care părăsise apele teritoriale ale României fără a avea efectuat controlul de trecere a frontierei de stat la ieşirea din ţară.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că într-o ambarcaţiune model Merry Fischer 725, sub pavilion România, se aflau cetăţenii români M.M. de 34 ani, domiciliat în mun. Constanţa şi A.G. de 24 ani, domiciliat în mun. Mangalia, care au decis în jurul orei 12.20 să părăsească portul Marina din localitatea Limanu fără a anunţa reprezentanţii Gărzii de Coastă că intenţionează să depăşească zona apelor teritoriale ale României.
Ambarcaţiunea în cauză a fost monitorizată permanent de lucrătorii din cadrul SCOMAR care au anunţat o echipă mobilă din cadrul Grupului de Nave Mangalia să pornească în urmărirea ei.
Şalupa rapidă a Gărzii de Coastă a reuşit să o intercepteze şi ulterior a escortat-o până în portul Limanu.
Pe numele celor doi cetăţeni români au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de ieşire/intrare din/în ţară prin trecerea ilegală a frontirei de stat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001 modificată şi completată.
Pentru a îndeplini condiţiile legale de ieşire din ţară la bordul unor ambarcaţiuni, cetăţenii români şi străni sunt obligaţi prin lege să anunţe din timp autorităţile de frontieră pentru efectuarea procedurilor legale, în caz contrar putând fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de intrare sau ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.
Transport ilegal de peşte
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat un cetăţean român care transporta într-o ambarcaţiune o cantitate de peşte fără a avea documente justificative.
În data de 07.06.2012, în jurul orei 08.30, în zona de responsabilitate a S.P.F. Chilia a fost verificată o ambarcaţiune model Laguna 480 cu motor Yamaha de 9,9 CP condusă de M.G. de 37 ani, domiciliat în localitatea Chilia Veche.
În ambarcaţiune a fost găsită cantitatea de 17 kilograme de peşte din specia crap pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta deocumente de provenienţă şi transport.
Peştele, cu o valoare de aproxiamtiv 68 lei, a fost ridicat în vederea confiscării şi predat spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Persoana în cauză va fi cercetată sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit" şi lipsa licenţei de pescuit comercial, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Bunuri susceptibile a fi contrafăcute
O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unei semiremorci sosite din Turcia în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.
Semiremorca controlată în data de 06.06.2012, în jurul orei 15.30, sosise din Turcia şi era încărcată cu 140 seturi de tubulatură răcire ulei, 20 de bucăţi racorduri aducţie şi 10 bucăţi conducte răcire ulei motor, reprezentând o marcă cunoscută, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.
Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 31.000 lei dacă ar fi fost originale, care trebuiau să ajungă la o societate comercială cu sediul în Marea Britanie, au fost reţinute de către lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionariului vamal.
Pe numele societăţii comerciale cu sediul în Istanbul care a transportat respectivele bunuri a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998, republicată, privind mărcile şi indicaţiile geografice.
Peste o tonă de motorină transportată fără documente de provenienţă
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un cetăţean român care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1.330 de litri de motorină fără a deţine documente de provenienţă şi transport.
În data de 06.06.2012, în jurul orei 17.30, poliţiştii de frontieră au verificat în zona de competenţă a S.P.F. Cernavodă o autoutilitară marca Volkswagen Transporter, înmatriculată în Constanţa şi condusă de H.N. de 36 ani, domiciliat în localitatea Cernavodă.
În urma controlului au fost descoperite în interiorul autoutilitarei 7 butoaie de metal care conţineau o substanţă lichidă cu miros de produs petrolier.
După efectuarea verificărilor s-a constatat că substanţa lichidă este motorină, cantitatea totală depistată fiind de 1.330 de litri.
Cel în cauză a declarat că a găsit respectivele butoaie abandonate pe malul Dunării.
Cantitatea de motorină, evaluată la aproximativ 5.300 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.
Pe numele şoferului a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de însuşire a unui bun găsit, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 216, alin.1 din Codul Penal.
Flacoane cu parfum confiscate în P.T.F. Vama Veche
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit 52 de flacoane de parfum pe care un cetăţean român intenţiona să le intorducă în ţară în mod ilegal.
În data de 08.06.2012, în jurul orei 02.30, în P.T.F. Vama Veche au fost descoperite 52 de flacoane de parfum de mărci diferite care erau ascunse în bagajele personale ale unui cetăţean român de 48 ani, domiciliat în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa.
Persoana în cauză se întorcea în ţară cu un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România şi a declarat faptul că intenţiona să le comercializeze.
Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 1.500 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional conform Legii 12/1990 republicată.
P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp