Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 Februarie - Ziua Europeană a numărului unic 112

ro

10 Feb, 2013 15:57 1284 Marime text

Anual, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a numărului unic „112". Funcţionarea Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) este o necesitate firească pentru o ţară civilizată care înţelege să-şi protejeze cît mai bine cetăţenii, dar este şi un obiectiv susţinut de toţi actorii de pe piaţa comunicaţiilor din România. Numărul unic de apel 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege.

Situaţia de urgenţă înseamnă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate, sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.

În 2012, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa a gestionat aproximativ 25.000 apeluri primite prin 112, cele mai multe fiind în luna iulie - circa 3.000 solicitări.

Pentru marcarea Zilei Europene a numărului pentru situaţii de urgenţă, în subunitățile ISU „Dobrogea" se organizează o serie de activităţi de tradiție, educație și sport. În debutul zilei, la ora 8:15, la reşedinţa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea" Constanța, cât și în toate cele 10 subunități, în prezenţa conducerii şi a personalului, a avut loc ceremonia arborării drapelului naţional și intonarea imnului. Ulterior, o serie de materiale informative, privind Serviciul de Urgenţă 112, vor fi prezentate cadrelor militare de la reşedinţa inspectoratului şi de la subunităţile din Constanţa, Medgidia, Cernavodă, Mangalia, Hârşova, Tuzla.

Totodată, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi autospeciala pentru intervenţii în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice vor participa la o acţiune de promovare a numărului unic 112 organizată de Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Constanţa.

Purtător de cuvânt

Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii