Sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta - 07.05.2009
Sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta - 07.05.2009Nr. 27/ 7 mai 2009
Şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-au reunit, ieri, 6 mai 2009, într-o şedinţă extraordinară, a doua de anul acesta. Principalele subiecte dezbătute de membrii CJSU au fost măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă generate de fenomenele specifice sezonului cald (caniculă, secetă, incendii), acţiunile efectuate pentru verificarea principalelor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, modul de exploatare corespunzătoare şi întreţinerea acestora, modul de intervenţie şi răspuns la identificarea unui caz de gripă de origine porcină.
Tot în cadrul şedinţei de ieri s-au dezbătut şi scenariile a două exerciţii care urmează a se desfăşura la Constanţa. Este vorba despre „Rodelta 2009” – exerciţiu de intervenţie în situaţii de urgenţă pentru căutare şi salvare vieţi omeneşti, de răspuns şi cooperare în caz de poluare cu hidrocarburi în Marea Neagră, ce se va desfăşura în perioada 26 – 27 august 2009. Exerciţiul va fi condus de prefectul judeţului Constanţa, domnul Tit-Liviu Brăiloiu, iar directorul activităţilor desfăşurate este directorul Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române, Adrian Alexe. Scopul acţiunii este verificarea viabilităţii:
- Planului de cooperare interministerial, privind intervenţia unitară, în situaţii de urgenţă, pentru căutarea şi salvarea de vieţii omeneşti, în zona de litoral şi pe mare;
- Planului naţional de pregătire, răspuns şi cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi;
- Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă;
- Planului regional de cooperare pentru combaterea poluării cu hidrocarburi la Marea Neagră (Black Sea Contingency Plan).
Părţile implicate vor urmări modul de acţiune, comunicare şi cooperare a autorităţilor cu atribuţii în domeniu, managementul şi coordonarea intervenţiei. Misiunile se vor executa în zona Porturilor Midia şi Tomis dar şi pe plaja Modern din Constanţa.
Al doilea exerciţiu discutat este de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE PROD Cernavodă - „Axiopolis 2009” şi se va desfăşura în perioada 20 – 23 octombrie 2009. Scenariul tehnic al acestu exerciţiu va fi elaborat astfel încât nivelurile de radioactivitate în zona presupus contaminată să necesite aplicarea măsurilor privind alarmarea, adăpostirea, evacuarea populaţiei, acordarea ajutorului medical, efectuarea decontaminării.
Purtător de cuvânt,
Paula Anghel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp