Echipajele SMURD au depistat hipo/hiperglicemici si hipo/hipertensivi - 01.03.2009
Echipajele SMURD au depistat hipo/hiperglicemici si hipo/hipertensivi - 01.03.2009Nr. 16/01 martie 2009
Campania salvatorilor militari a fost binevenită!
Echipajele SMURD au depistat hipo/hiperglicemici şi hipo/hipertensivi
În cadrul campaniei de informare directă a populaţiei „Cu viaţa mea apăr viaţa”, organizată de ISU „Dobrogea” la aniversarea celor 76 ani de atestare documentară a activităţii de Protecţie Civilă, sute de persoane au primit pliante informative de la paramedicii militari dar şi sfaturi despre aprimul ajutor medical în situaţii de urgenţă.
Totodată, în zilele de 26, 27 şi 28 februarie în centrul municipiului Mangalia şi respectiv 27 şi 28 februarie în centrul Constanţei, echipajele SMURD, din cadrul Detașamentului de Pompieri Constanța Palas și respectiv Secției de Pompieri Mangalia şi-au expus şi prezentat o parte din mijloacele specifice aflate în dotarea autosanitarelor şi au stat de vorbă cu populaţia. Pe lângă pliantele cu informaţii despre protecția civilă în situații de urgență, salvatorii militari au explicat cetăţenilor importanţa acordării primului ajutor medical în situaţii de urgenţă, le-au măsurat tensiunea arterială şi le-au testat glicemia.
La Mangalia, oamenii au fost foarte încântaţi de iniţiativa paramedicilor şi chiar au stat minute bune în aşteptare până să le vină rândul ca paramedicii să le verifice valorile tensiunii arteriale şi glicemiei, însă la Constanţa situaţia a fost total invers: după ce le-au oferit pliantul informativ, militarii i-au rugat să urce în autosanitară pentru efectuarea celor două teste, însă foarte puţini au acceptat.
„În fiecare dintre cele trei zile de campanie, populaţia civilă a manifestat ineres pentru activitatea noastră şi au fost foarte încântaţi să îşi verifice glicemia şi tensiunea arterială. În urma acestor verificări am depistat 11 hiperglicemici şi 9 hipertensivi, dar şi 4 hipoglicemici şi 2 hipotensivi. Cum era de aşteptat, nu toţi ştiau că au aceste probleme de sănătate, astfel că noi le-am notat valorile testelor şi i-am îndrumat către medicul de familie pentru a-şi continua investigaţiile”, a precizat sg. maj. Adrian Mavromalidi, comandant de echipaj în cadrul SMURD Mangalia.
În Constanţa, paramedicii militari au stat de vorbă cu trecătorii în zona parcului de la Sala Sporturilor. „Au fost abordate circa 350 de persoane în cele două zile, dar mai puţin de 20% au vrut să îşi verifice tensiunea arterială şi glicemia. Din cei 60 de adulţi care au alocat câteva minute pentru efectuarea testelor, au fost depistaţi trei hiperglicemici, cu valori de peste 200, care nu ştiau că sunt predispuşi la diabet zaharat”, a explicat plt.maj. Bogdan Covalciuc, comandant de echipaj Descarcerare, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Palas.
În cadrul campaniei de informare, reprezentanţii ISU „Dobrogea”, au distribuit, în tot judeţul, 2000 pliante informative şi 500 formulare tipizate celor interesaţi să susţină acţiunea umanitară „2% pentru SMURD, 100% pentru VIAŢĂ”, prin redirecţionarea celor două procente din impozitul pe venitul anual, în contul Fundaţiei SMURD Târgu Mureş.
Acţiunile informative din Constanţa şi Mangalia, au fost organizate cu sprijinul autorităţilor publice locale.
Purtător de cuvânt,
Paula Anghel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp