Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excelență pentru România Gala Studenților Români din Străinătate 2011

ro

07 Jan, 2011 13:47 1603 Marime text
gala_lsrs_2011_1_resize.jpgIeri seară, cu ocazia Galei LSRS 2011, 11 tineri români excepţionali care studiază la universităţi internaţionale de top au fost premiaţi în aplauzele a peste 800 sute de studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, personalităţi ale societăţii româneşti şi reprezentanţi ai presei.

Bucureşti. Ieri, 6 ianuarie 2011, la Palatul Parlamentului, au fost acordate Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate în cadru celei de-a doua ediţii a Galei LSRS, organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Evenimentul a marcat totodată doi ani de la înfiinţarea Ligii de către un grup de studenţi entuziaşti, cărora între timp li s-au alăturat aproape 5,000 de tineri români care studiază peste hotare.

gala_lsrs_2011_o_parte_din_echipa_lsrs_2_resize.jpgProvocare pentru societatea românească. Gala a debutat cu mesajul LSRS, transmis prin discursurile celor doi co-fondatori ai Ligii. Mai întâi Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS, a exprimat necesitatea valorificării potenţialului tinerilor români din străinătate: "Primiți-ne înapoi acasă, dați-ne șansa de a pune în aplicare cunoștințele acumulate peste hotare și de a contribui în mod substanțial la dezvoltarea României de mâine!" Burduja a transmis și un apel către toți factorii de decizie din România: "Este nevoie urgentă de o strategie națională pentru sprijinirea specialiștilor români care doresc să se întoarcă acasă, iar Liga noastră își poate asuma rolul principal în acest demers."

gala_lsrs_2011_3.jpgA urmat mesajul transmis de Costin Elefteriu, Secretar General LSRS, care a prezentat în premieră proiectul CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români): "CAESAR este efortul nostru de a porni un proces conștient de reconstrucție a unei elite intelectuale unite pentru viitorul acestei țări-elită, în sensul onest, virtuos și autentic al termenului."

Evenimentul a continuat cu discursurile invitaților de onoare: Mircea Geoană, Preşedinte al Senatului; Teodor Baconschi, Ministru de Externe; Crin Antonescu, Președinte al PNL; Constantin Toma, Președinte Omniasig; Codruț Sereș, Președinte Intact Media Group; Acad. Univ. Dr. Ionel Haiduc, Preşedinte al Academiei Române. Totodată, LSRS menționează că au fost trimise invitații oficiale către toate instituțiile Statului Român - Președinția, Guvernul, Parlamentul României, precum și tuturor președinților de partide parlamentare, în conformitate cu principiul Ligii de a menține o completă echidistanță politică. Prezența sau absența unora dintre aceste personalități a depins de factori externi LSRS.

Tineri români de succes internaţional. Punctul culminant al Galei a constat în decernarea premiilor pentru studenţii români cu cele mai bune rezultate în plan academic şi extra-curricular pentru anul academic 2009-2010, care au fost selectați de către un juriu extern format din personalități academice precum: Ionel Haiduc, Sergiu Celac, Andrei Țărnea, Adrian Curaj, Dumitru Borțun și Marian Staș. Au fost oferite 7 premii şi 4 menţiuni, după cum urmează: Marele Premiu a fost decernat Cristinei Ghenoiu (Cornell University, NY, SUA), candidată la doctorat în biologie celulară si cromozomială, biologie moleculară, genetică şi biochimie şi care a publicat recent un studiu în revista ştiinţifică de renume internaţional, Science. Premiul Studentul Român din Europa - nivel licenţă a fost oferit Alexandrei Dobra, (University of York, Marea Britanie), iar pentru nivel postuniversitar au fost oferite două premii, datorită rezultatelor excepţionale atât ale Cosminei Dorobanțu, de la Departamentul de Economie al Universităţii Oxford, Marea Britanie, cât şi ale lui Radu Beleca de la Brunel University, Centre for Electronic Systems Research, Marea Britanie. Pentru continentul american, la nivel de licenţă, a fost premiată Patricia Florescu, de la Universitatea Harvard, USA, unde studiază matematici aplicate, în timp ce Ruxandra Paul, absolventă de masterat în politici comparative şi candidată la doctorat tot la Harvard a obţinut premiul pentru nivel postuniversitar. Premiul Studentul Erasmus al Anului 2010 a fost acordat Valeriei Popa pentru rezultatele deosebite obţinute la Facultatea de Economie a universităţii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, în timpul mobilităţii de studiu Erasmus. Cele patru menţiuni au fost câştigate de: Victor Adrian Prisăcariu (Oxford, Marea Britanie), Mihai Copăceanu (King's College London, Marea Britanie), Cristiana Grigore (Vanderbilt University, SUA) și Mihai Cucuringu (Princeton, SUA).

„Când am aflat despre misiunea Ligii şi acum am văzut calitatea oamenilor care conduc Liga sunt profund impresionată... cred că România are o şansă. Premiul obţinut în această seară reprezintă o onoare extraordinară, m-a bucurat ca cineva din ţara mea să-mi aprecieze munca şi, în acelaşi timp, m-a bucurat faptul că cei care au apreciat-o sunt oameni pe care îi respect şi pe care îi admir enorm." a spus Cristina Ghenoiu, câştigătoarea Marelui Premiu: Studentul Român al Anului în Străinătate.

„Premiul LSRS reprezintă pentru mine o responsabilitate în plus, faţă de România şi faţă de colegii mei din cercetare și din alte domenii academice. În privinţa Galei, s-a observat foarte clar munca membrilor LSRS, efortul lor, pentru care îi felicit." a declarat Radu Beleca, Studentul Român din Europa, nivel postuniversitar.

Petrecere ca acasă. După Gală, studenţii şi absolvenţii şi-au continuat discuţiile, la Balul LSRS 2011, care a avut loc la Jukebox Club din București. Tinerii au avut ocazia să cunoască alţi studenţi români care urmează cursurile universităţilor de top ale lumii, să stabilească noi contacte şi să aniverseze doi ani de existenţă LSRS pe acordurile classic rock interpretate de formaţia BENETONE.

Planuri de viitor. Reuniunea tinerilor studenţi români din străinătate se încheie astăzi, 7 ianuarie, în sala Aula Magna (ASE Bucureşti), când se desfășoară Adunarea Generală LSRS 2011. În cadrul acestei reuniuni vor fi evaluate rezultatele LSRS pentru 2010 și vor fi dezbătute şi prezentate membrilor LSRS planurile de acţiune ale Ligii pentru anul 2011.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2011, Balul LSRS 2011 şi Adunarea Generală LSRS 2011 au fost evenimente organizate cu sprijinul sponsorului principal: Omniasig, al sponsorilor: Adobe România, BRD, Bitdefender şi cu susţinerea partenerilor media: Antena 1, Antena 3, Jurnalul Naţional, Financiarul, Săptămâna Financiară, Business Woman, Geopolitica, 7Seri, Wall Street, Cariere Online, Lume Bună, Glare Magazine, Evenimente Studenţeşti, ştiriONG, studenţie.ro, o9atitudine şi BizCampus.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

Gala LSRS 2011 - Premii pentru Excelenţă Academică în Străinătate

Premii principale:

- Marele Premiu - Cristina Ghenoiu

Cornell University, NY, Candidat la doctorat Biologie celulară si cromozomială, Biologie moleculară, Genetică si Biochimie

- Europa - Licenţă: Alexandra Dobra, University of York, UK

2011 - 2008 The University of York (York, United Kingdom)

James College, Bachelor of Arts in Politics with International Relations

- Europa - Post-universitar:

a. Cosmina Dorobanțu, Oxford, UK, Departamentul de Economie

Singura studentă acceptată în 2010 pentru programul de Doctorat în Economie la Universitatea Oxford care primeşte o bursă ESRC (Economic and Social Research Council).

b. Radu Beleca, Brunel University, UK, Brunel University - Centre for Electronic Systems Research

Cercetare Fundamentala în domeniul Electrostaticii Aplicate, Atomizare, Aerosoli, Sisteme Laser, Inhalatoare, Protecţia Mediului.

- America - Licenţă: Patricia Florescu, Harvard, USA

profil: Matematici aplicate

specializare: Arhitectura computaţională

- America - Post-universitar: Ruxandra Paul, Harvard, USA

Ph.D. Candidate, Comparative Politics - Department of Government,

HARVARD UNIVERSITY, Cambridge, MA, U.S.A.

M.A. (2008) Harvard University - Government (Comparative Politics)

- Erasmus: Valeria Popa, Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Paris, Franţa

Facultatea de Economie

- Diploma de Licenţă la Academia de Studii Economice, Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Menţiuni:

Europa - Post-universitar:

- Victor Adrian Prisăcariu, Oxford, UK, Department of Engineering Science

Diploma de Licenţă la Univ. „Gh. Asachi" Iaşi, Automatic Control and Computer Engineering

- Mihai Copăceanu, King's College London, UK

Master of Science MSc Clinical and Public Health Aspect of Addiction, King's College London & Institute of Psychiatry 2009-2010 (Londra, Marea Britanie).

America - Post-universitar:

- Cristiana Grigore, Vanderbilt University, USA

Vanderbilt University, MA Program of International Education Policies and Management (2009-prezent)

Universitatea Bucureşti, Departamentul de Psihologie şi Ştiinţele Educţiei (2003-2007)

- Mihai Cucuringu, Princeton, USA

Doctorat în Matematică Aplicată şi Computaţională

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii