Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul Palaz atrage atenţia Dacă CJC nu se implică în derularea proiectelor implementate de Guvern, judeţul Constanţa riscă să piardă mari sume de bani

ro

01 Feb, 2011 23:48 1019 Marime text
Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, a participat, marţi, la sediul Primăriei Techirghiol, la inaugurarea unui proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii. La eveniment a luat parte, de asemenea, alături de primarul localităţii, Adrian Stan, şi de reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, şi directorul CNI, Marius Dragomir.

Autorităţile prezente la acţiune au inaugurat obiectivul de investiţii privind înlocuirea conductei de alimentare cu apă OL 600 mm, între sursa Biruinţa şi localitatea Techirghiol.

Aşa cum a ţinut să sublinieze edilul-şef Adrian Stan, acest proiect reprezintă o necesitate pentru locuitorii oraşului. În plus, conducta de alimentare cu apă deserveşte, pe lângă Techirghiol, şi localităţile Agigea şi Eforie. Valoarea totală a acestei iniţiative derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Compania Naţională de Investiţii ajunge la peste 200.000 de euro, cu menţiunea că şi autorităţile locale au o contribuţie. Acestea trebuie să cofinanţeze proiectul cu 22% din valoarea acestuia.

Judeţul riscă să piardă bani din cauza CJC

Interesant de remarcat este, însă, că prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, a subliniat că nu a fost prezent la Techirghiol doar pentru recepţia obiectivului de investiţii, ci şi pentru a atrage atenţia Consiliului Judeţean Constanţa asupra faptului că trebuie să ajute autorităţile locale cu partea lor de cofinanţare. Concret, Palaz a declarat că din discuţiile purtate cu reprezentanţii CNI a reieşit că autorităţile locale nu sunt ajutate de CJC aşa cum se cuvinte, în cadrul acestor proiecte. De altfel, întrebat cum comentează acest aspect, directorul CNI, inginerul Marius Dragomir, a subliniat acelaşi lucru: pentru ca aceste investiţii derulate prin Compania Naţională, deci prin Guvernul României, să fie finalizate în cursul acestui an, este nevoie ca atât consiliile locale, cât mai ales consiliile judeţene să-şi achite partea de cofinanţare a proiectelor. „Nu este o pondere foarte mare. Solicităm sprijinul consiliilor judeţene în asigurarea bugetelor pentru aceste proiecte. Ele şi-au luat obligaţia (n.r. - cofinanţării) prin semnarea convenţiilor de implementare", a specificat directorul CNI.

Ajutor... pe sărite

În aceeaşi ordine de idei, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a afirmat şi că, dacă instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu nu va finanţa proiectele implementate prin CNI, proiecte fiabile pentru localităţile constănţene, judeţul riscă să piardă importante sume de bani.

La nivelul judeţului Constanţa, CNI derulează programe în valoare totală de 55 milioane de lei. Este vorba despre opt localităţi din judeţ unde obiectivele de investiţii ale Guvernului sunt în diferite stadii de execuţie sau chiar finalizate. Este vorba despre Cernavodă, Hârşova, Năvodari, Medgidia, Murfatlar, Techirghiol, Eforie şi Negru Vodă.

O situaţie aparte se înregistrează, însă, în cazul localităţii Hârşova. Conform declaraţiilor prefectului, aşa cum reiese din informaţiile de la CNI, această administraţie publică locală nu a primit bani de la CJC pentru cofinanţarea unui proiect constând în reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră. Tocmai de aceea, Palaz cere Consiliului Judeţean să susţină proiectele tuturor administraţiilor locale constănţene.

Ada CODĂU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii