Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:50 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Violenta in scoli si efectele anturajului - 06.05.2009

ro

06 May, 2009 15:43 1750 Marime text

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
JANDARMERIA ROMÂNĂ 
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN  CONSTANŢA „GL. BG. TEODOR MECULESCU”-  RELAŢII PUBLICE
Str. Mircea cel Bătrân Nr. 108 ; Tel. : 0241.618969, Fax : 0241.616153,
http://www.jandarmeriaconstanta.ro 
LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIŢĂ” TECHIRGHIOL
STR. NICOLAE BĂLCESCU NR 14TEL./ FAX 0241/735764
e-mail : techirghiol@isjcta.ro
http://litech.licee.edu.ro/

 Nr.38
 Constanţa, 06.05.09

 B U L E T I N   I N F O R M A T I V
 
Marţi, 06 mai, a.c., 150 de elevi din clasele IX-XIII ai Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“ din Techirghiol au discutat cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa despre violenţa în şcoli şi efectele anturajului care favorizează un astfel de comportament. Întâlnirea s-a desfăşurat la Casa de Cultură din localitate. În prezenţa directorului instituţiei de învăţământ, profesor Mihaela Airinei şi a cadrelor didactice, elevii au purtat o discuţie liberă cu unul dintre jandarmii specializaţi în prevenirea şi combaterea criminalităţii, plutonier major Jan Comănescu.

Cei prezenţi au urmărit un film documentar despre efectele violenţei în şcoli şi a riscului comiterii unor infracţiuni grave şi au dezbătut mai multe aspecte considerate cauze şi consecinţe ale comportamentului violent. Aproape jumătate dintre cei prezenţi au descris diferitele forme ale violenţei, de la cea verbală şi până la cea fizică, percepută în ansamblu ca o manifestare la care recurg cei ce au astfel de exemple în familie, dar şi pe stradă, fie că sunt împinşi să acţioneze astfel de către persoane rău intenţionate, fie că în acest mod încearcă să îşi revendice un statut clamat de anturaj. Dealtfel, una dintre problemele repetat puse în discuţie de către elevi a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur şi să „facă legea“ pe stradă.
 
 Reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa a pus accentul în răspunsurile date îndeosebi pe rolul prevenirii unor astfel de manifestări, oferind totodată soluţii practice de răspuns în astfel de situaţii. Mai mult, jandarmul a arătat că cea mai importantă armă de descurajare a unui astfel de comportament constă în alertarea în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă 112, explicând ce informaţii sunt cerute de la un apelant într-un astfel de caz: ce urgenţă are, unde este urgenţa, unde se află apelantul, de la ce număr de telefon sună şi cum se numeşte. Apelantul trebuie să rămână la telefon pentru a furniza detalii suplimentare asupra urgenţei şi pentru a primi recomandările operatorilor structurilor de urgenţă. 

La sfârşitul discuţiei, gazdele au anunţat că până la sfârşitul anului şcolar doresc să evolueze pe scena Casei de Cultură din Techirghiol cu o piesă al cărei subiect este axat tocmai pe fenomenul violenţei şi al urmărilor tragice care decurg din aceasta.

Având în vedere importanţa deosebită a prevenirii manifestărilor de violenţă, cadrele didactice ale acestei unităţi şcolare au fost constant preocupate de oferirea suportului necesar tinerilor adolescenţi. Susţinerea a venit atât din partea psihologului şcolar, profesor Dorina Herciog, cât şi a Comisiei de prevenire şi combatere a violenţei  în mediul şcolar din care fac parte profesori, reprezentanţi ai elevilor, părinţilor şi comunităţii locale.

Plutonier major Jan Comănescu activează în cadrul Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi este specializat în problematica violenţei domestice şi juvenile. El a efectuat un stagiu de pregătire pe acest profil la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, susţinut de experţi ai Jandarmeriei Franceze.

Actualul program desfăşurat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa vizează mai multe deplasări la instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa şi are ca grup-ţintă îndeosebi elevii din grupa de vârstă 15-18 ani.

OFIŢER RELAŢII PUBLICE INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN CONSTANŢA
CĂPITAN SORIN TRANCĂ


 
CONSILIER DE IMAGINELICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIŢĂ” TECHIRGHIOL
PROFESOR ANAMARIA FLORESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • xxyz 09 Jun, 2009 09:16 foarte interesant articol!de ce nu sunt inclusi in astfel de activitati si elevii din ciclul primar?