Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mina marina detonata in largul Marii Negre - 07.05.2009

ro

07 May, 2009 16:42 1021 Marime text

Nr. 29/ 6 mai 2009

Mină marină detonată în largul Mării Negre

Referitor la informarea anterioară, revenim cu urmtoarele precizări:
 
Corpul metalic depistat în apa Mării Negre de către scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa s-a dovedit a fi o mină marină de contact, reală. Mina avea o formă cilindrică, cu diametrul de un metru şi lungime doi metri, dar care din fericire era inactivă. Deşi nu prezenta un pericol pentru populaţie, sau altfel spus nu exista posibilitatea de iniţiere accidentală, din motive de siguranţă echipa  operativă care a executat misiunea a luat decizia detonării minei. Ca urmare, după ce a fost decolmatată din nisip, aceasta a fost tractată în larg, la o distanţă de o milă marină de ţărm (1800 metri), pe un fund de 12-15 metri adâncine. După ce a fost pregătită pe distrugere, pentru reducerea undei de şoc, mina a fost detonată pe fundul mării.
La misiune a participat câte un echipaj din cadrul ISU „Dobrogea” şi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, iar din partea Forţelor Navale grupa de intervenţie EOD, formată din patru membri şi întărită cu şase militari din grupul de scafandri de luptă EOD.


 În timpul unei misiuni de antrenament efectuată de scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, la începutul acestei săptămâni, în apa mării a fost găsit un obiect metalic, neidentificat, de dimensiuni atipice.
Corpul metalic este în proporţie de ¾ îngropat în nisip, astfel că nu se poate spune cu exactitate care este provenienţa lui. În aceste condiţii, o echipă de scafandri militari din cadrul Forţelor Navale împreună cu un echipaj de pompieri şi o motopompă a ISU „Dobrogea” au reluat astăzi scufundările pentru curăţarea obiectului de scoici şi alge, înlăturarea nisipului şi identificarea acestuia. Zona în care se desfăşoară misiunea este asigurată de un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa.

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii