Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copii si jandarmi, in vizita la Muzeul Militar

ro

11 May, 2010 22:46 981 Marime text

Nr. 57
Constanţa, 11.05.2010   

 B U L E T I N   I N F O R M A T I V
 
Pregătiri de Ziua Eroilor
Copii şi jandarmi, în vizită la Muzeul Militar

 Miercuri, 12 mai, ora 11.30, două clase de elevi ai Şcolii Generale cu clasele I – VIII „Remus Opreanu” Constanţa sunt invitaţi la „Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I“, filiala Constanţa. Acţiunea este organizată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Muzeul Militar, filiala Constanţa, în cadrul sărbătorii Înălţarea Domnului-Ziua Eroilor.

Cei 50 de elevi ai claselor a-IV-a şi a –VII-a sosesc la muzeu cu un autobuz pus la dispoziţie de jandarmi şi au în prima parte a programului pregătit de organizatori vizitarea muzeului şi prezentarea exponatelor.
· „Când ne pregătim să întâmpinăm Ziua Eroilor, facem un apel către toţi cetăţenii să contribuie cu gândul, dar mai ales cu fapta la revigorarea cultului pentru cinstirea eroilor şi readucerea în demnitate a locurilor lor de veşnică odihnă“, a declarat directorul muzeului militar, prof. Costin Scurtu.
 
În a doua parte a acţiunii, reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa vor prezenta un film documentar şi vor discuta cu elevii despre activitatea armei. În plus, lt. (r) Ion Şerban, un veteran jandarm în vârstă de 87 de ani, va povesti copiilor întâmplările prin care a trecut slujind Jandarmeria în cel de-Al Doilea Război Mondial.

· „Suntem privilegiaţi că, în acest an, participăm alături de tinerii noştri invitaţi la o lecţie de istorie scoasă din manualele şcolare şi transpusă, cu toate elementele de epocă, la Muzeul Militar. Acesta este un preambul pentru ziua prăznuirii Înălţării Domnului, zi de pomenire a Eroilor Neamului, marcată anul acesta joi, 13 mai. La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi la subunităţile din judeţ se vor organiza, în afara suitei de manifestări pregătite de autorităţi, o altă serie de activităţi ocazionate de această dublă sărbătoare.“, a declarat la rândul său inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, locotenent colonel Marian Ureche.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război – Ziua Eroilor- se organiza în fiecare an, la 40 de zile după Sfintele Paşti, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. În ziua acestui praznic, abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare naţională. Există şi tradiţia de a respecta mormintele cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre  indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.

OFIŢER DE RELAŢII PUBLICE
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN CONSTANŢA
mr. SORIN TRANCĂ 

DIRECTOR MUZEUL MILITAR NATIONAL „REGELE FERDINAND I
“FILIALA CONSTANŢA
Prof. Costin SCURTU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii