Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

25 Sep, 2012 21:31 838 Marime text

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 6 infracţiuni astfel:

Plase interzise de lege confiscate şi transport neautorizat de peşte

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat şapte cetăţeni români care pescuiau fără a îndeplini condiţiile legale, respectiv transportau cu un autoturism o cantitate de peşte fără documente justificative.

În data de 23.09.2012, în jurul orei 18.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Cernavodă au desfăşurat acţiuni specifice pe braţul Borcea al fluviului Dunărea, în urma cărora au surprins patru persoane care pescuiau din două bărci de lemn cu ajutorul unor plase interzise de lege.

Cele patru persoane, E.I. de 35 ani, I.M. de 56 ani, S.C. de 40 ani şi C.C.V. de 24 ani, deţineau patru plase din aţă şi una monofilament în care capturaseră opt kilograme de peşte.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării bărcile de lemn, patru rame şi cele cinci plase, bunurile fiind estimate la aproximativ 1.800 lei.

Cantitatea de peşte, evaluată la 16 lei, a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.

În data de 23.09.2012, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Băneasa au acţionat la solicitarea unor agenţi de pază ai unei ferme piscicole pentru reţinerea a două persoane care pescuiau cu o plasă monofilament pe lacul Oltina.

Cele două persoane, C.V. de 41 ani şi S.G. de 49 ani, aveau asupra lor patru kilograme de peşte în stare vie, pe care îl capturaseră din incinta fermei piscicole.

Peştele a fost redat mediului natural în prezenţa reprezentanţilor fermei piscicole, iar plasa monofilament a fost ridicată în vederea confiscării.

În data de 24.09.2012, în jurul orei 17.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Pardina au verificat în zona Podului Roşu Sireasa un autoturism marca Dacia condus de V.F. în vârstă de 37 ani, domiciliat în mun. Buzău.

În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 20 kilograme de peşte, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente justificative.

Cantitatea de peşte, evaluată la aproximativ 45 lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil.

În toate cazurile persoanele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de nedeţinere a licenţei de pescuit comercial, deţinere şi utilizare a plaselor monofilament, transport al peştelui fără a poseda documente legale şi furt piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 şi art 68^1 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Lenjerie intimă pentru copii susceptibilă a fi contrafăcută

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 25.09.2012, în jurul orei 09.30, sosise din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti şi era încărcat cu 16.800 articole lenjerie intimă pentru copii, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite, având imprimate însemnele unor mărci cunoscute, cu o valoare de aproximativ 120.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe numele administratorului societăţii comerciale, un cetăţean român domiciliat în localitatea Turnu Măgurele, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Peste 100 de litri de motorină furaţi de la o societate comercială

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat doi cetăţeni români care transportau cu un autoturism 115 litri de produs petrolier fără a deţine documente de provenienţă.

În data de 23.09.2012, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au oprit în trafic pe comunicaţia Tulcea - Chilia Veche un autoturism marca Dacia în care se aflau două persoane.

La controlul specific s-a constatat că în autovehicul erau ascunse şase bidoane din plastic, în care se aflau 115 litri de produs petrolier cu aspect de motorină, pentru care cei doi nu au putut prezenta documente de provenienţă şi transport.

Verificările au stabilit faptul că produsul petrolier a fost achiziţionat în mod ilegal de la doi paznici angajaţi ai unei societăţi comerciale din judeţul Tulcea.

Motorina a fost ridicată în vederea confiscării, iar cele patru persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi furt calificat, faptă prevăzute şi sancţionate de art. 208 şi 209, lit. a şi g din Codul Penal.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii