Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania Națională de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice

ro

29 Dec, 2016 15:33 2371 Marime text
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2016, aprobat de  Dantes Nicolae BRATU - Inspector General de Stat, în cadrul” Acțiunilor de control și verificare derulate pe parcursul acestui an,în perioada  21.11.2016- 06.01.2017 se desfășoară Campania Națională de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor  cu articole pirotehnice .
 
                                  Motivarea campaniei :
  Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în tară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în  jurul acestor depozite.
Un alt motiv care ne determină să desfăşurăm această acţiune este faptul că,  în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.
Având în vedere cele arătate, se impune efectuarea de controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:
·           - aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie;
·           mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;
·           transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
·           depozitarea acestora este conformă;
·           daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
       articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română
                  Toate neconformităţile ce vor fi constatate cu ocazia controalelor care se vor efectua pe perioada derulării campaniei, vor fi sancţionate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată şi completată şi din Norma tehnică de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată.
 
          Obiectivul campaniei  :

Identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.
 
La nivelul Judetului Constanta au emise un număr de  11 noi autorizatii, 33 de reautorizări și au fost eliberate 47 de avize pentru spații de comercializare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța face  precizarea  că articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de deţinere şi comercializare din partea I.T.M. şi I.P.J. şi după obţinerea acordului din partea I.S.U. Constanţa.
             Autorizațiile au fost  eliberate în baza dosarului depus la I.T.M. și I.P.J. iar cei care detin autorizatii de comercializare au obligația sa le reactualizeze anual. Deasemenea comercializarea articolelor pirotehnice în mai multe puncte de lucru se poate face după obținerea avizului pentru fiecare punct de lucru în parte.
Precizăm că, prin Legea 126/1995 şi prin H.G 536/2002 este interzisă deţinerea şi comercializarea către persoanele fizice a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile  F2 – F4 , T2 şi P2.
Comercializarea de  articole pirotehnice persoanelor care nu îndeplinesc limita legală de vârstă, mai exact pentru categoria F1, vârsta de 18 ani  sau comercializarea către populație  de articole pirotehnice  folosite doar de pirotenhicieni avizati ( categoria F2-F4) poate fi sancționata cu   închisoare de la 3 luni la 1 an.
Comercializarea de produse neconforme respectiv, neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, categoriei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă cuprinsa între 1.000 - 7.500 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii