Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:55 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drogurile - o întâlnire de nedorit. Cum se implică elevii constănţeni (sondaj)

ro

12 Jan, 2011 23:46 2526 Marime text
demers-ijj.jpgŞapte elevi constănţeni din 10 doresc să se implice pentru a determina oprirea consumului de droguri. Totodată, 71% dintre tinerii chestionaţi se arată dispuşi să acorde sprijinul necesar persoanelor care utilizează droguri şi care se confruntă cu efecte nefaste, ce le pun sănătatea şi viaţa în pericol.

implicare.jpgAcestea sunt principalele date ale unui studiu realizat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa în anul 2010, la care au luat parte aproape 1.000 de elevi ai unităţilor de învăţământ din judeţ. Pe durata întregului an care a trecut, specialiştii Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii au participat la peste 90 de întâlniri cu elevi ai instituţiilor de învăţământ din localităţile Mangalia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Cumpăna, Ovidiu, Poarta Albă, precum şi Constanţa.

licit-ilicit.jpgÎn perioada ianuarie-iunie şi octombrie-decembrie 2010, prin metoda chestionarului, au fost incluşi în studiu 996 de subiecţi, dintr-un total de 4.000. Marja de eroare a rezultatelor este de ± 3%. Grupul testat a fost eşantionat în cercetarea sistematică pe subcategorii reprezentative (1/1) legate de sex, vârstă (11-13, respectiv 15-18 ani) şi apartenenţă la diferite unităţi de învăţământ, din comunităţi rurale şi urbane de minimum 5.000 de locuitori, în care membrii dau dovadă de coeziune socială. Dintr-un total de opt itemi, studiul prezentat publicului cuprinde răspunsurile formulate la patru întrebări:

sprijin.jpg1. Aţi fi dispus(ă) să acordaţi sprijin unei persoane care utilizează droguri?

2. Utilizatorii căror substanţe (licite/ilicite) vă deranjează când vă gândiţi la persoane care consumă droguri?

3. Doriţi să vă implicaţi pentru a determina oprirea consumului de droguri?

4. Cum caracterizaţi demersul Jandarmeriei de prevenire şi combatere a consumului de droguri?

sprijin-dihotomic.jpgFaţă de tipurile de droguri (licite/ilicite), respondenţii se arată deranjaţi mai degrabă de persoanele care utilizează droguri licite (alcool, tutun, medicamente etc.) faţă de cei care consumă droguri ilicite (cannabis, cocaină, heroină, mefedronă, derivaţi de amfetamină etc.). Cu toate acestea, remarcăm că linia de graniţă dintre cele două tipuri de utilizatori şi modul în care sunt percepuţi aceştia de elevi este undeva aproape la jumătate (53%-47%).

O ultimă întrebare adresată de autorii studiului a fost cea de evaluare a activităţii desfăşurate de specialiştii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa în ultimele 12 luni, la care 94% dintre cei chestionaţi au răspuns favorabil, ceea ce ne determină să ne exprimăm, cu toată convingerea, satisfacţia pentru demersul iniţiat în anul 2010.

Principalul scop avut în vedere de autorii studiului a constat în evaluarea calităţii prelegerilor susţinute sub tema generică „Evitaţi întâlnirea cu drogurile!". Am urmărit impactul prezentărilor făcute pe durata anului 2010, pentru a putea definitiva un algoritm care să evidenţieze, prin metode de cercetare ştiinţifică, problemele identificate.

COMPARTIMENTUL DE RELAŢII PUBLICE

***NOTĂ PENTRU EDITOR

Despre autorul studiului, căpitan Gili Pană, ofiţer specialist al Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa

Căpitan Gili Pană este specializat ca formator antidrog, în urma unui stagiu Phare desfăşurat în 2007, la Bucureşti, sub îndrumarea unor specialişti ai Jandarmeriei Franceze şi experţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog.

Studiul complet se află în documentul .pdf care însoţeşte buletinul de presă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii