Feriţi-vă casa de incendii!
Feriţi-vă casa de incendii!Nr. 26/ 07 septembrie 2011
„Curaj şi Devotament”
13 Septembrie 2011 – 163 ani de la luptele din Dealu Spirii
Feriţi-vă casa de incendii!
Statistic vorbind, în perioada 2010-2011, în judeţul Constanţa, numărul incendiilor la locuinţe a scăzut considerabil, dinamica reprezentând o scădere cu 42 % în primul semestru al anului 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, aceasta şi ca urmare a activităţilor de prevenire a incendiilor desfăşurate atât de personalul de specialitate al inspectoratului cât şi de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, însă trebuie să avem în vedere că, anual, în România, în medie, peste 10.000 de persoane îşi pierd casa în urma incendiilor.
Pentru evitarea producerii incendiilor în locuinţe, imobile, spaţii comune de locuit, se impune respectarea unor măsuri pe care fiecare cetăţean trebuie să le aibă în vedere.
Principalele cauze de incendiu la locuinţe sunt: instalaţiile electrice improvizate (36 %), fumatul (30 %), aparatele electrice (14 %), jocul copiilor cu focul (12 %) şi întrebuinţarea necorespunzătoare a aragazului (8 %).
Instalaţii electrice improvizate. Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii şi receptoare electrice, apelaţi numai la persoane autorizate. Nu uitaţi că utilizarea siguranţelor electrice improvizate prezintă un pericol de incendiu, cu precădere când acestea sunt supradimensionate. Evitaţi să folosiţi conductoare electrice neizolate, ştechere şi prize defecte şi nu în ultimul rând reţineţi că este interzisă suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea concomitentă a mai multor receptoare electrice.
Fumatul. Este foarte important să nu aruncaţi la întâmplare resturile de la ţigări şi în niciun caz inainte de a fi stinse complet. Încercaţi să aveţi propriul loc pentru fumat chiar şi în casa sau gospodăria proprie şi nu uitaţi că fumatul este interzis în încăperile în care sunt depozitate materiale combustibile sau lichide inflamabile. Mai mult înainte de culcare, nu uitaţi să stingeţi ţigările consumate!
Aparate electrice. Gospodinele trebuie să fie atente la fierul de călcat şi să nu uite că acesta se aşează numai pe suport incombustibil, şi în niciun caz nu se lasă „să calce singur”, deoarece poate aprinde casa întreagă. Totodată, trebuie avut în vedere că aparatele cu degajare de căldură nu se amplasează pe materiale combustibile sau în imediata apropiere a acestora. La achiziţionarea unei veioze sau lustre, verificaţi mai întâi dacă are abajurul din material incombustibil şi abia apoi alegeţi design-ul acesteia.
Jocul copiilor cu focul. Pentru a vă feri copiii de urmările nefaste pe care le pot avea incendiile provocate din joacă, specialiştii vă recomandă să nu lăsaţi la îndemâna copiilor surse de foc, să nu le permiteţi să se joace cu chibriturile sau cu jarul din sobă, accesul nesupravegheat în magazii, subsoluri, poduri. La fel de important este să explicaţi copiilor care este pericolul dacă se joacă cu focul – pierderea vieţii, arsuri, distrugeri de bunuri etc. Totodată trebuie să aveţi în vedere că nu este recomandat să vă lăsaţi copiii încuiaţi în casă, având la îndemână surse de foc sau mijloace de încălzire în funcţiune şi mai ales să utilizaţi cu atenţie focul în preajma copiilor deoarece propriul exemplu contează mult în educarea lor.
Aragazul. Utilizarea acestuia impune reguli simple care pot preveni incendii urmate de consecinţe grave, cu pagube umane şi materiale. Altfel spus, aragazul se aprinde după principiul „gaz pe flacără”, aprinzând întâi sursa de foc şi mai apoi deschizând robinetul de gaz. Se verifică etanşeitatea racordării buteliei cu GPL la aragaz cu emulsie de apă şi săpun, şi în niciun caz cu flacără. Este interzis să urcaţi rufele în apropierea sau deasupra aragazului. Este interzisă utilizarea buteliilor artizanale şi transvazarea GPL-ului din buteliile omologate în butelii artizanale. Este important să nu amplasaţi buteliile în imediata apropiere a sistemelor de încălzire din locuinţă (sobe cu sau fără acumulare de căldură) pe durata exploatării. Dacă constataţi că sunt scăpări de gaze, NU manevraţi echipamente electrice sau surse de foc în locuinţă, ci aerisiţi spaţiul în care sunt amplasate butelia cu GPL şi aragazul.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp