2013 - Anul Cantacuzino 150 de ani de la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino
2013 - Anul Cantacuzino: 150 de ani de la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino
26 Nov, 2013 18:27
ZIUA de Constanta
1552
Marime text
Luni, 25 noiembrie 2013, la ora 11:00, în Aula Mare a Academiei Române a avut loc sesiunea omagiala dedicata Profesorului Ion Cantacuzino, la jubileul de 150 de ani de la nasterea Profesorului, evenimentul care încheie suita manifestarilor omagiale, memoriale si stiintifice organizate cu acest prilej de Institutul Cantacuzino. Lucrarile sesiunii au fost deschise de Acad. Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Române, care a adus omagiu Profesorului Ion Cantacuzino, „unul dintre cei mai distinsi si mai ilustri membrii ai Academiei Române”, evocând uriasa sa personalitate stiintifica, culturala si politica, fondator al scolii românesti de microbiologie, ministru al sanatatii, semnatar, alaturi de Nicolae Titulescu, al Tratatului de pace de la Trianon, si salutând totodata, de la cel mai înalt for de stiinta si de cultura din România, faptul ca Institutul Cantacuzino, rod al muncii de cercetare fundamentala si aplicata, initiat si faurit de monumentala forta a Profesorului, de daruirea sa fata de poporul român, renaste din propria-i cenusa. Dr. Aurelia Gratiela Draghici, Director General al Institutului Cantacuzino, a sintetizat activitatea si opera Profesorului Ion Cantacuzino, amintind ca în Cartea de aur a istoriei României va ramâne consemnata uriasa contributie a Profesorului pentru sanatatea populatiei, cea mai notabila fiind realizarea de seruri si vaccinuri, iar cea mai cunoscuta, metoda Cantacuzino de vaccinare intraepidemica, folosita si astazi. A subliniat faptul ca misiunea si obiectivele definite pentru Institut de Profesor sunt neschimbate.
Desi în ultimii ani, s-a înregistrat un dezechilibru între componentele Institutului si un declin major, în acest an, prin Hotarârea de Guvern Nr. 320/29 mai 2013, Guvernul Victor Ponta si Ministerul Sanatatii au dat primul semnal de substanta privind relansarea Institutului Cantacuzino si recunoasterea importantei sale strategice. Prin acest Act Normativ, Institutului Cantacuzino i s-a încredintat, pentru o perioada de 10 ani, statutul de serviciu de interes economic general, fiind, totodata, aprobat si planul national de prevenire a îmbolnavirii în masa a populatiei generate de epidemii si pandemii, precum si de interventie rapida si eficienta în cazul constatarii unor urgente majore de acest tip. Dr. Draghici, Directorul General al Institutului Cantacuzino, a transmis mesajul puternic ca zestrea stiintifica, zestrea patrimoniala si zestrea morala lasate de Profesor vor fi folosite de Institutul Cantacuzino ca o adevarata platforma de relansare a Institutului, considerând ca ne putem bizui pe sprijinul institutional si personal al invitatilor prezenti în Aula Academiei. Acad. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, a transmis salutul Academiei de Stiinte Medicale participantilor la sesiunea omagiala dedicata uneia dintre cele mai însemnate personalitati a medicinei românesti, „o personalitate care se naste o data la 500 de ani”. Dupa un scurt elogiu al activitatii si operei Profesorului Ion Cantacuzino, a tinut sa sublinieze excelenta specialistilor Institutului Cantacuzino, dovedita prin salvarea a numeroase vieti si recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Amintind faptul ca în perioada 1990 – 2000, Institutul Cantacuzino a avut statutul de unic producator de vaccinuri din România, statut pierdut ulterior, a reiterat contributia Academiei de Stiinte Medicale si institutiei Avocatul Poporului care au protestat vehement fata de pierderea acestui statut de catre Institut
. De aceea, îndrazneste sa spere ca Hotarârea de Guvern nr. 320 a fost emisa si datorita eforturilor Academiei de Stiinte Medicale care va sta alaturi de Institut în continuare. Si-a exprimat speranta ca Institutul Cantacuzino îsi va relua locul si rolul însemnat, acesta fiind cel mai frumos omagiu adus de tinerele generatii, si a încheiat cu urarea „Vivat, crescat, floreat!” Domnul Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez si atasat cultural pe lânga Ambasada Frantei, a adresat felicitari întregii echipe cantacuziniste la acest moment aniversar. A evocat excelenta stiintifica a specialistilor Institutului si excelentele raporturi istorice de colaborare stiintifica franco-române dintre Institutul Pasteur si Institutul Cantacuzino. În calitatea sa de atasat cultural al Ambasadei Frantei a lansat Institutului Cantacuzino invitatia de a colabora în Programul Orizont 2020, asigurându-l de întregul sprijin în realizarea acestor proiecte, pentru ca astfel sa omagiem împreuna contributia Profesorului Ion Cantacuzino la crearea spatiului stiintific european, deoarece „Stiinta nu are patrie, cunoasterea apartine întregii omeniri” (Louis Pasteur). Dr. Victor Olshavszky, Seful Reprezentantei Organizatiei Mondiale a Sanatatii în România, marcând importanta, din perspectiva OMS, a ratei de convertire a PIB în sanatate, a amintit contributia uriasa a Institutului în salvarea a milioane de vieti si a generatii de români care au beneficiat de produsele Institutului Cantacuzino. A tinut sa aminteasca faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a colaborat, înca de la înfiintarea sa, cu Institutul Cantacuzino care, la momentul aderarii la OMS, avea deja o vasta experienta în domeniu, contribuind prin excelenta sa la elaborarea reglementarilor privind supravegherea si controlul bolilor infectioase cu impact în sanatatea publica. Un exemplu de excelenta este anuntul facut în 2002 de Prof. Andrei Aubert- Combiescu, Directorul General de la acea data al Institutului, privind eradicarea poliomielitei în România. Programul largit de vaccinari al OMS prevede vaccinarea a 2 miliarde de persoane. Institutul Cantacuzino este unul dintre cei cinci producatori de vaccinuri din lume care detin licenta de punere pe piata.
OMS încurajeaza si promoveaza vaccinurile Institutului Cantacuzino, pe ai carui experti se bizuie în regiune, în caz de pandemii de gripa, ca centru colaborator subregional, prin Laboratorul de Referinta si Centrul National de Gripa al OMS. Institutul Cantcuzino ramâne un partener de încredere al OMS si un producator de vaccinuri pe competenta si excelenta caruia OMS se bazeaza si în viitor. Acad. Razvan Theodorescu a deschis, prin cuvântul sau despre „Ion Cantacuzino – omul de cultura”, o frumoasa fila din viata Profesorului, nestiuta poate multora, despre înalta vocatie a culturii si sensibilitatea artistica pentru toate artele pe care acesta a avut-o. Vocatia culturala a Profesorului a fost de aceeasi dimensiune cu a savantului, seva preocuparilor sale tragând-o din radacinile familiei sale. A fost initiator si fondator de institutii culturale, colectionar si umanist, pelerin la Festivalul de la Bayreuth, promotor al artelor plastice românesti al caror ecou s-a auzit la Galeriile „Jeu de Paume” de la Paris când, în anul 1925, nu numai ca a organizat Expozitia de Arta Româneasca, dar a si prefatat catalogul expozitional, dezvaluind latura sa de fin cunoscator si critic de arta. Omul public a fost dublat de omul de cultura a carui personalitate o omagiem. Domnul Ionel Oprea, Adjunctul Avocatului Poporului, a amintit sprijinul acordat de institutia Avocatul Poporului în contracararea, înca din 2011, a atacurilor la adresa Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului a introdus în spatiul public si în dezbaterea publica existenta Institutului Cantacuzino. Împreuna cu Academia de Stiinte Medicale, Avocatul Poporului a emis un raport special referitor la importanta strategica, în plan atât national, cât si international, a Institutului Cantacuzino, raport care a contribuit la elaborarea Hotarârii de Guvern Nr. 320 si decizia privind continuitatea Institutului Cantacuzino.
În interventia sa, Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu a amintit stralucita descendenta bizantina a Profesorului, a carui ilustra familie care si-a pus pecetea asupra istoriei Tarilor Române. Profesorul Ion Cantacuzino este unul dintre uriasii pe care se sprijina medicina româneasca, alaturi de alte nume mari ca Davila si Babes, acesti corifei asigurând descendenta unei scoli prestigioase. Prof. Univ. Dr. Marian Negut a evocat personalitatea Profesorului Ion Cantacuzino, o personalitate universal recunoscuta prin dimensiunile spiritului si domeniile în care s-a afirmat, savant vizionar, organizator, fondator umanist, om de cultura si arta inegalat prin dimensiunile preocuparilor si realizarilor sale, formator de scoala care a dat tarii academicieni – Prof. Mihai Ciuca, Prof. Constantin Ionescu-Mihaiesti, Prof. Marius Nasta, Prof. Dumitru Combiescu, Prof. Eugenia Soru – si o pleiada de personalitati medicale colaboratoare ale scolii cantacuziniste Acad. M. Nasta, Acad. C.I.Parhon, Acad. St. Nicolau, Prof D. Danielopolu si altii. Toti acestia au format o scoala cu recunoastere internationala. Bogatia zestrei stiintifice si patrimoniale pe care ne-a lasat-o Profesorul este averea pe care Institutul are datoria de a duce mai departe.
În continuare, Directorul General al Institutului Cantacuzino, Dr. Aurelia Gratiela Draghici, a oferit medalii omagiale tuturor invitatilor de onoare si cantacuzinistilor care au contribuit la dezvoltarea Institututului: Prof. Univ. Constantin Ciufecu, Dr. Aurora Negut, Dr. Elvira Ciufecu, Dr. Mariana Combiescu, Dr. Marina Gheorghiu, Dr. Romulus Arion, precum si doamnei Maruca Cantacuzino, descendenta a familiei Cantacuzino, care a participat alaturi de noi la suita de evenimente omagiale. La finalul sesiunii omagiale, Dr. Aurelia Gratiela Draghici, Director General al Institutului Cantacuzino, a multumit Domnului Acad. Ionel Haiduc pentru gazduirea ultimului eveniment din seria manifestarilor omagiale „2013 – Anul Cantacuzino” de catre cel mai înalt for academic al României, ca si tuturor invitatilor si participantilor la sesiunea de la Academia Româna, si a reiterat mesajul lansat cu prilejul evenimentelor omagiale: „Institutul Cantacuzino exista, va fi relansat si îsi va continua misiunea, potrivit obiectivelor si telurilor trasate de Profesorul Ion Cantacuzino”. Echipa de promovare a I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino”
Desi în ultimii ani, s-a înregistrat un dezechilibru între componentele Institutului si un declin major, în acest an, prin Hotarârea de Guvern Nr. 320/29 mai 2013, Guvernul Victor Ponta si Ministerul Sanatatii au dat primul semnal de substanta privind relansarea Institutului Cantacuzino si recunoasterea importantei sale strategice. Prin acest Act Normativ, Institutului Cantacuzino i s-a încredintat, pentru o perioada de 10 ani, statutul de serviciu de interes economic general, fiind, totodata, aprobat si planul national de prevenire a îmbolnavirii în masa a populatiei generate de epidemii si pandemii, precum si de interventie rapida si eficienta în cazul constatarii unor urgente majore de acest tip. Dr. Draghici, Directorul General al Institutului Cantacuzino, a transmis mesajul puternic ca zestrea stiintifica, zestrea patrimoniala si zestrea morala lasate de Profesor vor fi folosite de Institutul Cantacuzino ca o adevarata platforma de relansare a Institutului, considerând ca ne putem bizui pe sprijinul institutional si personal al invitatilor prezenti în Aula Academiei. Acad. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, a transmis salutul Academiei de Stiinte Medicale participantilor la sesiunea omagiala dedicata uneia dintre cele mai însemnate personalitati a medicinei românesti, „o personalitate care se naste o data la 500 de ani”. Dupa un scurt elogiu al activitatii si operei Profesorului Ion Cantacuzino, a tinut sa sublinieze excelenta specialistilor Institutului Cantacuzino, dovedita prin salvarea a numeroase vieti si recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Amintind faptul ca în perioada 1990 – 2000, Institutul Cantacuzino a avut statutul de unic producator de vaccinuri din România, statut pierdut ulterior, a reiterat contributia Academiei de Stiinte Medicale si institutiei Avocatul Poporului care au protestat vehement fata de pierderea acestui statut de catre Institut
. De aceea, îndrazneste sa spere ca Hotarârea de Guvern nr. 320 a fost emisa si datorita eforturilor Academiei de Stiinte Medicale care va sta alaturi de Institut în continuare. Si-a exprimat speranta ca Institutul Cantacuzino îsi va relua locul si rolul însemnat, acesta fiind cel mai frumos omagiu adus de tinerele generatii, si a încheiat cu urarea „Vivat, crescat, floreat!” Domnul Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez si atasat cultural pe lânga Ambasada Frantei, a adresat felicitari întregii echipe cantacuziniste la acest moment aniversar. A evocat excelenta stiintifica a specialistilor Institutului si excelentele raporturi istorice de colaborare stiintifica franco-române dintre Institutul Pasteur si Institutul Cantacuzino. În calitatea sa de atasat cultural al Ambasadei Frantei a lansat Institutului Cantacuzino invitatia de a colabora în Programul Orizont 2020, asigurându-l de întregul sprijin în realizarea acestor proiecte, pentru ca astfel sa omagiem împreuna contributia Profesorului Ion Cantacuzino la crearea spatiului stiintific european, deoarece „Stiinta nu are patrie, cunoasterea apartine întregii omeniri” (Louis Pasteur). Dr. Victor Olshavszky, Seful Reprezentantei Organizatiei Mondiale a Sanatatii în România, marcând importanta, din perspectiva OMS, a ratei de convertire a PIB în sanatate, a amintit contributia uriasa a Institutului în salvarea a milioane de vieti si a generatii de români care au beneficiat de produsele Institutului Cantacuzino. A tinut sa aminteasca faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a colaborat, înca de la înfiintarea sa, cu Institutul Cantacuzino care, la momentul aderarii la OMS, avea deja o vasta experienta în domeniu, contribuind prin excelenta sa la elaborarea reglementarilor privind supravegherea si controlul bolilor infectioase cu impact în sanatatea publica. Un exemplu de excelenta este anuntul facut în 2002 de Prof. Andrei Aubert- Combiescu, Directorul General de la acea data al Institutului, privind eradicarea poliomielitei în România. Programul largit de vaccinari al OMS prevede vaccinarea a 2 miliarde de persoane. Institutul Cantacuzino este unul dintre cei cinci producatori de vaccinuri din lume care detin licenta de punere pe piata.
OMS încurajeaza si promoveaza vaccinurile Institutului Cantacuzino, pe ai carui experti se bizuie în regiune, în caz de pandemii de gripa, ca centru colaborator subregional, prin Laboratorul de Referinta si Centrul National de Gripa al OMS. Institutul Cantcuzino ramâne un partener de încredere al OMS si un producator de vaccinuri pe competenta si excelenta caruia OMS se bazeaza si în viitor. Acad. Razvan Theodorescu a deschis, prin cuvântul sau despre „Ion Cantacuzino – omul de cultura”, o frumoasa fila din viata Profesorului, nestiuta poate multora, despre înalta vocatie a culturii si sensibilitatea artistica pentru toate artele pe care acesta a avut-o. Vocatia culturala a Profesorului a fost de aceeasi dimensiune cu a savantului, seva preocuparilor sale tragând-o din radacinile familiei sale. A fost initiator si fondator de institutii culturale, colectionar si umanist, pelerin la Festivalul de la Bayreuth, promotor al artelor plastice românesti al caror ecou s-a auzit la Galeriile „Jeu de Paume” de la Paris când, în anul 1925, nu numai ca a organizat Expozitia de Arta Româneasca, dar a si prefatat catalogul expozitional, dezvaluind latura sa de fin cunoscator si critic de arta. Omul public a fost dublat de omul de cultura a carui personalitate o omagiem. Domnul Ionel Oprea, Adjunctul Avocatului Poporului, a amintit sprijinul acordat de institutia Avocatul Poporului în contracararea, înca din 2011, a atacurilor la adresa Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului a introdus în spatiul public si în dezbaterea publica existenta Institutului Cantacuzino. Împreuna cu Academia de Stiinte Medicale, Avocatul Poporului a emis un raport special referitor la importanta strategica, în plan atât national, cât si international, a Institutului Cantacuzino, raport care a contribuit la elaborarea Hotarârii de Guvern Nr. 320 si decizia privind continuitatea Institutului Cantacuzino.
În interventia sa, Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu a amintit stralucita descendenta bizantina a Profesorului, a carui ilustra familie care si-a pus pecetea asupra istoriei Tarilor Române. Profesorul Ion Cantacuzino este unul dintre uriasii pe care se sprijina medicina româneasca, alaturi de alte nume mari ca Davila si Babes, acesti corifei asigurând descendenta unei scoli prestigioase. Prof. Univ. Dr. Marian Negut a evocat personalitatea Profesorului Ion Cantacuzino, o personalitate universal recunoscuta prin dimensiunile spiritului si domeniile în care s-a afirmat, savant vizionar, organizator, fondator umanist, om de cultura si arta inegalat prin dimensiunile preocuparilor si realizarilor sale, formator de scoala care a dat tarii academicieni – Prof. Mihai Ciuca, Prof. Constantin Ionescu-Mihaiesti, Prof. Marius Nasta, Prof. Dumitru Combiescu, Prof. Eugenia Soru – si o pleiada de personalitati medicale colaboratoare ale scolii cantacuziniste Acad. M. Nasta, Acad. C.I.Parhon, Acad. St. Nicolau, Prof D. Danielopolu si altii. Toti acestia au format o scoala cu recunoastere internationala. Bogatia zestrei stiintifice si patrimoniale pe care ne-a lasat-o Profesorul este averea pe care Institutul are datoria de a duce mai departe.
În continuare, Directorul General al Institutului Cantacuzino, Dr. Aurelia Gratiela Draghici, a oferit medalii omagiale tuturor invitatilor de onoare si cantacuzinistilor care au contribuit la dezvoltarea Institututului: Prof. Univ. Constantin Ciufecu, Dr. Aurora Negut, Dr. Elvira Ciufecu, Dr. Mariana Combiescu, Dr. Marina Gheorghiu, Dr. Romulus Arion, precum si doamnei Maruca Cantacuzino, descendenta a familiei Cantacuzino, care a participat alaturi de noi la suita de evenimente omagiale. La finalul sesiunii omagiale, Dr. Aurelia Gratiela Draghici, Director General al Institutului Cantacuzino, a multumit Domnului Acad. Ionel Haiduc pentru gazduirea ultimului eveniment din seria manifestarilor omagiale „2013 – Anul Cantacuzino” de catre cel mai înalt for academic al României, ca si tuturor invitatilor si participantilor la sesiunea de la Academia Româna, si a reiterat mesajul lansat cu prilejul evenimentelor omagiale: „Institutul Cantacuzino exista, va fi relansat si îsi va continua misiunea, potrivit obiectivelor si telurilor trasate de Profesorul Ion Cantacuzino”. Echipa de promovare a I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii