Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SMURD – misiune posibila la Constanta

ro

30 Aug, 2009 21:54 1271 Marime text

Nr. 51/ 30 august 2009

SMURD – misiune posibilă la Constanţa

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a împlinit un an de activitate în judeţul Constanţa. Fiecare zi înseamnă zeci de intervenţii pentru echipajele de paramedici: cazuri grave care necesită internare sau manevre de resuscitare. Ei sunt într-o continuă luptă contra cronometru, pentru a salva vieţi, o luptă în care niciun risc nu este prea mare. Echipjele SMURD participă zilnic la salvări periculoase. Gama intervenţiilor la care este solicitat SMURD include toate urgenţele care pot pune în pericol viaţa persoanelor: accidentele rutiere, exploziile, incendiile, accidentele de muncă sau casnice (căderea de la înălţime sau electrocutare), stările de inconştienţă ce includ şi stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficienţele respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidentele colective.
102 paramedici. În componenţa SMURD Constanţa sunt şapte echipaje care asigură executarea misiunilor de salvare şi prim ajutor medical în întreg judeţul. Sunt 102 subofiţeri care încadrează cele cinci ambulanţe de prim ajutor (tip B), una de terapie intensivă şi resuscitare (tip C) şi o descarcerare. Toţi au fost urmat cursurile de paramedici la Centrul Regional de Formare din cadrul ISU Galaţi sau la ISU Târgu Mureş. Fiecare ambulanţă tip B este deservită de un echipaj de trei pompieri paramedici, iar cea tip C de doi paramedici, un asistent şi un medic din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean. Totodată, în cadrul SMURD Constanţa sunt şi patru instructori formatori pregătiţi de către Centrul Naţional de Formare de la Târgu Mureş.
Bilanţul misiunilor. La un an de activitate, membrii echipajelor au sărbătorit şi un bilanţ impresionant: peste 3.700 de intervenţii şi cel puţin tot atâtea persoane ajutate. Cifrele arată că numai anul acesta, echipajele SMURD au intervenit la 2.500 misiuni pentru asistenţă medicală de urgenţă, 50 de descarcerări şi 170 de misiuni pentru asistenţă de persoană. Tot din statistici reiese că în 2009 echipajele SMURD au intervenit pentru salvarea a peste 2.700 de oameni, dintre care 153 copii. Înfiinţarea SMURD-ului a fost de bun-augur şi pentru Serviciul de Ambulanţă fiind un serviciu complementar acestuia, între cele două existînd o colaborare foarte bună şi nu o competiţie.
Serviciu în slujba comunităţii. În urmă cu un an, la festivitatea de operaţionalizare a SMURD Constanţa, ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat afirma că odată cu înfiinţarea serviciului „se va ajunge la un serviciu mult mai bun asigurat populaţiei printr-un timp mai bun de răspuns la solicitare şi un echipaj specializat care va da un plus calităţii asistenţei de urgenţă”. Astăzi, după primul an de activitate, dr. Arafat a apreciat că „SMURD evoluează bine. Oamenii au înţeles rapid că acesta este un serviciu în slujba lor. Numărul solicitărilor creşte de la o lună la alta şi asta impune o suplimentare a numărului de ambulanţe care deservesc SMURD Constanţa”. La rândul său, medicul coordonator al UPU, dr. Rodica Tudoran, a precizat că prin SMURD, s-a reuşit îmbunătăţirea calităţii activităţii asistenţei medicale prespitaliceşti. „Periodic primim mulţumiri de la oameni care astăzi sunt în viaţă datorită echipajelor SMURD care nu numai că au ajuns într-un timp record la caz, dar au şi aplicat măsurile de asistenţă medicală de urgenţă necesare”. Cât priveşte pregătirea paramedicilor ISU Dobrogea şi colaborarea lor cu medicii UPU, dr. Tudoran a explicat că „ei acţionează deja ca o echipă. În acest prim an de activitate au câştigat experienţă, încredere în ei, dar mai ales încrederea populaţiei. Acum pot spune că populaţia nu numai că îi solicită pe ei la caz, dar chiar îi şi ajută dacă este posibil în misiunea lor de salvare a unei vieţi”.
Speranţe pentru un elicopter. Activitatea echipajelor SMURD Constanţa este sprijită atât de cele două ministere, cel al Sănătăţii şi cel al Administraţiei şi Internelor, cât şi de autorităţile locale. „Sunt convins că şi în următorul an de activitate SMURD Constanţa va primi sprijin din partea Consiliului Judeţean Constanţa, MAI şi MSP. Mai mult, autorităţile locale şi cele centrale caută soluţii pentru achiziţionarea unui elicopter care să deservească toate urgenţele medicale ale SMURD Constanţa. În viitorul apropiat vom mai primi şi alte ambulanţe, iar odată ce parcul auto al SMURD Constanţa va fi suplimentat, activitatea medicală a acestui serviciu va atinge cele mai înalte standarde de calitate în acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească”, a declarat colonelul Traian Oprea, împuternicit inspector şef al ISU Dobrogea.

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii