Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reguli de comportare în cazul producerii unui cutremur

ro

04 Mar, 2014 18:37 1636 Marime text
Astăzi se împlinesc 37 de ani de la tragedia care a zguduit România. Cutremurul din 1977 s-a produs în data de 4 martie, la ora 21:22 şi a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde. În cel mai devastator cutremur din ultimele decenii şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de oameni. În vederea diminuării impactului şi pierderilor provocate de producerea unor astfel de dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa vine în sprijinul cetăţenilor cu câteva sfaturi utile de comportare în cazul producerii unui cutremur, astfel:
- păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică;
- închideţi sursele de foc;
- adăpostiţi-vă sub o grindă de rezistenţă, un toc de uşă, sub birou sau masă;
- nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul;
- dacă vă aflaţi într-un spaţiu deschis, îndepărtaţi-vă de clădiri, feriţi-vă de căderea tencuielilor, coşurilor, parapetelor, evitaţi aglomeraţia, nu alergaţi;
- nu blocaţi străzile, lăsaţi calea liberă pentru maşinile echipelor specializate de intervenţie;
- dacă sunteţi prins sub dărâmături, încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă, loviţi ritmic într-o ţeavă sau perete astfel încât să puteţi fi localizat, evitaţi să ţipaţi, păstraţi-vă energia!
- ascultaţi anunţurile posturilor de radio şi TV şi recomandările autorităţilor.
Înainte de producerea cutremurului, informaţi-vă cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unui cutremur prin intermediul internetului, televiziunii, radioului, ziarelor sau altor materiale informative emise de autorităţile statului; învăţaţi metode de acordare a primului ajutor medical; pregătiţi un kit de supravieţuire; stabiliţi un punct de întâlnire şi modalităţile de a vă contacta familia în cazul în care veţi fi separaţi în timpul cutremurului.
După producerea cutremurului, fiţi pregătiţi pentru eventualele replici ale cutremurului; păstraţi-vă calmul, panica nu vă poate face decât rău; asiguraţi-vă că cei din jurul dumneavoastră sunt în regulă şi încercaţi să îi ajutaţi pe cei aflaţi în dificultate; opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie elctrică; dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire şi nu încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele; evacuaţi clădirea, mergeţi într-un spaţiu deschis; ascultaţi la radio sau TV anunţurile oficiale ale autorităţilor şi urmaţi recomandările acestora.
Este absolut necesar să lasaţi liniile telefonice şi arterele de circulaţie libere pentru intervenţia echipelor de salvare!
Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră.
În cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor.
Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar la instrucţiunile autorităţilor!

 
Fiţi pregătiţi pentru cutremur! Doar aşa veţi putea face faţă situaţiei!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii