Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - 30.03.2009

ro

30 Mar, 2009 00:00 891 Marime text

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
 
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN  CONSTANŢA
„GENERAL DE BRIGADA TEODOR MECULESCU”
-  RELAŢII PUBLICE -
Str. Mircea cel Bătrân Nr. 108, Constanţa; tel. : 0241.618969, fax : 0241.616153, www.jandarmeriaconstanta.ro


Nr.28
Constanţa, 30.03.09
B U L E T I N   I N F O R M A T I V

Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie, 159 de ani de la înfiinţare. Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.
Aniversarea celor 159 de ani de existenţă a armei noastre coincide şi cu împlinirea a 115 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.
În perioada 23 martie - 04 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează o serie de activităţi ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. 
 
 Concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei, 159 de ani“ a angrenat peste 200 de jandarmi din Constanţa, Neptun, Medgidia şi Cernavodă, care evoluează individual şi în echipe la fotbal în sală, şah şi tenis de masă. Întrecerile se vor încheia pe 3 aprilie a.c., cu premierea câştigătorilor.

Sâmbătă, 28 martie a.c., 50 de cadre militare în rezervă care au activat la
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Unitatea Specială 72 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională „Anghel Saligny“ Cernavodă au luat parte la Ziua Veteranilor Unităţii.
 


 Miercuri 1 aprilie a.c., la 115 ani de la constituirea Companiei de Jandarmi Constanţa sub comanda locotenentului Solcănescu Ernest, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează între orele 9.30 – 13.30 un briefing cu mass-media acreditate, urmat de o deplasare într-un poligon special, la Mangalia, pentru un Concurs de Tir. Ca o premieră, şedinţa de tragere va fi completată cu un alt concurs, de tir sportiv cu arcul, eveniment organizat mulţumită implicării colaboratorului nostru, preşedintele Aikido Club Constanţa, sensei Ion State.
 Pentru participanţi, se asigură transportul dus-întors. Vă rugăm să ne confirmaţi participarea dumneavoastră pe parcursul zilei.
 
Joi, 2 aprilie a.c., de la ora 13.00, la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa are loc Ziua Porţilor Deschise, sub deviza: „Jandarmeria – o forţă pentru securitatea ta!“. La eveniment sunt aşteptaţi toţi constănţenii care doresc să cunoască mai bine activitatea jandarmilor şi misiunile pe care le execută aceştia. Anul acesta, peste 400 de elevi ai şcolilor şi liceelor din Constanţa şi din judeţ şi-au anunţat deja participarea, în grupuri organizate.
Programul dedicat oaspeţilor cuprinde exerciţii demonstrative, o expoziţie cu tehnică de luptă, vizionarea unui film de prezentare în clubul unităţii şi vizitarea Sălii Tradiţiilor, unde, ca o premieră, în acest an a fost pregătită o colecţie cu arme de epocă, puse la dispoziţie de directorul filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.

Vineri, 3 aprilie a.c., de Ziua jandarmeriei Române, la ora 8.00, în prezenţa întregului personal de la reşedinţa inspectoratului şi subunităţile din judeţ se arborează Drapelul Naţional, în acordurile Imnului de Stat. La ora 10.00, Inspectorul Şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, locotenent colonel Marian Ureche, va depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, la mormântul sublocotenentului erou Napoleon Stroe, căzut în decembrie 1989. Garda de onoare va fi constituită dintr-o grupă de jandarmi ai Detaşamentului Mobil, iar preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia o ceremonie religioasă.
După-amiază, de la ora 17.00, peste 400 de jandarmi vor defila, pe muzica fanfarei Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Deplasarea se va face pe traseul: reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa - strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia - bulevardul Tomis – statuia Victoriei (Parcul Prefecturii). În această locaţie se organizează un ceremonial militar şi religios, citirea ordinelor eşaloanelor superioare şi mesaje ale personalităţilor privind Ziua Jandarmeriei Române, premierea câştigătorilor întrecerilor sportive, avansări în grad, un apel solemn* şi Retragerea cu Torţe**.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

NOTĂ PENTRU EDITOR

* Conform regulamentelor militare, apelul solemn se desfăşoară în scopul cinstirii memoriei militarilor căzuţi la datorie, cu prilejul unor aniversări ca Ziua Eroilor, zilele categoriilor de forţe ale armatei, genurilor de armă. Se pot invita oaspeţi de onoare. După citirea numelor militarilor căzuţi la datorie, urmează apelul nominal al cadrelor unităţii.

** Retragerea cu torţe se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice naţionale sau militare. Ceremonia are loc în serile unor zile festive. Militarii care iau parte la retragerea cu torţe nu poartă armament şi se deplasează pe jos, în acordurile muzicii de fanfară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii