Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

3 ani de activitate S.M.U.R.D.

ro

26 Aug, 2011 19:12 955 Marime text

Nr. 23/ 26 august 2011

„Curaj şi Devotament”
13 Septembrie 2010 – 163 ani de la luptele din Dealu Spirii


3 ani de activitate S.M.U.R.D.

Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă pe cele ale victimelor ce trebiau salvate.
Cine nu tresare atunci când aude sirenele pompierilor? De la copii la vârstnici, de la oameni de afaceri la nevoiaşi, toţi au simţit măcar o dată în viaţă, cât de importantă este munca acestor oameni. Sunt văzuţi zilnic alergând cu autospecialele lor într-o luptă continuă cu timpul, pentru a salva cât mai multe vieţi. În aceşti trei ani au readus speranţa în sufletele multor oameni.
La 28 august 2008, în Dispeceratul pompierilor se primeşte primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. Au trecut 3 ani de la acel prim apel! 3 ani de când paramedicii sunt alături de cetăţenii acestui judeţ. Odată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: am început cu 3 echipaje (unul de terapie intensivă mobilă şi două de prim ajutor), iar astăzi avem 1 echipaj de terapie intensivă mobilă, 4 echipaje de prim ajutor şi un echipaj de terapie intensivă nou născuţi, care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către SMURD Constanţa.
Astăzi, pompierii din cadrul ISU „Dobrogea” al judeţului Constanţa au cu ce să se mândrească la aniversarea a 3 ani de existenţă a SMURD Constanţa: aproximativ 20.000 de intervenţii dintre care circa 18.000 misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, celelalte fiind descarcerări. Statisticile arată că de la înfiinţarea SMURD-ului, în august 2008, şi până în prezent, echipajele au intervenit pentru salvarea a peste 20.000 de persoane, dintre care 18.533 adulţi şi 1.482 minori. Dacă în 2008, de la inaugurare până la sfârşitul anului, echipele de interventii au avut doar 717 de solicitări, numărul acestora a crescut de la an la an. Astfel, în anul 2009 echipajele au intervenit la 4.900 cazuri şi au asistat 5.046 persoane (4.725 adulţi şi 321 copii), în anul 2010 au intervenit la peste 8.000 solicitări, asistând 8.314 persoane (7.679 adulţi şi 635 copii), iar de la începutul anului 2011 si până în prezent au intervenit la 5.633 de cazuri, astfel că în cei trei ani de funcţionare s-a ajuns la 19.386 de intervenţii la accidente, incendii şi alte urgenţe majore.
Ambulanţele roşii ce străbat în viteză întreg judeţul Constanţa realizează peste 50 de intervenţii zilnic, ajungând la un bilanţ remarcabil, ce impune respect oricui. Fără modestie putem să spunem că doar un singur judeţ ne întrece în numărul de intervenţii SMURD, datorându-se faptului că numărul de echipaje este net superior judeţului nostru. Sau mai bine spus paramedicii şi cadrele medicale din UPU – SMURD al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte.
Aceştia sunt salvatorii noştrii, sunt oameni care intervin atunci când cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii la care lucrează ore în şir, pe timp de noapte sau zi, la lumina reflectoarelor indiferent de câte grade sunt afară, dar îşi fac meseria ca adevăraţi profesionişti.
De asemenea, vă asigurăm că sub deviza „Cine salvează o viaţă salvează o lume” vor continua să îşi facă datoria ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii