Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Constanta se va incepe emiterea pasapoartelor electronice

ro

09 Dec, 2009 20:06 1412 Marime text

ÎN CONSTANŢA SE VA ÎNCEPE EMITEREA PAŞAPOARTELOR ELECTRONICE

Până duminică, 13 decembrie 2009, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Constanţa va fi dotat cu echipamentele tehnice necesare eliberării paşaportului simplu electronic, urmând ca începând cu ziua de luni, 14 decembrie 2009, să se primească şi să se soluţioneze numai cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice şi a paşapoartelor simple temporare.

Paşaportul electronic este introdus în România în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre ale Uniunii Europene. Elementul de noutate constă în introducerea mediului electronic de stocare (cip). Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia. De asemenea, acesta va conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani valabilitatea este de 3 ani. Întrucât paşapoartele electronice nu se eliberează în regim de urgenţă, termenul de eliberare a acestora va fi de 30 de zile lucrătoare. Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de Compania Naţională Imprimeria Naţională - S.A. la preţul de 234 lei inclusiv TVA, iar taxa consulară este de 32 lei. În paralel cu emiterea paşapoartelor electronice, se vor emite la cerere paşapoarte simple temporare, cu termen de valabilitate de 1 an, numai în regim de urgenţă, în 2-3 zile lucrătoare, taxa fiind de 64.2 lei, plus taxa consulară de 32 lei şi taxa pentru regim de urgenţă 100 lei. Cereri pentru actualul model de paşaport se mai primesc până vineri, 11 decembrie 2009, ora 12.00.

Nr.51/CP/09.12.2009                                                                                       Cancelaria Prefectului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii