Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria" - Marti, 06 Septembrie 2011

ro

07 Sep, 2011 00:00 1071 Marime text

Lumea artistică din Constanţa sărbătoreşte anul acesta „Centenarul Nicolae Rădulescu" (1911-2011), organizat de directorul Muzeului de Artă Constanţa, critic de artă dr. Doina Păuleanu.

Una dintre personalităţile marcante ale culturii dobrogene, Nicolae Rădulescu, s-a născut pe 11 august 1911 şi a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, secţia pictură, clasa maestrului Camil Ressu. Activitatea sa artistică foarte bogată îl consacră rapid, fiind propus pentru funcţia de secretar al Academiei de Arte. În 1956, i se atribuie responsabilitatea înfiinţării şi conducerii Cenaclului Plastic din Constanţa şi devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

Ca artist, are expoziţii personale, în Constanţa, Cernavodă, Medgidia, dar şi expoziţii de grup în numeroase oraşe din ţară şi în Baku, fosta URSS.

Creaţiile sale, peste 300, se află în numeroase colecţii particulare din ţară şi străinătate. În Muzeul de Artă din Constanţa, există 20 de lucrări de pictură achiziţionate pe parcursul întregii sale activităţi.

Printre realizările sale artistice se numără şi pictura în frescă umedă pentru numeroase biserici din judeţul Constanţa, dar şi restaurarea Vilei Şuţu din Constanţa, care devine Casa Regională a Creaţiei Populare.

Nicolae Rădulescu este cunoscut şi ca un cadru didactic cu rezultate deosebite. În 1956, înfiinţează Şcoala de Muzică, fiind şi directorul instituţiei. În 1962, devine membru al Comitetului de Cultură al oraşului Constanţa. În perioada 1968-1970, este inspector şcolar, iar între 1970-1973, este director şi profesor al Liceului de Artă Plastică, Constanţa.

Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria" a organizat, începând cu acest an, Concursul Judeţean de Pictură „Nicolae Rădulescu".

Cu ocazia centenarului marelui artist dobrogean, joi, 8 septembrie 2011, ora 18.00, la Muzeul de Artă Constanţa, va avea loc vernisajul expoziţiei retrospective

„NICOLAE RĂDULESCU, PICTOR DOBROGEAN".

Mai multe detalii se regăsesc în materialele ataşate.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii