Centrul de Responsabilitate Sociala Constanta- Scoala Altfel
Centrul de Responsabilitate Sociala Constanta- Scoala AltfelCentrul Regional Sud-Est, infiintat in cadrul proiectului "Actionam responsabil! - Reteaua sociala RSC" (www.actionamresponsabil.ro), impreuna cu voluntarii sai, anunta cu entuziasm implicarea in saptamana "Scolii Altfel". La cererea directa venita din partea scolilor din comunele Valu lui Traian si Poarta Alba (judetul Constanta), expertii din cadrul Centrului Regional Sud-Est au livrat in perioada 2-6 aprilie un program integrat de dezvoltare catre 220 de elevi din clasele gimnaziale din cadrul celor doua scoli.
Sesiunile, insumand 40 de ore de educatie non-formala, au ca tematica dezvoltarea de competente de comunicare, abilitati de lucru in echipa si deschidere culturala, culminand cu o sesiune de stimulare a unui comportament responsabil, constient de rolul si impactul actiunilor si deciziilor personale in comunitatea locala.
"Scoala Altfel", care s-a desfasurat in perioada 2-6 aprilie, a reprezentat oportunitatea reinventarii partenerilor implicati in actul educational, momentul in care toti factorii interesati se reunesc si contribuie impreuna pentru a oferi o altfel de "scolire"; momentul in care accentul cade pe creativitate, atat din partea profesorilor cat si din partea elevilor prin propunerea de activitati cu caracter nonformal si inovator.
In primele saptesprezece luni de proiect au avut loc 7 conferinte regionale, 3 conferinte nationale si o conferinta internationala, acestea reunind peste 870 de participanti, reprezentanti din corporatii, IMM-uri, patronate, asociatii si diverse organizatii ale societatii civile. Cele 8 centre regionale asigura in mod constant asistenta directa organizatiilor si persoanelor interesate, la sediile din orasele: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Craiova, Ploiesti. De asemenea, in luna august 2011, a avut loc pe litoral o prima serie de workshop-uri pe tema „Parteneriate sustenabile si bune practici in responsabilitatea sociala", care au oferit cadrul perfect pentru ca cei 160 de participanti sa dezbata provocarile cu care se confrunta in implementarea proiectelor sociale si sa creioneze initiative comune de RSC, evenimentul atingându-si astfel scopul de a asigura transferul de know-how si de a permite participantilor sa interactioneze si sa se antreneze in schimburi de opinii si de experienta in timp real. Workshop-urile au avut ca finalitate, printre altele, identificarea principalilor indicatori de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala dezvoltate in parteneriat. Pornind de la acestea, in perioada octombrie 2011 - februarie 2012, s-a derulat cercetarea nationala "Identificarea bunelor practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala" (550 proiecte analizate, cele mai reprezentative dintre acestea urmând a fi promovate intr-un ghid de bune practici).
Impreuna cu partenerii din proiect - membrii Retelei Sociale RSC, demersul comun de a creste nivelul de constientizare in sensul responsabilitatii sociale si de a reactiva raspunderea la nivel individual va continua, astfel incât sa genereze schimbari vizibile de mentalitate si conduita. Astfel, pâna la sfârsitul proiectului (octombrie 2013), urmeaza sa mai aiba loc o a doua serie de workshop-uri si alte 4 conferinte nationale, dar si un concurs national de proiecte de RSC, un program de asistenta si unul de cursuri de formare adresate membrilor retelei, menite sa aiba ca finalitate crearea un corp de experti in domeniul RSC.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp