Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Societatea Studenţilor Români de la Paris la Liga Studenţilor Români din Străinătate

ro

02 Dec, 2010 17:09 954 Marime text
Departe de casă, studenţii români din Franţa se reunesc la Paris pe data de 3 decembrie pentru a sărbători ziua naţională a României şi împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea Societăţii Studenţilor Români (SSR) de la Paris, cu ocazia conferinţei «România-Franţa: două secole de istorie comună»

Paris, 2 decembrie 2010. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, CRREDAE (Clubul Român de Relaţii Externe, Diplomaţie şi Afaceri Europene) şi Institutul Cultural Român de la Paris, organizează de ziua naţională a României, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări şi a 165 de ani de la înfiinţarea Societăţii Studenţilor Români (SSR) la Paris, o reuniune ce va avea loc pe 3 decembrie la sediul Institutului Cultural Român, începând cu ora 16:00.

De la SSR la LSRS. Evenimentul va debuta cu o scurtă prezentare a LSRS şi a activităţilor acesteia, menită să sublinieze importanţa istorică a datei de 2 decembrie 1845, dată la care a luat naştere Societatea Studenţilor Români (SSR) de la Paris. Societatea l-a avut drept președinte onorific pe poetul francez Lamartine, iar printre membrii fondatori se numărau Ion Ghica (președinte al asociației), C. A. Rosetti (secretar), frații Ion si Dumitru Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu. După absolvirea studiilor lor peste hotare, aceste personalități au revenit acasă și au pus bazele Statului Român modern. Acest exemplu istoric a stat și la baza înființării Ligi Studenților Români din Străinătate (LSRS) în ianuarie 2009, organizație care întrunește astăzi peste 4.000 de tineri români din întreaga lume. Asemeni SSR acum 165 de ani, LSRS își propune astăzi să faciliteze contribuția studenților și absolvenților români de top la dezvoltarea României de mâine.

Diplomaţie şi cultură. Această introducere va fi urmată de câteva prezentări ce vor oferi publicului o privire de ansamblu asupra momentelor cheie în relaţiile diplomatice româno-franceze de-a lungul ultimelor două secole. Evenimentul se va bucura de prezenţa unor personalităţi importante, printre care amintim pe: Prof. univ. Dr. George CIPAIANU de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Prof. univ. Dr. Dumitru PREDA - istoric şi diplomat, Prof. Dr. Sergiu IOSIPESCU, cercetător ştiinţific principal la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară Bucureşti, Dr. Matei CAZACU, Chargé de cours, Université Paris IV-Sorbonne Nouvelle şi INALCO-Paris, şi Dr. Claudia Ghica-LEMARCHAND, profesor Universitatea Paris XII. Din partea franceză vor fi prezenţi: Prof. Dr. Catherine DURANDIN de la IRIS-Paris, Prof. dr. Jacques BARRAT de la Universitatea Panthéon-Assas Paris 2, Prof. Robert FRANK de la Universitatea Paris 1-Panthéon Sorbonne, Prof. Dr. Jean AVENEL de la Universitatea Paris XII şi Prof. Dr. Maurice VAÏSSE de la Institutul de Studii Politice Paris.

Prin intermediul acestei conferinţe, Liga Studenţilor Români din Străinătate aniversează un moment istoric şi promovează relațiile româno-franceze, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii României peste graniţele ţării. „Unul dintre rolurile noastre în societate este să ne reamintim şi să sărbătorim istoria care ne individualizează. De aceea, sperăm ca prin întâlnirea de pe 3 decembrie de la Paris, odată cu împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea SSR, să găsim atât surse de inspiraţie cât şi idei pentru viitor." a declarat Anca Simion, Lider de Proiect LSRS.

Participarea la eveniment este gratuită în limita locurilor disponibile şi se realizează prin completarea în prealabil a formularului disponibil la adresa: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFpHWG1JYm1ETGRTMkwzTmJ2QlN4RVE6MQ

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) asigură un cadru organizaţional reprezentativ pentru studenţii români din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României şi o atitudine pozitivă în privinţa posibilităţii revenirii în ţară la sfârşitul studiilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii