Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Colegiul prefectural intr-o noua sedinta
Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Colegiul prefectural intr-o noua sedintaPrefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Colegiul prefectural într-o nouă şedinţă
Joi, 25.02.2010, s-a desfăşurat şedinţa lunară a Colegiului prefectural, sub coordonarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz, în care s-au dezbătut următoarele aspecte:
1. Pregătirea campaniei agricole de primăvară. Managementul seminţelor şi materialului săditor. Forme de sprijin pentru agricultori, din fonduri europene şi naţionale, pe anul 2010.
2. Evaluarea derulării programului PEAD 2009.
3. Îndeplinirea obligaţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale privind măsurile de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri neconforme existente pe teritoriul lor de competenţă.
Conform informării prezentate de Gheorghe Aldea, directorul coordonator adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, se preconizează o campanie agicolă de primăvară fără probleme, axată pe pregătirea terenului în vederea însămânţării culturilor. Datorită condiţiilor meteorologice din toamna anului 2009 şi din primele luni ale anului 2010, dezvoltarea culturilor cerealiere şi întreţinerea lor prin lucrări de fertilizare şi erbicidare s-a realizat în condiţii optime, estimându-se o producţie agricolă bună. În ceea ce priveşte sectorul legumicol, se va avea în verdere pregătirea materialului săditor, iar în sectorul viticol şi pomicol se continuă cu tăierile de rodire şi tratamente fitosanitare.
În anul 2010, prin Agenţia de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură se acordă din fondurile europene şi de la bugetul naţional, plăţi în cadrul unor scheme/măsuri de sprijin, solicitate prin cererea de sprijin: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricolă şi Plăţi naţionale directe complementare (PNDC), plăţi efectuate din Bugetul Naţional şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Referitor la derularea Programului PEAD 2009, directorul coordonator Stere Pufleni a precizat că numărul total al beneficiarilor, comunicat de Consiliul Judeţean Constanţa către APIA Constanţa, este de 70.852, pentru care s-au repartizat câte 4.47 kg/persoană zahăr alb şi 15.35 kg/persoană făină albă de grâu, valoarea totală a ajutoarelor alimentare acordate fiind de 3.017.192,83 RON.
Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Constanţa, devenită Camera Agricolă Judeţeană, a trecut din decembrie 2009, odată cu descentralizarea instituţiilor statului, în subordinea administrativ-teritorială a Consiliului Judeţean Constanţa, dar rămânând în continuare în coordonarea tehnico-metodologică a Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă. Printre obiectivele prioritare ale acestei instituţii, directorul coordonator Liliana Panaitescu a menţionat prezentarea şi popularizarea prevederilor PNDR 2007-2013, absorbţia fondurilor din FEADR, prin întocmirea de proiecte pentru diferite categorii de producători agricoli, comasarea micilor proprietăţi în exploataţii mari, capabile să aplice tehnologii moderne, performante, prin constituirea formelor asociative, conform legislaţiei în vigoare, pregătirea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a producătorilor agricoli în diverse meserii, în colaborare cu AJOFM.
Referitor la problematica depozitelor de deşeuri neconforme, Agenţia pentru Protecţia Mediului a dispus continuarea depozitării deşeurilor în 56 de spaţii din cele 218 existente pe teritoriul judeţului Constanţa, pentru restul de 162 de depozite dispunându-se sistarea depozitării (111 au fost închise deja, prin acoperire cu pământ). Ţinând cont de obligaţiile privind închiderea depozitelor de deşeuri rurale, precum şi a celor urbane neconforme, directorul coordonator Senol Zevri a precizat că se impune ca administraţiile publice să procedeze la implementarea unui sistem de gestionare a deşeurilor, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei, pe baza principiilor care conduc la dezvoltarea durabilă. În judeţul Constanţa, sunt în derulare proiecte cu finanţare PHARE CES 2005 şi PHARE CES 2006 ce au ca finalitate implementarea sistemului de management integrat sau colectarea selectivă şi transportul deşeurilor, beneficiari fiind cetăţenii din localităţile Cernavoda, Seimeni, Rasova, Saligny, Deleni, Băneasa, Adamclisi, Ion Corvin, Dobromir, Oltina, Ostrov şi Lipniţa, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Limanu, Corbu, Cumpăna, Mihai Viteazu, Medgidia.
La sfârşitul lucrărilor şedinţei, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală prezentarea unei situaţii a terenurilor agricole nelucrate, pe localităţi, şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură centralizarea situaţiei stocurilor de alimente comunitare nelivrate încă cetăţenilor, pentru a solicita administraţiilor publice locale vizate finalizarea de urgenţă a acestei acţiuni.
Nr. 91/CP/26.02.2010 Cancelaria Prefectului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp