Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - ISU Dobrogea - Cele mai frecvente pericole generatoare de situaţii de urgenţă la gospodăriile cetăţeneşti - 4.09.2014

ro

04 Sep, 2014 13:30 1128 Marime text
Din analiza statistică a incendiilor din România din ultimii ani reiese că în perioada iunie-octombrie, dar cel mai frecvent începând din a doua jumătate a lunii iunie, se înregistrează un număr ridicat de incendii la gospodării ale populaţiei având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenie, prin distrugerea resturilor menajere, furaje sau a vegetaţiei uscate din curţi şi grădini.
Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau a furajelor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari şi periclitând mediul înconjurător.
O altă cauză, deloc de neglijat, a producerii incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti este fumatul. Trebuie ţinut cont că resturile de ţigări consumate nu se aruncă la întâmplare şi nici fără a fi complet stinse. De asemenea, trebuie respectată interdicţia de a se fuma în încăperile în care sunt depozitate materiale combustibile sau lichide inflamabile, în grajduri sau în imediata apropiere a acestora, în poduri sau în imediata apropiere a depozitelor de furaje, pe timpul recoltării cerealelor ori în zonele împădurite.
De asemenea, jocul copiilor cu focul, în magazii, şoproane, grajduri, poduri, poate provoca incendii soldate cu pagube materiale importante, precum şi blocarea copiilor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune ori lăsarea copiilor nesupravegheaţi în preajma surselor de încălzire.
Instalarea şi exploatarea centralelor termice cu combustibil lichid sau gazos reprezintă o altă cauză generatoare de incendiu, deloc de neglijat. Pentru a nu avea parte de evenimente nedorite, montarea acestor centrale trebuie făcută numai de către personal autorizat, coşurile de evacuare a fumului se vor realiza din materiale incombustibile, rezistente la foc şi la acţiunea corozivă a fumului şi a gazelor de ardere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii