Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Portilor Deschise

ro

31 Aug, 2009 18:00 1073 Marime text

porti_deschise_2.jpgMarţi, 01 septembrie a.c., se împlinesc 116 ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului de aplicare a Legii Jandarmeriei Rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era următoarea: „Organizarea Jandarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această instituţiune un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică ".

Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa organizează o suită de manifestări menite să marcheze aşa cum se cuvine un astfel de eveniment.

Marţi dimineaţă, la ora 08.30, 100 de copii aflaţi în plasament laCentrul Delfinul din Agigea şi copii din ţară trimişi în tabără la Eforie, de Patriarhia Română vor vizita reşedinţa inspectoratului. Oaspeţii vor viziona un film, vor trece prin Sala Tradiţiilor şi vor asista la un exerciţiu demonstrativ, urmat de o prezentare a tehnicii de luptă.

Un invitat special pentru această zi este un veteran jandarm în vârstă de 86 de ani, sublocotenent (r) Ion Şerban. Născut la data de 11 noiembrie 1923, el a slujit Jandarmeria din 1942 până în 1950, după desfiinţarea armei de către comunişti. Sublocotenent (r) Ion Şerban a acceptat cu plăcere invitaţia noastră şi va fi prezent la evenimentele organizate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

porti_deschise_1.jpgÎn partea a doua a zilei de marţi, cu începere de la ora 13.00, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, locotenent colonel Marian Ureche va inaugura, împreună cu primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, postul de jandarmi din localitate. Structura se înfiinţează, de la 1 septembrie, la solicitarea primăriei din localitate şi va funcţiona cu 10 jandarmi. În cadrul ceremoniei de inaugurare a sediului, preotul nostru militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia o slujbă de sfinţire.

Jurnaliştii care doresc să participe la aceste evenimente sunt rugaţi să fie prezenţi la reşedinţa inspectoratului la ora 09.00, pentru prima parte a activităţilor, respectiv la ora 11.30, pentru cei interesaţi să ne însoţească la Hârşova.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului şi organizării Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul Regal nr.2919 din 30.08.1893.

 

COMPARTIMENTUL DE RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii