Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilantul Jandarmeriei Romane

ro

19 Jan, 2010 19:37 1701 Marime text

       Bilanţul Jandarmeriei Romăne

            Astăzi, 19 ianuarie a.c, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romăne, în prezenţa domnului Vasile BLAGA, ministrul Administraţiei şi Internelor, a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de Jandarmeria Romănă în anul 2009.
 La finalul activităţii, domnul Vasile BLAGA a declarat: „Încă de la începutul acestui nou mandat doresc să vă asigur că prioritatea ministerului Administraţiei şi Internelor o reprezintă creşterea nivelului de siguranţă al  cetăţenilor. În acest sens, doresc ca Jandarmeria Romănă să pună un accent mai mare pe prezenţa în stradă, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în detrimentul asigurării pazei unor obiective.
       În perioada imediat următoare vom analiza necesitatea asigurării pazei de către Jandarmerie la unele obiective, urmănd ca aceste servicii să fie prestate acolo unde obiectivul prezintă un grad de risc ridicat…O problemă importantă cu care se confruntă Jandarmeria este dotarea precară, iar în acest an vom depune eforturi ca, în funcţie de fondurile existente să remediem pe căt posibil această problemă. Este adevărat că dotarea lasă de dorit la nivelul structurilor M.A.I., dar încercăm să compensăm prin eficienţa umană…În acest context, recomand atăt Jandarmeriei, căt şi Poliţiei să acorde importanţa cuvenită  activităţii de prevenire a criminalităţii, accentul urmănd a fi pus pe asemenea acţiuni…
      De asemenea, Jandarmeria trebuie să  găsească cele mai eficiente metode de eradicare a violentei  din timpul competiţiilor sportive, precum şi a huliganismului.    
 Sunt foarte mulţumit de activitatea pe care o desfăşuraţi pe plan internaţional şi doresc să îi felicit pe jandarmii care desfăşoară misiuni de menţinere a păcii în Kosovo, sub egida Uniunii Europene, aceştia sunt foarte bine pregătiţi şi îşi fac datoria în mod profesionist...
    În încheiere, doresc să vă felicit pentru toată activitatea desfăşurată, vă rog să vă  îndepliniţi atribuţiile în modul profesionist în care aţi făcut-o şi pănă acum şi, cu toate că ne aşteaptă un an foarte greu, important este să ne facem datoria faţă de cetăţeni..”
 
Informaţii suplimentare

· În anul 2009, structurile de ordine publică ale Jandarmeriei Romăne  au executat un număr de 271.173 misiuni, din care:
- 105.381 misiuni de menţinere a ordinii publice executate în 62 staţiuni montane, 8 staţiuni balneare şi 4 staţiuni pe litoralul Mării Negre, precum şi prin patrulare în dispozitive mixte, pe raza localităţilor urbane şi rurale şi în alte zone de interes operativ aflate în competenţă;
- 40.973  misiuni de asigurare a ordinii publice, 19.324 misiuni de restabilire a ordinii publice,  constănd în aplanarea unor stări conflictuale în 209 situaţii,  4.504 intervenţii la solicitări telefonice, 14.611 intervenţii la solicitare „112”;
- 105.495 acţiuni executate în comun cu alte structuri, din care 54.443 cu poliţia şi 51.052 acţiuni în comun cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi  protocoalelor de colaborare încheiate.
 În Sezonul Estival 2009 structurile de ordine publică ale Jandarmeriei Romăne au executat 24.336 misiuni de menţinere a ordinii publice iar structurile de jandarmi montane au executat 346 acţiuni specifice care au constat în salvarea a 773 de persoane aflate în dificultate şi au participat la misiuni de menţinerea ordinii publice în zona a 62 staţiuni montane şi pe traseele adiacente.
Volumul de activitate al Detaşamentului de jandarmi dislocat în Kosovo a fost aproape triplu faţă de anul precedent, însumănd peste 2.300 misiuni de asigurarea protecţiei personalului EULEX, patrulare, supraveghere şi intervenţii pentru restabilirea ordinii publice.
La nivelul Jandarmeriei Romăne în anul 2009, au fost constatate un număr de 12.948  infracţiuni (10.148 în mediul urban şi 2.800 în mediul rural) şi s-au aplicat 139.662 sancţiuni contravenţionale din care 100.786 amenzi contravenţionale şi 38.876 avertismente scrise şi au fost puse în executare un număr de 38.760 mandate de aducere.
De asemenea,  structurile de ordine publică ale Jandarmeriei au constatat independent 7.469  infracţiuni iar în cooperare cu poliţia ,  5.479  infracţiuni.
Infracţiunile constatate de către jandarmi au fost săvărşite de 8083  făptuitori din care 5916 în mediul urban şi 2167 în mediul rural.


●  Jandarmeria Romănă asigură paza şi protecţia la un număr de 1.203 obiective,
În cursul anului 2009:
-  au fost aplicate 7.922 sancţiuni contravenţionale, din care 1.875 amenzi în valoare de 447.051 lei, iar 6.047 persoane au fost avertizate;
 - numărul infracţiunilor constatate în perioada supusă evaluării a fost de 97, cu 86 autori pentru care au fost întocmite actele procedurale premergătoare urmăririi penale;
- s-a monitorizat şi coordonat  paza şi protecţia a 2702 transporturi de produse cu caracter special, precum şi a 16211 transporturi de bunuri şi valori.
         În anul 2009 au fost desfăşurate activităţi pentru executarea misiunii de pază şi protecţie a transportului de combustibil nuclear uzat de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” în Federaţia Rusă. Securitatea acestui transport de la Platforma Măgurele la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni a fost asigurată de 200 luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
      Totodată acesta a fost primul transport de uraniu puternic îmbogăţit, uzat, efectuat pe calea aerului.
· Activitatea de cooperare internaţională şi afaceri europene a urmărit cu prioritate intensificarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu instituţiile similare din ţările Uniunii Europene, îndeplinirea angajamentelor internaţionale ale instituţiei şi implementarea proiectelor aflate în derulare la Jandarmeria Romănă, precum şi a altor proiecte cu finanţare comunitară nerambursabilă în care instituţia noastră este beneficiară.
Activitatea Jandarmeriei Romăne în anul 2009 în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană a constat în principal în participarea la 9 Grupuri de Lucru organizate de Preşedinţia Franceză a FJE, în Franţa şi în Italia, la două reuniuni ale Comitetului Interministerial de Rang Înalt desfăşurate la Paris, la două Comisii Financiare la nivel de experţi şi dislocarea unui ofiţer, pe o perioadă de 2 ani, la Comandamentul Permanent al FJE de la Vicenza (PHQ), în calitate de asistent al Şefului de Stat Major pentru Logistică.
Printre cele mai importante realizări în acest domeniu, putem menţiona semnarea „Planului de Acţiune Romăno - Iordanian pentru coordonarea cooperării, a schimbului de experienţă şi pregătirii de specialitate în domeniul jandarmeriei”, iniţierea cadrului juridic intern necesar elaborării unui protocol de colaborare cu Forţele Interne de Securitate din Qatar şi consolidarea cooperării şi sprijinului reciproc cu Jandarmeria Franceză, Trupele Poliţiei Înarmate Populare Chineze şi Jandarmeria Turcă.
● Din punct de vedere logistic, principala problemă cu incidenţă directă asupra misiunilor este cea de asigurare a mobilităţii, întrucăt în prezent gradul de asigurare cu mijloace de transport este de numai 30 %.
 În anul 2009 s-a derulat proiectul „Dotarea cu terminale TETRA a structurilor M.A.I.“- Contractul 1 Schengen, fiind implementat sistemul de radiocomunicaţii digitale în standard TETRA în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Ialomiţa, Braşov şi Prahova. În acest sens, la unităţile de jandarmi din Bucureşti şi din cele patru judeţe au fost instalate 627 terminalele mobile şi 177 terminale fixe şi s-a executat recepţia cantitativă şi calitativă, programarea şi înscrierea în sistem a 3973 de terminale portabile.
     În perioada de referinţă s-a realizat selectarea, ca urmare a punctajului obţinut, a proiectului Implementarea unui sistem de tip E-learning pentru instruirea şi perfecţionarea continuă a angajaţilor Jandarmeriei Romăne în vederea acordării finanţării (peste 23 milioane lei) pentru implementare.
· Comparativ cu anul 2008, bugetul repartizat, în sumă de 1.046.553 mii lei, a fost la nivelul de 92,93% pentru cheltuieli de personal, 64,41% pentru cheltuieli materiale şi 32,73% pentru investiţii.

PRINCIPALELE OBIECTIVE  PENTRU ANUL 2010

Activitatea Jandarmeriei Romăne în anul 2010 se va desfăşura pe două direcţii fundamentale, una internă şi cealaltă cu caracter internaţional, dar interdependente:
- consolidarea locului şi rolului Jandarmeriei Romăne în cadrul Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică;
- compatibilizarea structurilor Jandarmeriei Romăne, în plan conceptual şi acţional, cu structurile similare din statele membre ale Uniunii Europene;
- Modernizarea sistemului instituţional de formare iniţială şi pregătire continuă şi continuarea procesului de aliniere a capacităţilor operaţionale ale Jandarmeriei Romăne la nivelul normelor instituţiilor similare internaţionale;
- Continuarea şi amplificarea relaţiilor de colaborare existente între Jandarmeria Romănă şi instituţiile similare din cadrul FIEP şi al Forţei de Jandarmerie Europene.

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii