Protocol de colaborare intre Jandarmeria Romana si CNCAN
Protocol de colaborare intre Jandarmeria Romana si CNCANPROTOCOL DE COLABORARE
Astăzi, 14 ianuarie a.c., începând cu ora 12.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Jandarmeria Româna si Comisia Naţională Pentru Controlul Activităţilor Nucleare ( C.N.C.A.N.).
Protocolul a fost semat de domnul general locotenent dr. Olimpiodor Antonescu, Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi de doamna Borbala Vajda, preşedintele C.N.C.A.N.
Principalul scop al protocolului îl reprezintă cooperarea celor două instituţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor Jandarmeriei de asigurare a pazei şi protecţiei instalaţiilor şi obiectivelor nucleare ale C.N.C.A.N., precum şi a transporturilor de materiale nucleare şi radioactive, stabilite prin lege, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală.
Jandarmeria Română asigură paza şi protecţia a 7 obiective ale C.N.C.A.N., dispuse pe întregul teritoriu al României, iar în cursul anului trecut jandarmii au asigurat paza şi protecţia a peste 40 de transporturi de materiale nucleare sau alte materii radioactive.
În anul 2009 au fost desfăşurate activităţi pentru executarea misiunii de pază şi protecţie a transportului de combustibil nuclear uzat de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” în Federaţia Rusă. Securitatea acestui transport de la Platforma Măgurele la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni a fost asigurată de 200 luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Dispozitivul de securitate a fost sprijinit de un aparat de zbor care a filmat toate activităţile desfăşurate pe timpul deplasării. În urma acestui transport, România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după ce preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obamma şi-a exprimat angajamentul de a securiza în 4 ani materialul nuclear de risc din întreaga lume.
Totodată acesta a fost primul transport de uraniu puternic îmbogăţit, uzat, efectuat pe calea aerului.
Transporturile au fost efectuate în cadrul iniţiativei de reducere a ameninţării globale a Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară (NNSA), care a asigurat, de asemenea, repatrierea uraniului puternic îmbogăţit de origine americană în S.U.A., în anul 2008. Astfel, România se aliniază Rusiei şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cu care NNSA a colaborat strâns în vederea repatrierii materialelor nucleare.
Vă ataşăm mapa de presă, precum şi fotografii de la această activitate.
Informaţii suplimentare:
Semnarea protocolului între Jandarmeria Română şi Comisia Naţională Pentru Controlul Activităţilor Nucleare ( C.N.C.A.N.) consolidează o relaţie ce are ca obiectiv întărirea legăturii dintre Jandarmeria Română şi instituţiile statului, prin stabilirea unui cadru oficial de comunicare şi colaborare cu o instituţie care, prin statut, are o importanţă naţională deosebită.
Scopul principal al protocolului îl reprezintă schimbul operativ de date şi informaţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor Jandarmeriei de asigurare a pazei şi protecţiei instalaţiilor şi obiectivelor nucleare ale C.N.C.A.N., precum şi a transporturilor de materiale nucleare şi radioactive, stabilite prin lege, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală.
Semnatarii protocolului de cooperare sunt doamna Borbala Vajda, preşedintele C.N.C.A.N. şi domnul general locotenent dr. Olimpiodor Antonescu, Inspectorul General al Jandarmeriei Române.
Prin semnarea protocolului de colaborare, Jandarmeriei Române îi revin următoarele responsabilităţi:
- asigură, potrivit legislaţiei în vigoare, prin structurile specializate, paza şi protecţia sediului C.N.C.A.N., obiectivelor, instalaţiilor nucleare şi intervenţia în cazul unor tulburări ale ordinii publice în interiorul acestor obiective.
- asigură măsuri de ordine şi de protecţie a zonelor în care s-au produs sau există pericolul iminent de producere a unor incendii, explozii ori a altor situaţii de urgenţă ce pun în pericol obiectivele nucleare, sediul C.N.C.A.N., transporturile de materiale nucleare sau radioactive.
- asigură, la solicitare, potrivit legii, protecţia personalului C.N.C.A.N. pe timpul activităţilor de control desfăşurate în vederea aplicării prevederilor tratatelor internaţionale şi a reglementãrilor naţionale în vigoare privind controlul garanţiilor, protecţia fizică, traficul ilicit, transportul materialelor nucleare şi radioactive, protecţia împotriva radiaţiilor, asigurarea calităţii în domeniul nuclear, securitatea nucleară a instalaţiilor nucleare şi radiologice, gospodărirea combustibilului nuclear ars, a deşeurilor radioactive şi intervenţia în caz de accident nuclear.
- Jandarmeria Română informează C.N.C.A.N. cu privire la neregulile şi faptele de natură contravenţională şi penală, care pot fi de interes pentru aceasta, constatate în timpul misiunilor de pază şi protecţie a instalaţiilor şi obiectivelor nucleare şi a transporturilor de materiale nucleare şi radioactive.
De asemenea, în urma semnării protocolului de colaborare, cele două instituţii pot organiza şi executa exerciţii sau aplicaţii în comun pentru pregătirea efectivelor, în scopul prevenirii şi rezolvării unor incidente ce pot avea loc la sediul C.N.C.A.N., la obiectivele şi instalaţiile nucleare, precum şi pe timpul executării transporturilor de materiale nucleare şi radioactive. O altă obligativitate se referă la informarea şi consultarea reciprocă despre iniţierea de acte normative de interes comun ce urmează a fi supuse aprobării Parlamentului sau Guvernului României.
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp