Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 elevi si studenți au reprezentat cu succes Romania în Franța în cadrul Schimburilor de Experiența si Bune Practici la Centrul European de Profesii Culinare Paris

ro

04 Dec, 2011 21:30 1491 Marime text
cooperare_romana_franceza_resize.jpg

Din data de 1 Septembrie 2010 a început implementarea proiectului "Califică-te! E șansa ta de a te integra în muncă", proiect strategic cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, AP 2: Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii, DMI 2.1. Tranziția de la școala la viața activa.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat transnațional ce reuneşte Fundaţia „Ing. Nejloveanu Niculae - Maestru în arta culinară"- Constanţa, S.C. Compania de Investiţii pentru Turism S.A. - Bucureşti, S.C. Succes TGM S.R.L. - Bucureşti şi Centrul European de Profesii Culinare -Paris.

În perioada 21-25 Noiembrie 2011, cei mai buni 10 elevi și studenți, participanți în cadrul proiectului "Califică-te! E șansa ta de a te integra în muncă", au desfășurat in cadrul activității Schimburi de Experiență și Bune Practici internaționale la cel mai renumit institut de gastronomie din Franța - Centrul European de Profesii Culinare din Paris a carui deviza este "Gătește pentru oameni cărora nu le este foame".

intalnire_oficiala_la_ambasada_romaniei_in_franta_resize.jpgÎn cele 5 zile elevii și studenții, viitori lucrători în turismul românesc, au participat la activități alături de elevii CEPROC Paris, descoperind specificitatea bucătăriei franceze și atuurile turismului tării gazdă.

Programul a fost deosebit de incarcat: in primele 2 zile participanții au asistat alături de specialiștii francezi în gastronomie la seminarul "Bufet de Prestigiu - Tendințe 2012" susținut de bucătarul acreditat MOF- Jean François DEPORT, bucătar sef la faimosul restaurant Jules Verne de la Turnul Eiffel (Meilleur Ouvrier de France - Cel mai bun bucătar francez). Tendințele gastronomiei pentru anul 2012 au fost transpuse în preparate de catering inovative precum: foie gras, sushi St. Jacques, tarta yuzu, amestec de mere și pere cu condimente dulci, pesto și alge marine cu pătrunjel, tartar de sfeclă, terină de somon fumé, piept de pui Paris cu caju, ananas cu aroma de ghimbir, panacotta cu șofran și fistic caramelizat.

participantii_alaturi_de_elevii_ceproc_resize.jpgUlterior participanții au avut oportunitatea de a cunoaște gastronomia franceză ridicată la grad de artă în întreprinderi de renume din Paris: restaurantul Le Florimond, boutique-uri de delicatese culinare (Florimond și Le Nôtre), magazinul gastronomic La Grande Epicerie de Paris și luxosul hotel Shangri 5*.

participantii_resize.jpgÎn plus, participanții au vizitat cea mai mare piață de alimente din Europa - Rungis. Piața a fost fondată în 1969 și se întinde pe o suprafață de 560 hectare, devenind principalul punct de atracție pentru profesioniștii din gastronomie și distribuitori din Europe Centrală și de Vest. Tranzacțiile încep la ora 1 noaptea și se termină în jurul prânzului, putând fi achiziționate produse din toate colțurile lumii: fructe, legume, carne de pui, porc, vită, pește și fructe de mare, produse gastronomice, lactate și brânzeturi, flori și plante decorative.

seminar_gastronomic_resize.jpgReușita celor 10 elevi și studenți din Constanța, București și Iași a fost salutată și de Ambasada României în Franța în cadrul unei întâlniri oficiale când dna Ministru Consilier Ancuța Conta a felicitat participanții și i-a încurajat exprimându-si încrederea în aportul pe care profesioniștii în turism îl pot avea asupra industriei ospitalității din România.

Lista nominală a participanților este următoarea:

Sinescu Iulia Paula - Colegiul Tehnic de Postă și Telecomunicații "Gheorghe Airinei" București;

Avram Marius - Liceul FPME "Cronos" București;

Călin Tudora Minodora - Grup Școlar Economic „Virgil Madgearu" Constanța;

Dumitru Valentin Octavian - Grup Școlar Economic „Virgil Madgearu" Constanța;

Mihui Iuliana - Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Techirghiol ;

Istrate Beatrice - Adelina - Colegiul "UCECOM" Spiru Haret București;

Nicolaev Dumitru - Liceul FPME "Cronos" București;

Roșca Elena-Geanina - Colegiul Comercial "Carol I" Constanța;

Radu Carmen Mihaela - Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir" București;

Romanica Alina Irina - Grup Școlar "Virgil Madgearu" Iași;

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii