Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

06 Jan, 2012 20:34 789 Marime text

În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui trafic fluent şi civilizat în zona de frontieră şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 10 infracţiuni astfel:

Sturioni redaţi mediului natural

În data de 05.01.2011 poliţiştii de frontieră constănţeni şi tulceni, pe timpul executării atribuţiilor de serviciu, au depistat şase cetăţeni care deţineau plase monofilament şi desfăşurau activităţi de pescuit în mod ilegal. Oamenii legii au ridicat din plasele braconierilor 66 de bucăţi de peşte din specia sturion.

Lucrătorii Sectorului P.F. Isaccea au acţionat în zona de responsabilitate în jurul orei 13.30 pentru verificarea unei ambarcaţiuni tip lotcă în care se aflau doi cetăţeni.

În urma controlului a fost descoperită o unealtă de pescuit de tip setcă din aţă, interzisă de lege, iar peştele prins în plasă era în stare vie.

Plasa în lungime de 35 metri a fost ridicată în vederea confiscării iar cantitatea de sturion din specia cegă a fost redată mediului natural, conform Ordinului Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr. 262/18.04.2006.

Pe numele D.C. de 35 ani şi A.I. de 43 ani ambii domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea au fost întocmite actele premergătoare în lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuit neautorizat al sturionilor, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. c din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au oprit, pe raza localităţii Greci, o autoutilitară marca Dacia condusă de D.G. de 32 ani, domiciliat în localitatea Măcin.

În interiorul autovehicului au fost descoperite 2 plase de pescuit din aţă, în lungime totală de aproximativ 90 metri, precum şi o cantitate de peşte din speciile şalău şi plătică.

Plasele au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost predat spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.

Pe numele celui în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi transport a peştelui fără documente legale şi deţinere de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial.

Poliţiştii de frontieră tulceni au acţionat în dimineaţa aceleiaşi zile şi pe braţul Sf. Gheorghe unde l-au depistat pe L.R. de 42 ani din localitatea Mahmudia, care avea asupra sa 5 plase monofilament.

Pe numele celui în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi transport a plaselor de tip monofilament.

La polul opus la zonei de responsabilitate a Gărzii de Coastă, oamenii legii din cadrul S.P.F. Băneasa i-au surprins în flagrant pe M.I. de 19 ani şi C.M. de 37 ani, ambii domiciliaţi în localitatea Ion Corvin, care transportau cu un atelaj hipo o cantitate de peşte din specia crap fitofag şi plătică.

Cei doi s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere, transport şi comercializare a peştelui fără documente legale.

Braconaj cinegetic la Sarichioi

În data de 05.01.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea au surpins un cetăţean român care transporta o cantitate de vânat fără a respecta condiţiile legii.

Oamenii legii au acţionat pe raza localităţii Sarichioi unde l-au depistat pe C.A. de 38 ani, domiciliat în localitatea Babadag, care avea asupra sa 22 de piese de vânat din specia raţă sălbatică.

Cantitatea de vânat, în valoare de aproximativ 5.200 lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi predată la filiala A.J.V.P.S. Tulcea pe bază de proces verbal.

Pe numele celui în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transport a vânatului dobândit sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea şi orice operatiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, faptă prevazută şi pedepsită de art. 44, lit. b din Legea 407/2006.

Furt de cărbune în Portul Constanţa

Lucrătorii din cadrul Grupului de Nave Constanţa au întocmit lucrare penală pe numele a doi cetăţeni care au sustras 2,6 tone de cărbune dintr-o societate comercială din Portul Constanţa.

În data de 05.01.2012, poliţiştii de frontieră au finalizat cercetările asupra a doi cetăţeni români care au fost depistaţi în zona Poarta 9 - pod Agigea transportând cu o autoutilitară marca Ford Tranzit o cantitate de cărbune depozitată în aproximativ 50 de saci de rafie.

În momentul controlului, D.T. de 20 ani, pasager al autoutilitarei a prezentat o factură fiscală care prezenta suspiciuni de fals.

În urma cercetărilor a reieşit faptul că şoferul autoutilitarei, R.R. de 23 ani se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de furt a cantităţii de 2.580 kilograme cărbune din incinta unei societăţi comerciale din Portul Constanţa.

Pe numele R.R. a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin.1 Cod Penal, cantitatea de cărbune fiind restituită societăţii pagubite.

Pe numele D.T. a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, fapte prevazute şi sancţionate de art. 288, alin.1 si art. 291 Cod Penal.

Agende şi jucării contrafăcute la Agigea

În data de 05.01.2012 o echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali constănţeni a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

În jurul, orei 15.30, a fost controlat un container sosit pentru o societate cu sediul în municipiul Bucureşti, care era încărcat cu 150 de seturi de agende cu pix şi 320 bucăţi jucării tip puzzle şi, în valoare aproximativă de 35.000 lei.

Bunurile susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală purtând însemnele unor marci cunoscute, au fost reţinute de lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionarului vamal.

Pe numele administratorului societăţii în cauză, un cetăţean român de 36 ani cu domiciliul în Bucureşti, a fost întocmită lucrare penală pentru „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84/1998.

Ţigări confiscate în centrul Constanţei

În data de 04.01.2011, în jurul orelor 13.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Constanţa au depistat un cetăţean român care oferea spre comercializare un număr de 2.000 ţigarete.

Oamenii legii, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au acţionat pe raza municipiului Constanţa, unde l-au depistat pe S.N. de 52 ani, care oferea spre vânzare 100 pachete de ţigări de diferite mărci.

Cel în cauză a declarat că a achiziţionat ţigările din magazinele cu profil duty free în scopul comercilizarii.

Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de aproximativ 1.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar pe numele celui depistat în flagrant a fost aplicată amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei, conform art. 1, lit. e din Legea 12/1990.

Şoferi fără permis de conducere

Poliţiştii de frontieră constănţeni şi tulceni au depistat doi cetăţeni care conduceau autovehicule pe drumurile publice fără a avea permis de conducere.

În data 04.01.2012, în jurul orei 23.00, a fost oprit pe drumul comunal ce leagă localităţile Băneasa şi Făurei, un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în R. Bulgaria, condus de cetăţeanul francez C.G. de 23 ani.

În urma cercetărilor efectuate a reieşit faptul că cel în cauză are permisul auto anulat şi nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Pe numele C.G. a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce nu posedă permis de conducere, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 86, alin 1 din O.U.G. 195/2002 republicată.

În data de 05.01.2012, în jurul orei 23.00, lucrători ai Grupului de Nave Mangalia au depistat în trafic, pe raza localităţii Limanu, un motociclu marca Xiongtai, condus de S.R. de 24 ani.

Cel în cauză nu poseda permis auto faptă pentru care s-a ales cu dosar penal.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii