Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Europei, veşti de la studenţii români de pretutindeni

ro

11 May, 2011 00:57 1110 Marime text

Tinerii români din Europa şi din lume s-au reunit cu ocazia evenimentelor organizate de Filialele LSRS, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a promova cultura românească, astfel încât să se simtă mai aproape de casă.

Bucureşti, 10 mai 2011. Studenţii români din Europa şi de pe alte continente au participat în ultima lună la numeroase evenimente organizate de Filialele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Concert de 9 Mai. De ziua Europei, LSRS Austria a pregătit studenţilor un concert susţinut de ansamblul Metropolitans. Programul a fost organizat împreună cu Ambasada României la Viena, gazda evenimentului. Grupul de tineri a fascinat publicul cu influenţele orientale ale muzicii sale pornind din Israel şi până la graniţele Austriei. Surpriza serii a fost solista Laura-Magdalena Scripcaru, care a sedus spectatorii cu un pasaj din opera Carmen de Georges Bizet. Au urmat corul liceenilor din Bacău şi cuvintele de final ale coordonatoarei LSRS Austria, Anda Radu. Concertul a fost completat de un cocktail, pe parcursul căruia studenţii, echipa LSRS şi reprezentanţii Ambasadei au avut ocazia să se cunoască mai bine.

Despre leadership, la Barcelona. Studenţi români în Spania s-au întâlnit pentru a discuta despre leadership, carieră şi oportunităţi, în cadrul evenimentului „Leadership: condiţie a succesului" organizat de Filiala LSRS Spania. După discuţiile cu invitaţii: Javier Garcia Ibañez (avocat cu experienţă vastă în relaţii internaţionale), Toni Mascaró (expert în comunicare si marketing online) şi Miriam Fisas (specialist în mentorat şi coaching organizaţional) a urmat o sesiune informală de networking, completată cu o degustare de specialităţi româneşti.

Cărţi şi filme româneşti la Oslo. LSRS Norvegia a lansat portalul WorldWide Student Events (http://wwsevents.wordpress.com/home/lsrs-2011/), prin care oferă informaţii utile tinerilor români de pretutindeni cu privire la oportunităţile (conferinţe, şcoli de vară, workshop-uri) din întreaga lume de care se pot bucura. De asemenea, reprezentanţii LSRS din Norvegia recomandă studenţilor români cărţi şi filme în limba română, disponibile la Deichmanske Biliotek, Oslo.

Noi credem în România! LSRS Danemarca desfăşoară o campanie de informare a studenţilor români în legătură cu activităţile LSRS. Astfel, reprezentanţii LSRS din Danemarca au creat video-ul Noi credem în România, care poate fi vizionat online: (http://www.youtube.com/watch?v=ieEMwTn1xbE).

În Belgia, Filiala LSRS a realizat acţiuni de promovare a studiilor în spaţiul francofon, în colaborare cu Ambasada Franţei în România. Echipa a participat la o campanie de promovare în liceele din România cu bacalaureat francez, unde elevii au arătat un interes deosebit pentru oportunităţile de studiu prezentate de echipa LSRS.

Film românesc la malul lacului Leman. Studenţii români din Elveţia au participat la Serile Filmului Românesc organizate la Geneva şi Lausanne de LSRS Elveţia, când au putut viziona filmele "Asfalt Tango" - regia Nae Caranfil şi "Nuntă în Basarabia" - producător Dan Raţiu, care a fost prezent la eveniment. De asemenea, tinerii din LSRS Elveţia au prezentat România la evenimentul Global Village organizat de către AIESEC şi au contribuit la organizarea concursului Miss Diaspora 2011, alături de Casa Românilor în Elveţia.

Anul României. Pe parcursul anului universitar 2010-2011, Kennesaw State University, Atlanta, sărbătoreşte "Anul României". Raluca Viman-Miller, Prim-Consilier Relaţii Externe LSRS SUA, a fost invitată să ţină o prelegere despre "Romanian politics: Past, Present, and Future".De Paşte, LSRS SUA a organizat o întâlnire care a inclus participarea la slujba de Înviere şi o masă tradiţională românească.

Ouă roşii în Japonia. Filiala LSRS Japonia a organizat o primă întâlnire cu studenţii români, pentru a sărbători Paştele împreună şi a se simţi mai aproape de casă. La masă au fost invitaţi studenţi japonezi şi din alte state, care au avut astfel şansa să descopere tradiţii inedite pentru mulţi dintre ei.

Primăvară românească la Beijing. De Ziua Francofoniei, LSRS China a organizat o seară de film în colaborare cu Ambasada României la Beijing şi, asemeni colegilor din alte state ale lumii, a reunit tineri români aflaţi în China pentru a sărbători Sfintele Sărbători de Paşte cu ouă vopsite şi cozonac în parcul Xitucheng din Beijing.

Salutări din Sankt-Petersburg. LSRS Rusia a participat la „Zilele studenţilor străini", eveniment organizat de Universitatea de Stat de Economie şi Finanţe din Sankt-Petersburg. Cu această ocazie, studenţii români le-au vorbit colegilor internaţionali despre România.

LSRS Turcia, prin reprezentanta LSRS Ankara, Elis Agi-Veli, a participat la Congresului Studenţilor Lumii Turcice, desfăşurat în cadrul Universitaţii Akdeniz din Antalya.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii