Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri de prevenirea a incendiilor in sezonul de primavara

ro

22 Mar, 2010 17:08 1609 Marime text

Nr. 19/ 22 martie 2010

Măsuri de prevenirea a incendiilor în sezonul de primăvară

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, anual, începând din a doua jumătate a lunii martie, se înregistrează un număr ridicat de incendii la gospodării. Cauza acestora este focul deschis folosit pentru curăţenia de primăvară şi distrugerea resturilor menajere, furaje sau a vegetaţiei uscate din curţi şi grădini. De asemenea, în perioada menţionată, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţie uscată.
 Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea resturilor manajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt, ori amplasând grămezile ce trebuiau distruse prin ardere în apropierea căpiţelor de fân, adăposturilor de animale sau a furajelor. În aceste condiţii, focul s-a propagat rapid la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari şi periclitând mediul înconjurător.
 Întrucât încălzirea bruscă a aerului atmosferic şi apropierea Sfintelor Sărbători de Paşti îi determină pe cetăţeni să îşi efectueze curăţenia de primăvară în gospodărie, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa fac recomandări privind prevenirea incendiilor.
La incendierea vegetaţiei de pe terenuri agricole, se recomandă: 
o parcelarea în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
o izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
o efectuarea arderii numai pe timp de zi;
o asigurarea până la finalizarea arderii a materialelor pentru stingere şi a personalului de supraveghere a eventualelor incendii;
o asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
o asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
La incendierea vegetaţiei în gospodării, se recomandă: 
o colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;
o executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
o curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
o stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
o interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 În plus, indiferent unde are loc arederea, populaţia trebuie să se asigure că au condiţii meteorologice favorabile, adică fără vânt.


Conform legislaţiei în vigoare, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, iar nerespectarea acestor prevederi legale şi a măsurilor de prevenire a incendiilor se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.
Totodată, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu sau fără titlu  care nu respectă obligaţia „de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”, constituie contravenţie la legislaţia privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, punerea în pericol a vieţii sau sănătăţii umane, animale, vegetale prin incendierea terenurilor din ariile protejate şi cele supuse refacerii ecologice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penala de la 30.000 lei la 60.000 lei.

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii