Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:20 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in anul 2009

ro

23 Dec, 2009 19:19 2481 Marime text

Nr. 87/ 23 decembrie 2009

Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în anul 2009

I. Tipurile de risc manifestate şi situaţii de urgenţă generate în zona de competenţă. Managementul situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean şi local. Măsuri întreprinse în vederea normalizării situaţiei din unităţile administrativ-teritoriale afectate.

La nivelul judeţului Constanţa se manifestă, cu excepţia avalanşelor, toată gama de riscuri naturale, tehnologice şi biologice.
1. Fenomene meteorologice periculoase:
Ninsori şi polei
 În perioada sezonului rece Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a monitorizat in permanenţă îndeplinirea măsurilor stabilite prin  Programul de masuri pentru sezonul rece 2008-2009 şi prin Planul de măsuri pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea unor posibile calamităţi naturale produse de fenomene naturale distructive, de natură meteorologică, specifice sezonului rece 2009-2010 
În cursul lunii ianuarie, precum şi  în perioadele de atenţionare meteorologică cod galben pentru ninsori şi polei 29-31.01.2009, 19-21.02.2009 şi 15-20.12.2009 s-au întocmit şi transmis avertizări către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, informări zilnice la Ministerul Administraţiei şi Internelor privind menţinerea viabilităţii drumurilor din judeţ, s-au convocat în sedinţă extraordinară membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care au atribuţii în prevenirea şi intervenţia în situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice specifice sezonului rece, a fost organizat şi a funcţionat Comandamentul de iarnă, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în vederea monitorizării şi gestionării situaţiei din judet până la normalizare.
Principalele acţiuni desfăşurate: deszăpezirea drumurilor naţionale şi judeţene, asigurarea fluidizării traficului rutier, asigurarea adăpostirii persoanelor cu dializă şi spitalizarea preventivă a gravidelor, informarea permanentă a publicului, remediarea avariilor produse de intemperii la reteaua electrrica, acordarea ajutorului medical de urgenţă, informarea permanentă a publicului prin intermediul mass-media.

Inundaţii
Inundaţiile produse în cursul anului 2009 pe raza judetului Constanta, au fost provocate de ploi abundente, anunţate prin 35 avertizări cu COD GALBEN,
Ca urmare a precipitaţiilor mari căzute în perioada 11/12 iulie au fost afectate cca 17 ha din suprafata de plaja în zona litorală, DADL Constanţa actionand pentru colectarea şi înlăturarea deşeurilor de pe plajă şi completarea cu nisip pe zonele de plajă afectate.
       Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate, au executat lucrări de decolmatare a podeţelor şi de înlăturare a aluviunilor de pe partea carosabilă a  drumurilor judeţene şi drumurilor comunale inundate.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DOBROGEA” al judeţului Constanţa, în perioada amintită a efectuat 111 intervenţii la instituţii şi pentru ajutorarea populaţiei, în special în localităţile Constanţa, Valu lui Traian, Medgidia, Agigea, Tuzla,  acţionând pe perioada celor 2 zile cu 17 autospeciale, 3 motopompe şi 3 autocamioane şi un efectiv de 222 de cadre.
Instituţiile din grupul de suport tehnic care au mai intervenit pentru restabilirea normalităţii în judeţul Constanţa în urma inundaţiilor produse, au fost: S.C. R.A.J.A. S.A., Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Autoritatea Navală Română, Centrul de Telecomunicaţii Constanţa.
În urma evaluării  pagubelor produse de inundaţii în localităţile afectate de către comisia de evaluare a pagubelor, acestea au însumat un TOTAL valoric  județul Constanța: 1555,487 mii lei       
TOTAL  fizic: 46 case avariate,  1 casă in pericol de prabusire; 12,2 km de drumuri judetene afectate, 6,225 km de drumuri comunale afectate; 4,48 km străzi; 3 poduri şi podeţe; 1 baraj; 17 ha sector de plajă; 635,20 ha teren arabil.                              
Inundaţiile din perioada analizată produse pe teritoriul judeţului Constanţa au avut în principal următoarele cauze:
· Creşterea debitelor pe văile cu scurgere nepermanentă şi torenţi, albiile acestora neputând prelua viitura creată.


· Scurgerea cu dificultate a apelor în zona podurilor şi podeţelor, fie din cauza secţiunii  subdimensionate pentru aceste debite , fie a plutitorilor care au obturat scurgerea;
· Reteaua de canalizare şi de colectare a apelor pluviale subdimensionată (Constanţa, Eforie, Medgidia).
     În acest sens se derulează lucrări de investiţii pentru consolidarea falezelor, iar în perioada 09-10.11.2009, la nivelul judeţului Constanţa s-a desfăşurat acţiunea de verificare a stării  tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, de pe râurile interioare şi de la Dunăre.

2. Poluări în zona costieră şi terestre
Conform raportului de activitate al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, pe parcursul anului 2009 au fost semnalate şi gestionate 12 poluări accidentale: 8 în zona costieră   (acvatoriul portului Constanţa) şi 4 pe cursurile de apă (2 pe Dunăre şi 2 pe pârâul Agi Cabul). Aceste poluări accidentale nu au produs pagube majore; prin intervenţia rapidă în zonă cu substanţe antipoluante acestea au fost stopate şi înlăturate.

3. Accident nuclear
Pe parcursul anului 2009, CNE Cernavodă, principalul operator economic care prezintă risc nuclear, a desfasurat activitati cu caracter de gestionare a riscurilor si situatiilor de urgenta in conformitate cu reglementarile aplicabile domeniului nuclear si documentelor aprobate ale centralei. Cele mai importante dintre acestea au fost: un exercitiu de notificare neanuntat la care au participat: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" al Judetului Constanta, Inspectoratul Judetean de Politie, Directia Regionala de Drumuri si Poduri, Regia Judeteana de Drumuri si Poduri, revizuirea şi elaborarea Planului de Urgenta pe Amplasament al CNE Cernavoda, revizuirea si aprobarea Manualului de Operare "Proceduri de Urgenta", desfasurarea a 12 exercitii partiale de urgenta cu personalul centralei avand la baza un scenariu care a luat in considerare un eveniment cu consecinte radiologice in afara amplasamentului CNE Cernavoda, ocazie cu care s-au notificat toate Autoritatile Publice (Primaria Cernavoda, ISU Constanta, CANUR, CNCAN), desfasurarea exercitiului general Axiopolis 2009, elaborarea si aprobarea "Planului de Continuitate a Activitatilor de Baza in cazul unei epidemii/pandemii" in vederea exploatarii in siguranta a centralei pe durata epidemiei/pandemiei de gripa de tip A/H1N1; continuarea lucrarilor de montare/instalare ale sistemului de monitorizare gama in exteriorul CNE Cernavoda.

4. Caniculă
       Modul de acţiune în caz de producere a situaţiilor de urgenţă generat de caniculă a fost realizat de către Direcţia de Sănătate Publică in conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
 Actiunile întreprinse au vizat: adapostirea temporara a populatiei; asigurarea asistentei medicale in vederea supravegherii starii de sanatate a populatiei afectate, tratamentul bolnavilor in sistem de permanenta prin medicii de familie si Serviciul de Ambulanta; prevenirea si combaterea bolilor infectioase prin supraveghere clinica – triaj epidemiologic zilnic si tratament profilactic (vaccinuri, chimioprofilaxie dupa caz), supravegherea igienei alimentelor; masuri de igiena a mediului, pentru cazurile de urgenta au fost stabilite echipele de interventie rapida specializata, s-au intensificat masurile de educatie sanitara a populatiei prin toate mijloacele mass-media cu impact rapid-radio, televiziune locala, au fost amenajate puncte stradale pentru asistenta medicala si distribuirea apei catre populatie în municipiu si judet (in colaborare cu autoritatile locale si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta);
  Verificarea şi monitorizarea surselor de alimentare cu apa potabila  s-a realizat prin schimb de date cu Apele Romane Dobrogea Litoral si Agentia pentru Protectia Mediului, iar pentru controlul calitatii apei in retea, cu SC RAJA SA Constanta.
Au fost intensificate controalele igienico-sanitare in scopul verificarii calitatii produselor alimentare si a modului depastrare a acestora, controlul indepartarii ritmice a deseurilor menajere si s-au luat măsuri de interzicere a irigarii cu ape uzate, interzicere a  descarcarilor deseurilor in cursuri de apa.


Serviciul de Ambulanta a asigurat suplimentarea numarului de echipaje de interventie dotate corespunzator si a dat asistenta medicala in perioada sezonului estival la un numar de 2271 cazuri cu diagnosticul lipotimie si 141 cazuri de insolatie.
In cursul lunii iulie, cand s-au inregistrat temperaturi caniculare, s-au desfasurat actiuni de informare prin mass-media a populatiei si a angajatorilor privind masurile ce se impun in astfel de situatii.

5. Epidemii, pandemii:
Incepand de la 1 mai 2009, s-a pus in aplicare PLANUL DE PREVENIRE SI CONTROL A CAZURILOR DE INFECTII CU GRIPA UMANA CU NOUA TULPINA DE VIRUS A/H1N1, coordonat de catre Comitetul Central de Coordonare pentru Prevenirea si Controlul Gripei Noi A/H1N1 de la nivelul Ministerului Sanatatii.
La data de 22.05.2009 a fost convocata şedinţa extraordinara a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă în vederea implementării la nivelul judeţului a Planului de măsuri pentru asigurarea funcţiilor de sprijin şi protecţia personalului propriu împotriva noului virus.
Direcţia de Sănătate Publică a aplicat Strategia de intervenţie sanitară, asigurând acordarea asistenţei primare şi spitaliceşti şi prioritizând pacienţii în funcţie de gravitatea bolii, aceştia fiind trataţi la domiciliu în momentul declanşării bolii, iar în cazul agravării bolii, asigurându-se îngrijirea în spital sau în spaţii special amenajate.
Până în prezent în judeţul Constanţa a fost înregistrat un deces datorită infecţiei gripale cu virusul AH1N1.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, prin Secretariatul Tehnic Permanent, a elaborat, în iunie 2009, „Planul de măsuri privind prevenirea, gestionarea şi monitorizarea gripei umane cu tulpină de origine porcină în judeţul Constanţa” în care sunt cuprinse atribuţiile instituţiilor de sprijin din grupul de suport tehnic pentru pandemii şi începând cu luna noiembrie şi până în prezent a derulat activităţi specifice de monitorizare şi raportare a cazurilor suspecte/confirmate de îmbolnăviri cu virusul AH1N1, precum şi de punere în aplicare a Planului - cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul AH1N1 (OMAI 267/09.11.2009), prin întocmirea Planului judeţean de urgenţă în caz de pandemie.

6. Epizootii, zoonoze:
     Pe parcursul anului 2009 nu s-au înregistrat cazuri majore de epizootii sau zoonoze. Pentru bolile declarate la albine, vulpi, ovine, ecvine, bovine, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a întocmit planuri de măsuri pentru combaterea lor. De asemenea, s-au efectuat operaţiuni de  testare, vaccinare şi examinare conform Programului Strategic pe anul 2009.

7. Contaminări radioactive ale produselor vegetale şi animale: conform aceluiaşi Program Strategic pe anul 2009, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a raportat efectuarea de determinări radioactive la produsele vegetale şi animale, neînregistrându-se depăşiri ale valorilor normale admise.

8. Accidente tehnologice, chimice, avarii grave:
  Conform raportului elaborat de Agenţia pentru Protecţia Mediului, pe parcursul anului 2009 nu s-au inregistrat poluari accidentale cu impact major asupra factorilor de mediu.
  La Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanta au fost anuntate 15 incidente de poluare cu ţiţei, exceptând cele de poluare în zona costieră şi terestră şi 4 incidente tehnologice, dintre care unul, cel din incinta SC Rompetrol Petrochemicals SRL Navodari, soldat cu 3 victime, incident aflat în cercetare.
  În cazurile poluărilor au fost luate măsuri de decontaminare, de curăţare a zonelor afectate şi remediere a defecţiunilor, de către societăţile poluatoare, ori de către firme de specialitate.

9. Incendii la fondul forestier
  Direcţia Silvică Constanţa gestionează situaţiile de urgenţă provocate de incendiile la fondul forestier al judeţului Constanţa.În anul 2009 s-au înregistrat 7 incendii la fondul forestier, la plantaţii de pin şi de salcâm, în luna iulie, afectând o suprafaţă de 77 ha. Cauzele producerii acestor incendii au fost: temperaturile caniculare, vegetaţia ierboasă uscată, incendierea miriştilor.
  Incendiile au fost anunţate şi gestionate de Ocolul Silvic, primării, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean. ISU „Dobrogea” a intervenit cu operativitate, cu 6 autospeciale şi 24 subofiţeri, iar pădurarii au mobilizat 126 cetăţeni cu 12 tractoare cu plug, din localităţile limitrofe, pentru a participa la izolarea şi stingerea incendiilor.
  Greutăţi deosebite s-au întâmpinat din partea primăriilor, care nu au luat măsuri de asigurare a intervenţiei de către serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, nici măsuri de popularizare a interdicţiei de a se incendia miriştile.

II. Activităţi de pregătire şi instruire a reprezentanţilor administraţiei publice locale (preşedinţii Consiliilor judeţene şi locale) şi centrale (personalul din cadrul Instituţiei Prefectului şi serviciilor publice deconcentrate din teritoriu):
  Pe parcursul anului 2009 s-au desfăşurat:
- 1 exerciţiu internaţional de comunicaţii, BLACK SEA BRAVO 1/2009, sub conducerea Federaţiei Ruse, pe baza planificarii existente la Comisia Mării Negre;
– 2  şedinţe semestriale ordinare ale CJSU;
– 2 convocări de pregătire pe diverse tipuri de risc cu implicarea instituţiilor de sprijin şi/sau a operatorilor economici de risc major pentru accidente chimice;
-  2 exerciţii de simulare (la inundaţii, de intervenţie la inundaţi, în caz de poluare cu hidrocarburi la Marea Neagră, de căutare- salvare persoane, de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear), în care au fost testate capacitatea de răspuns a autorităţilor publice locale, a structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă prevăzute în planurile operative de acţiune, a populaţiei şi angajaţilor în condiţiile unei urgenţe nucleare);
Pe linia pregătirii de specialitate cu presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, inspectorii de protectie civila, cadrele tehnice cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si sefii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, in vederea desfasurarii unui management al situatiilor de urgenta unitar la nivelul judetului, cadrele Inspecţiei de Prevenire a ISU „Dobrogea” au efectuat următoarele instruiri:
- 3 instructaje cu presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta;
- 2 convocări de pregătire cu inspectorii de protectie civila, cadrele tehnice cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si sefii seviciilor voluntare pentru situatii de urgenta;
- 2 instruiri cu personalul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi inspectorii agricoli;
- 1 instruire cu şefii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta privind modul de întocmire a documentelor de organizare şi de planificare a activitaţii de prevenire;
- instructaje de pregătire al specialiştilor compartimentelor pentru prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe timpul controalelor tematice la nivelul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, constituite in subordinea consiliilor locale.
Potrivit Ordinului M.I.R.A. nr. 673/2008 privind pregătirea reprezentanţilor instituţiilor prefectului şi a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică locală si Planului de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, 1 subprefect, 4 primari, 9 viceprimari şi 3 secretari  au parcurs programul de pregatire la Centrul Zonal de Pregătire Bacău.
Membrii serviciilor voluntare si private pentru situatii de urgenta cat si salariatii de pe locurile de munca au fost pregatiti prin aplicatii tactice de interventie desfasurate in comun cu structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru a eficientiza deplasarile in teren si activitatea inspectiei judetene, s-au desfasurat instructaje de pregătire la nivelul obiectivelor controlate, cu personalul comitetelor locale pentru situatii de urgenta şi cu şefii serviciilor voluntare si private pentru situaţii de urgenţă.
Pe parcursul tuturor acestor activitati s-a pus in vedere, responsabililor, importanta majora a asigurarii cu mijloace, tehnica cat si cu celelalte resurse necesare structurilor operative implicate in managementul situatiilor de urgenta, in vederea concretizarii in situatia operativa a activitatii acestora. In ciuda scaderilor fondurilor, s-a constatat imbunatatirea dotarii cu mijloace, pentru grupele de interventie si echipele specializate: autospeciale de interventie (S.N. Aeroportul International „Mihail Kogalniceanu” S.A., S.C. Petromar S.A., Terminal Midia, com. Oltina), mijloace mobile de deplasare (com. Vulturu), aparate de sudura, electrogeneratoare, motopompe pentru evacuarea apei, truse sanitare. O mare parte din localitati au intocmit si inaintat proiecte de finantare in vederea achizitionarii de mijloace pentru dotarea serviciile voluntare (loc. Mihai Viteazu, Negru Vodă şi Topraisar).
La cursurile de management al situatiilor de urgenta organizate la Centrul de pregatire Bacau au participat 26 de persoane, in crestere cu 500% fata de anul precedent.

III. Activitatea Secretariatului Tehnic Permanent:
 Activitatea Compartimentului Secretariat Tehnic Permanent s-a desfăşurat în conformitate cu obiectivele Planului cuprinzând principalele activităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa pentru anul 2009, respectiv ale Planului de activitate al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă:

 Activităţile desfăşurate în vederea informării operative asupra situaţiilor de urgenţă şi a menţinerii legăturii între instituţiile interesate s-au concretizat în:
- întocmirea/transmiterea informărilor zilnice cuprinzând principalele evenimente, către: Instituţia Prefectului – judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă;
- întocmirea informării lunare, către Instituţia Prefecturii, referitor la principalele activităţi desfăşurate de I.S.U. “Dobrogea” al judeţului Constanţa;
- monitorizarea transporturilor periculoase – 1507;
- activităţi de înştiinţare-alarmare a localităţilor prin telefon, fax, sms (126), la primirea avertizărilor meteorologice, monitorizarea evoluţiei fenomenelor şi întocmirea raportărilor către instituţiile interesate. Aceste evenimente au fost 53 până în prezent, după cum urmează:
- Ninsori: 1 avertizare cod galben;
- Vânt: 5 avertizări cod galben;
- Ploaie: 32 avertizări cod galben;
- Vânt şi ploaie: 3 avertizări cod galben;
- Caniculă: 2 avertizări cod galben;
- Grindină: 3 avertizări cod galben;
- Vânt şi grindină: 1 avertizări cod galben;
- Polei: 1 avertizare cod galben.
- Ninsoare şi vânt: 5 avertizări cod galben.

Alte activităţi:
-   reactualizarea lunară a bazei de date privind componenţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
-    actualizarea bazei de date referitoare la componenţa comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă;
-    constituirea bazei de date referitoare la mijloacele şi materialele specifice intervenţiei pe timp de iarnă;
-   constituirea bazei de date a utilajelor disponibile la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în caz de accidente rutiere;
-   constituirea bazelor de date privind persoanele aflate în evidenţele medicale (aflaţi în tratament de substituţie renală, gravide), în zonele cu risc de înzăpezire din judeţul Constanţa;
–   întocmirea şi transmiterea către Instituţia Prefectului a Programului de Pregătire şi Intervenţie pentru Situaţii de urgenţă al ISU Dobrogea pentru anul 2009;
- monitorizarea îndeplinirii sarcinilor stabilite prin Hotărârile de Prefect;
- reactualizarea Planului judeţean de analiză şi acoperire a riscurilor 2009;
– centralizarea datelor, întocmirea anexelor constitutive ale „Planului de asigurare cu resurse umane, financiare şi materiale ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2009”;
- centralizarea chestionarului macroseismic aplicat la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în urma seismului din Vrancea la 25.04.2009 şi transmiterea la IGSU;
– activităţi în vederea operaţionalizării Planului de măsuri comun pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de virusul A/H1N1;
– raportare trimestrială a activităţilor conform Planului de acţiuni pe anul 2009 pentru realizarea obiectivelor din Programul de guvernare 2009-2012;
- întocmirea materialului sinteză a evenimentelor produse în perioada sezonului estival şi înaintarea la IGSU şi către Instituţia Prefectului- judeţul Constanţa;
- centralizarea măsurilor care se impun a fi luate de instituţiile de spijin şi la nivelul localităţilor în vederea prevenirii şi gestionării fenomenelor meteorologice periculoase specifice sezonului rece;
– activităţi specifice punerii în aplicare a Planului - cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul AH1N1 (OMAI 267/09.11.2009); întocmirea Planului Judeţean de urgenţă în caz de pandemie;
– întocmirea şi înaintarea Planului de activitate a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2010, Consiliului Judeţean Constanţa, în vederea analizei şi avizării de către vicepreşedintele CJSU.              
Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii