Exercitiu tactic la Complexul comercial Tom - Hypermarket Carrefour
Exercitiu tactic la Complexul comercial Tom - Hypermarket Carrefour
Nr. 66/ 29 octombrie 2009
EXERCIŢIU TACTIC LA COMPLEXUL COMERCIAL TOM – HYPERMARKET CARREFOUR
SCENARIUL GENERAL
În data de 29.10.2009 se produce un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter, resimţit puternic şi în zona de sud-est a ţării. Seismul determină fisurarea conductelor de alimentare cu gaze a centralei termice a Complexului comercial Tom din Constanţa. Imediat, un angajat al complexului anunţă incendiul prin Sistemul Unic de Apel de Urgenţă 112 la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa precizând că este foarte probabil ca o echipă de muncitori care efectua lucrări de reparaţii pe acoperişul hypermarketului să fie blocată acolo. Subofiţerul operativ care a preluat mesajul, alertează Detaşamentele de Pompieri Constanţa-Oraş şi Constanţa-Palas.
Între timp, clienţii ies în grabă din complex fără a mai ţine cont de recomandările agenţilor de pază. Astfel, în loc să se îndrepte spre spaţiul destinat evacuării, ei aleargă spre autoturismele proprietate din parcare. Panica se instalează cu repeziciune şi pentru că nimeni nu mai respectă regulile de circulaţie, în parcare se produce un accident grav în urma căruia un autoturism Dacia 1301 este grav avariat iar şoferul este încarcerat. Dispeceratul ISU „Dobrogea” este înştiinţat despre accident şi alertează echipajul de descarcerare şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor medical.
Concomitent cu avaria de la centrala termică, se produce un incendiu la tabloul principal de alimentare cu energie electrică a cuptoarelor de brutărie din hypermarket. Incendiul se extinde, se degajă fum dens şi înnecăcios. Cum era de aşteptat, cutremurul a produs panică printre cetăţenii aflaţi la cumpărături şi în graba spre ieşirile de urgenţă o persoană este împinsă şi în cădere se loveşte la cap.
Totodată, muncitorii care efectuau reparaţii pe acoperişul complexului, rămân blocaţi acolo deoarece scara exterioară a fost avariată. Cutremurul a determinat o mişcare mai amplă a acoperişului, astfel că doi muncitori s-au dezechilibrat şi au căzut peste o gură de aerisire aflată pe acoperiş. Muncitorii răniţi sunt transportaţi de colegii lor cât mai departe de zona incendiată şi rămân în aşteptarea salvatorilor. În paralel, o manevră executată greşit de şoferul unui camion aflat în zona de aprovizionare, duce la producerea unei explozii urmată de un incendiu violent chiar în vecinătatea centralei termice a magazinului Bricostore.
REZOLVAREA SITUAŢIILOR TACTICE
După producerea cutremurului, primele măsuri luate în incinta hypermarketului au fost luate de către Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al complexului. La câteva minute de solicitarea primită prin Sistemul Unic de Apel de Urgenţă 112, două autospeciale aparţinând Detaşamentului de Pompieri Constanţa-Oraş au ajuns în parcarea destinată anajaţilor complexului comercial întrucât în parcarea clienţi este agitaţie mare şi acţionează pentru limitarea şi lichidarea incendiului din zona brutăriei şi patiseriei. Faţă de situaţia creată, comandantul intervenţiei ordonă: amplasarea autospecialelor în parcare angajaţi realizarea dispozitivului pentru localizarea şi stingerea incendiului din zona cuptoarelor, îndepărtarea şi evacuarea materialelor combustibile, transportarea persoanelor intoxicate în afara zonei afectate şi acordarea primului ajutor. Totodată, acesta solicită sprijinul efectivelor Poliţiei şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa pentru asigurarea fluenţei circulaţiei şi a accesului în perimetrul afectat de incendiu.
La locul intervenţiei soseşte ajunge o ambulantă apartinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean dar şi comandantul Grupului 1 de Intervenţie cu încă două autospeciale cu apă şi spumă de la Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Palas care şi preia comanda intervenţiei. Acesta ordonă salvarea de urgenţă a unei persoane aflată în incinca hypermarketului Carrefour în stare de inconştienţă şi constituirea unui dispozitiv de stingere în sprijinul echipajelor care acţionează deja.
La sosirea echipajelor de la Detaşamentul Palas, muncitorii prinşi pe acoperiş sunt despărţiti în două echipe. O echipă se găseşte pe latura de Sud a complexului lângă intrarea din mijloc, iar cealaltă pe latura de Est. Cea mai numearoasă dar şi mai apropiată de locul incediului este echipa de pe latura de Sud.
Subofiţerul operativ din Dispeceratul ISU „Dobrogea” solicită sprijinul Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) al SC CONSAL TRADE SA. Un echipaj al SPSU Consal cu o autoscară ajunge în zona afectată de cutremur şi intervine pentru salvarea a două persoane aflat pe acoperişul Bricostore. Intervenţia acestora este asistată autosanitara cu terapie intensivă, echipajul SMURD fiind pregătit să acorde îngrijiri medicale răniţilor. Concomitent, pe latura de sud a complexului se instalează perna pneumatică, astfel încât muncitorii aflaţi pe acoperiş şi care nu au suferit traumatisme să se poată autosalva.
Odată ajunşi în parcarea complexului, echipajul de descarcerare încep manevrele de descarcerare şi acordare a primului ajutor medical persoanei încarcerate în autoturismul Dacia 1301 şi transportarea acesteia la Spitalul Judeţean Constanţa de către echipajul SMURD.
Pentru că incendiul produs în apropierea centralei termice ia amploare, se solicită în spijin forţe de la Detaşamentul de Pompieri Constanţa Port. Ca urmare, se activează grupa operativă a ISU „Dobrogea”. Ajunse la faţa locului, echipajele Detaşamentului Port acţionează pentru limitarea şi lichidarea incendiului. Totodată, comandantul intervenţiei ordonă transportarea posibilelor persoane rănite în afara zonei afectate şi acordarea primului ajutor, realizarea dispozitivului pentru protecţie în zona centralei şi pentrul limitare şi stingere a autocamionului aflat pe rampa de descărcare, dar şi asigurarea măsurilor de siguranţă şi protecţie a personalului care execută salvarea.
Exercițiul urmărește verificarea capacităţii de răspuns şi a cooperării pe timpul intervenţiei a serviciilor profesioniste cu celelalte forţe ale poliţiei, serviciului de ambulanţă, serviciului privat pentru situaţii de urgenţă şi jandarmeriei chemate în sprijin.
La activitate, ISU „Dobrogea” va participa cu 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială FGI (fum, gaze și iluminat), un camion, autospeciala pentru descarcerare, o ambulanţă SMURD de prim ajutor medical și cea pentru terapie intensivă. Acestora li se vor alătura forțe și mijloace de intervenție din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Serviciului de Ambulanţă, Poliţiei municipiului Constanţa, Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă SC CONSAL SA și personal din cadrul Complexului comercial TOM - HYPERMARKET CARREFOUR.
Purtător de cuvânt,
Paula Anghel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp