Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul solicita primariilor un mediu concurential in domeniul serviciului de salubrizare

ro

07 Jan, 2010 21:02 1208 Marime text

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz solicită primăriilor asigurarea unui mediu concurenţial normal în domeniul serviciului de salubrizare a localităţilor

Pentru preîntâmpinarea apariţiei unor practici anticoncurenţiale în domeniul serviciului de salubrizare a localităţilor, prefectul judeţului Constanţa a transmis, la începutul acestei săptămâni, o adresă către toate primăriile prin care acestea sunt atenţionate în legătură cu interzicerea oricăror acţiuni având ca obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei.

Această măsură vine ca urmare a Deciziei Plenului Consiliului Concurenţei nr. 58/16.12.2009 referitoare la încălcarea prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, de către autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti, care au intervenit pe piaţa serviciului de salubrizare a localităţilor, prin prelungirea automată, prin acte adiţionale, a contractelor de delegare a serviciului public de salubrizare, respectiv prin stabilirea unei durate nejustificat de mari a contractelor.

Conform normelor legislative specifice acestui domeniu, autorităţile publice locale care optează pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare trebuie să asigure manifestarea concurenţei prin selectarea operatorului în baza unei licitaţii publice, asigurând astfel manifestarea transparenţei şi egalităţii de tratament între agenţii economici interesaţi să intre pe această piaţă, fără să mai recurgă la încheierea de acte adiţionale pentru prelungirea duratei contractelor iniţiale de delegare a gestiunii serviciului. O altă măsură prevăzută de lege este ca durata contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare să fie stabilită în baza unei fundamentări clare şi obiective, raportate la activitatea de salubrizare ce face efectiv obiectul contractului, astfel încât să nu limiteze concurenţa mai mult decât este necesar pentru amortizarea investiţiei. „Atragem atenţia asupra faptului că, în conformitate cu Legea concurenţei, sunt interzise deciziile care limitează libertatea comerţului sau autonomia agenţilor economici, precum şi stabilirea unor condiţii discriminatorii pentru activitatea agenţilor economici. În cazul în care organele administraţiei publice locale nu se conformează deciziei Consiliului Concurenţei, acesta are posibilitatea de a ataca acţiunea la Curtea de Apel Bucureşti.” 

Nr. 65/CP/07.01.2010                                                                  Cancelaria Prefectului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii