Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ 30.03.2010

ro

30 Mar, 2010 20:37 1208 Marime text

Nr.37
Constanţa, 30.03.2010
B U L E T I N   I N F O R M A T I V

Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie, 160 de ani de la înfiinţare. Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.
Aniversarea celor 160 de ani de existenţă a armei noastre coincide şi cu împlinirea a 116 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.

În perioada 12 martie-02 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi  Unitatea Specială 72 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională Cernavodă “Anghel Saligny“organizează o serie de activităţi ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. 
 
Concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei, 160 de ani“ a angrenat peste 300 de jandarmi din Constanţa, Neptun, Medgidia şi Cernavodă, care evoluează, pe echipe, la fotbal în sală, tenis de masă tir, şah, atletism. Întrecerile s-au încheiat deja la celelalte sporturi de echipă şi individuale, cu excepţia fotbalului. La Constanţa şi Cernavodă, câştigătorii au primit diplome, cupe şi alte premii, în cadrul unor adunări festive organizate cu  personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Unităţii Speciale 72 Cernavodă. Ultima competiţie aflată în derulare este cea de fotbal, care se încheie miercuri 31 martie, odată cu finala în care se vor întâlni echipa Comandamentului şi cea a subunităţii din Medgidia.

Sâmbătă, 27 martie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Unitatea Specială 72 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională „Anghel Saligny“ Cernavodă au  organizat Ziua Veteranilor, activitate la care au participat un număr de aproximativ 50 de persoane, veterani şi foste cadre ieşite la pensie din cadrul ambelor instituţii.

Pentru miercuri, 31 martie a.c. gazdele concursului de tir, cadrele Unităţii Speciale 72 dau asigurări că au fost puse la punct toate detaliile, astfel încât concurenţii, reprezentanţi ai mass-media acreditate, să poată participa la o competiţie cât mai antrenantă. Deplasarea în poligonul special, la Cernavodă, se face de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, după ora 09.00, cu transport dus-întors asigurat de organizatori. Acţiunea de miercuri este una premergătoare pentru ziua de 1 aprilie, când se marchează 116 ani de la constituirea Companiei de Jandarmi Constanţa, sub comanda locotenentului Ernest Solcănescu.

Vineri, 02 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, la ora 10.00 , va avea loc la reşedinţa  Unităţii Speciale 72 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională Cernavodă “Anghel Saligny“, în prezenţa personalului unităţii, ceremonialul ridicării Drapelului Naţional, în acordurile Imnului de Stat, citirea mesajelor conducerii M.A.I. şi I.G.J.R. cu prilejul  Zilei Jandarmeriei Române, urmată de avansarea în grad, înainte de termen, a unor cadre militare.
Programul Zilei Portilor Deschise de la Cernavodă mai cuprinde prezentarea unor documentare, fotografii, expuneri privind semnificaţia acestui eveniment, exerciţii demonstrative, o expoziţie cu tehnica de luptă. Unitatea va primi vizita unui număr de 60 de copii din cadrul unităţilor de învăţământ din oraşul Cernavoda.

La Constanţa, în aceeaşi zi, cu începere de la ora 09.00, în prezenţa întregului personal de la reşedinţa inspectoratului şi subunităţile din judeţ şi în faţa invitaţilor se arborează Drapelul Naţional, în acordurile Imnului de Stat. Ceremonialul va continua cu citirea   mesajelor conducerii M.A.I. şi I.G.J.R. privind „ Ziua Jandarmeriei Române“, urmată de avansarea în grad, înainte de termen, a unor cadre militare.
Programul dedicat oaspeţilor cuprinde în continuare exerciţii demonstrative, o expoziţie cu tehnică de luptă, vizionarea unui film de prezentare în clubul unităţii şi vizitarea Sălii Tradiţiilor, unde a fost pregătită o colecţie cu arme de epocă, puse la dispoziţie de directorul filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.

OFIŢER RELAŢII PUBLICE I.J.J. CONSTANŢA
Mr. Sorin TRANCĂ 
OFIŢER RELAŢII PUBLICE U. SP. 72 CERNAVODĂ
Cpt. Iulian ERMALAI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii