Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor NaturaleNr. 63/ 09 octombrie 2009
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Pe 14 octombrie 2009 se sărbătoreşte ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Marcarea acestei zile este un moment prielnic pentru toţi cei implicaţi în reducerea riscului de producere a dezastrelor să organizeze activităţi de sensibilizare la nivel comunitar, acţiuni ce pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru. În anul 1989, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat ca, anual, a doua zi de miercuri a lunii octombrie să fie ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. 12 ani mai târziu, aceiaşi Adunare a decis să menţină respectarea acestei zile ca un vehicul de promovare a culturii globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva acestora.
În repetate rânduri, istoria ne-a demonstrat că omul este extrem de capabil şi inventiv, atunci când vine vorba de distrugere. Nu luăm în calcul motivele lui, ci numai puterea de care dispune în acest sens. Este vorba despre o forţă apreciabilă care, atunci când este descătuşată, poate face prăpăd. Cu toate acestea, natura se ambiţionează uneori să ne demonstreze că nu este numai o forţă creatoare, fascinantă şi docilă, pe care o putem exploata după bunul plac. Nu! Natura poate distruge şi, ironic, o poate face cu o eficienţă mult superioară mijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci când se întâmplă, suplinesc cu succes potenţialul distructiv al războaielor, facând pagube colosale atât în rândul vieţilor omeneşti, cât şi de ordin material.
Având în vedere dispunerea geografică şi amploarea dezvoltării sale economice, judeţul Constanţa este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, alunecări de teren, cutremure de pământ, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol), furtuni la Marea Neagră. Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc care intervin atunci când situaţia o impune. La gestionarea situaţiilor apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor profesionişti intervin şi voluntarii din Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate, servicii ce îşi desfăşoară activitatea în subordinea Consiliilor Locale, cât şi echipele de intervenţie din cadrul deconcentratelor cu funcţie de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
ISU ,,Dobrogea” consideră „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” ca fiind o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor în caz de calamităţi şi să promoveze o cultură unitară de reducere a riscului de dezastre. În acest sens, la nivelul judeţului sunt organizate o serie de activităţi cu tematică specifică privind popularizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Totodată, încă de la jumătatea lunii septembrie, prin Compartimentul Pregătirea Populaţiei, s-a derulat o amplă campanie de informare a elevilor din 50 de unităţi de învăţământ (şcoli generale şi licee) despre dezastre şi modul de comportare pe timpul acestora. În paralel, în subunităţile ISU „Dobrogea“ se organizează o serie de activităţi de tradiţie, educaţie şi sport menite să marcheze această zi. În debutul zilei, la ora 8:15, la reşedinţa inspectoratului, cât şi în toate cele 10 subunităţi, în prezenţa conducerii şi a personalului, va avea loc ceremonia arborării drapelului naţional şi intonarea imnului, iar pe parcursul zilei vor avea loc o serie de expuneri privind semnificaţia zilei. În zilele de 12, 13 şi 14 octombrie, cadrele militare vor participa la o serie de competiţii sportive: table, biliard şi bowling, feminin şi masculin.
De asemenea, ziua de 14 octombrie este declarată ,,Ziua porţilor deschise” în toate subunităţile ISU ,,Dobrogea” unde se vor desfăşura activităţi de informare şi prezentare a tehnicii din dotare.
Purtător de cuvânt,
Paula Anghel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp