Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania “Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari” Alimentația echilibrată se învață la vârsta preșcolară și școlară

ro

22 Jan, 2014 18:53 1311 Marime text
Cerealele, laptele, fructele, legumele și carnea sunt principalii aliați ai creșterii armonioase a copiilor
                             
Bucureşti, 22 ianuarie 2014 – Tetra Pak, lider în industria procesării şi ambalării alimentelor, continuă eforturile de promovare a alimentației echilibrate și a beneficiilor consumului de lapte la copiii preșcolari și școlari. Campania își propune să contribuie la creșterea nivelului de informare a părinților și cadrelor didactice despre necesarul nutrițional al copiilor școlari și preșcolari și despre felul în care bunele obiceiuri alimentare sunt formate și încurajate în familie, în grădinițe și școli.

"Prin campania Tetra Pak ne dorim să reamintim care sunt principalele beneficii ale unei alimentații sănătoase și de ce la nivel internațional și european se depun eforturi pentru promovarea acestor principii prin programe destinate copiilor de vârstă preșcolară și școlară. Există studii care ne arată că, în România, nu acordăm suficientă importanță alimentației echilibrate și consumăm una dintre cele mai reduse cantități de lapte ambalat din UE - doar 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoană1, în condițiile în care Societatea de Nutriție din România recomandă două-trei porții de lapte și derivate pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte. Cercetările noastre ne arată că numai 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasă, jumătate dintre aceștia având copii. Așadar, obiceiul de a sări” peste micul dejun se transmite practic din familie. În plus, în urmă cu câțiva ani, a fost realizat studiul MAMM în colaborare cu UMF Cluj și cu sprijinul Danone, conform căruia s-a constatat că 93% dintre copiii preșcolari aveau un aport zilnic de calciu din alimentație sub nivelul recomandat. Prin campania aceasta ne propunem să completăm eforturile părinților, cadrelor didactice, ale specialiștilor și formatorilor de opinie pentru a crește numărul copiilor cu o alimentație echilibrată și care fac mișcare în fiecare zi”, declară Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.
 
Ce spun specialiștii
Alături de o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, lapte și produse lactate, copilul trebuie încurajat să facă mișcare, să se joace, în funcție de vârstă să participe la activități care să îl stimuleze fizic și intelectual pentru a se dezvolta armonios și echilibrat. Laptele este un aliment esențial pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului preșcolar și școlar datorită conținutului de micro și macronutrienți precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie să fie ambalat deoarece acesta este steril, adică a fost controlat sanitar-veterinar și, prin procesul de ambalare la temperatură înaltă, toți potențialii germeni au fost distruși fără afectarea compoziției laptelui.
“Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier. Fără a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat,  pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu”, ne recomandă Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
„Copilul trebuie învățat de mic să capete obiceiurile  alimentare sănătoase şi echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare în ce priveşte numărul de mese pe zi, dacă este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa şi mai ales ceea ce mănâncă. Aceasta se poate realiza în special prin modelul familial care ar trebui să fie susținut şi în cadrul grădiniței și școlii. Dacă un copil primește din primii ani de viață lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrând în sistemul educațional, va continua să le consume în fiecare zi, se va obișnui cu această alimentație, își va crea astfel obiceiuri sănătoase pe care le va continua ca adolescent și adult. De aceea, este foarte important ca părinții să se implice nu doar acasă, ci și la grădiniță și la școală, să ceară informații despre meniul copilului lor, să spună NU produselor pe care acasă nu le oferă copilului, dacă le consideră mai puţin sănătoase, să fie mereu prezenți și conștienți că eforturile de a-l învăța pe copil sunt continue căci educaţia pentru o viaţă sănătoasă este una din cele mai importante moşteniri pe care un părinte le poate transmite copilului său. Este bine să nu se renunţe la aceste principii legate de alimentaţie nici sub presiunea mediului social și nici în perioadele (fireşti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor vârste”, declară Cristiana Haica, psiholog.
Copiii și adolescenții au un necesar mai crescut de calciu, de aceea laptele este una dintre primele opțiuni alimentare. Prevenția rahitismului este foarte importantă la copii, încă din primele zile de viață, de aceea laptele care contine cca 125 mg de calciu la 100 de ml, este important să facă parte din alimentația echilibrată a copilului. Nevoia de calciu la copii este foarte ridicată, astfel:
  • Copil de 0-12 luni – 400-800 mg/ zi
  • Copil 1-3 ani – 500 mg/zi
  • Copil 4-8 ani – 800 mg/zi
  • Pubertate – 1300 mg /zi
Ideal mamele trebuie ajutate să își alăpteze copilul nou-născut cât mai mult, urmând ca, treptat, în diversificare să fie introduse alimente precum legumele, fructele, lactate, laptele rămânând aliment esențial a fi consumat zilnic, inclusiv în adolecență.
Ce spun studiile
Conform unui studiu2 comandat de Tetra Pak și realizat de 360insights în rândul consumatorilor urbani, numai 43% dintre români iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasă, iar dintre aceștia persoanele active au cele mai mici procente (38% dintre cei de 18-24 de ani și 39% dintre cei de 25-34 de ani); în schimb, procentele cresc în rândul consumatorilor maturi și vârstnici (53% dintre cei de 45-54 de ani, 72% dintre cei de 55-64 de ani). Obiceiul de a lua micul dejun nu este influențat de existența unui copil în familie, deoarece doar 50% dintre cei care iau micul dejun frecvent (zilnic sau aproape zilnic) au copii.
Studiul MAMM privind aportul de micro și macronutrienți a fost realizat în 2007 de compania de cercetare Mercury Research, cu sprijinul Danone, și sub coordonarea UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Studiul a avut ca obiectiv principal înregistrarea timp de 7 zile consecutive a aportului alimentar la copii cu vârste cuprinse între 3 – 6 ani, în familie, în creșe și în grădinițe pe baza unor chestionare și a unui jurnal de alimentație a copilului. Eșantionul a inclus un număr de 394 de copii preșcolari (în număr egal băieți și fete), fiind un eșantion reprezentativ din punct de vedere demo-geografic și social. Nu au fost incluși în studiu copii care, din cauza unor probleme medicale sau de dezvoltare psihosomatică au un regim alimentar special. Conform rezultatelor acestui studiu, 93% dintre copii au un aport mediu zilnic de calciu de 524 de mg/zi față de doza zilnică recomandată la grupa respectivă de vârstă de 800 de mg/zi.

Despre campanie
Campania “Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari” inițiată de Tetra Pak face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat în rândul copiilor preșcolari și școlari, ca parte a unei alimentații echilibrate, venind în completarea eforturilor făcute în cadrul programului european „Lapte în școli” și în cadrul unor inițiative ale Organizației Națiunilor Unite, Food and Agriculture Organization (UN-FAO).
În anii anteriori, acest program inițiat de Tetra Pak a inclus de la vizite în școli și discuții cu elevii și cadrele didactice, seminarii susținute cu ajutorul medicilor de familie pentru copii, familii și cadre didactice, concursuri organizate în școli la nivel național în parteneriat cu Ministerul Educației și dezbateri împreună cu specialiști, reprezentanți ai autorităților (Ministerele Educației și Sănătății, Institutul de Sănătate Publică), mass media și ai unor organizații neguvernamentale care derulează activități de educare a copiilor. Anul acesta, pe lângă activități care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii preșcolari și școlari, Tetra Pak va lansa și un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro.
DESPRE TETRA PAK
Tetra Pak este liderul mondial în soluţii de procesare, ambalare şi distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrând îndeaproape cu clienţii şi furnizorii noştri, oferim produse sigure, inovatoare şi în armonie cu protecţia mediului înconjurător, care satisfac în fiecare zi cerinţele consumatorilor din peste 170 de ţări. Având aproximativ 23000 de angajaţi în peste 85 de ţări, noi credem în asumarea cu responsabilitate a poziţiei de lider în industria de profil, pentru crearea unei creşteri profitabile în armonie cu protecţia mediului înconjurător şi cu o bună conduită socială.
Motto-ul nostru, „PROTEJEAZĂ CE E BUN™", reflectă viziunea noastră de a oferi alimente sănătoase şi disponibile oriunde. Mai multe informaţii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro
Note
1. Conform studiului Euromonitor 2013
2. Studiul Tetra Pak este reprezentativ la nivel național și a fost realizat în 2011 de către compania de cercetare 360 Insights, pe un eșantion de 1000 de persoane, femei și bărbați, din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani. Metodologie – interviuri față în față. Marjă de eroare +/- 3,1%.

3. Ghidul pentru alimentația sănătoasă a fost elaborat de Societatea de Nutriție din România și publicat în 2008; varianta electronică este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății http://www.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii