Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Funcţionari guvernamentali din Turcia, perfecţionaţi la Universitatea „Andrei Şaguna”

ro

16 Mar, 2016 16:15 1720 Marime text
Începând din decembrie 2015 şi până la sfârşitul lunii martie, funcţionari ai Ministerului Alimentaţiei, Agriculturii şi Creşterii Animalelor din Ankara participă la cursuri de perfecţionare profesională în ţări ale Uniunii Europene.

În acest context, Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa este, timp de trei luni, gazda primei serii de specialişti din cadrul Ministerului din Ankara sosiţi pentru perfecţionare în România. 

Scopul iniţiativei Guvernului turc este instruirea personalului asupra politicilor şi practicilor Uniunii Europene în domeniul securităţii alimentare, în cadrul demersurilor necesare integrării europene. Grupul de specialişti este format din inspectori, supervizori ai sistemului de management al calităţii şi ingineri. Oaspeţii, deveniţi pentru un semestru studenţi ai Universităţii „Andrei Şaguna”, au participat la cursuri de management strategic, standarde europene de calitate în siguranţa alimentară şi modalităţi de atingere a normelor impuse de Uniunea Europeană ţărilor membre. Cursanţii au primit noţiuni despre importanţa securităţii alimentaţiei ca parte integrată a securităţii naţionale, despre normele din România şi Uniunea Europeană privind securitatea alimentelor, particularităţi nutriţionale la adulţi şi copii precum şi aspecte gender privind alimentaţia. Cursurile au fost prezentate de cadre didactice ale Universităţii „Andrei Şaguna” din cadrul facultăţilor de Ştiinţe Economice -specializarea Management, Psihologie, Drept şi Ştiinţe Administrative şi Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice. Activităţile didactice s-au desfăşurat după un plan educaţional realizat de universitate, în acord cu nevoile Ministerului din Ankara, astfel încât, la finalul fiecărui modul, cursanţii au putut înţelege asemănările şi deosebirile dintre sistemul din Turcia şi cel românesc, adaptat celui european. Au fost evidenţiate avantajele economice, sociale şi politice ale unui sistem de state interconectate, ce îşi propune strategii comune de management al riscului în domeniul securităţii alimentaţiei.

Partea aplicativă a planului educaţional a inclus vizite de documentare la instituţii reprezentative şi de importanţă strategică pentru aria de activitate a cursanţilor şi anume: Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Laboratorul de Cercetare a Calităţii Vinului din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie - Murfatlar, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Avicola Lumina, Fabrica de Mezeluri Gepeto, Regia Autonomă Judeţeană de Apă (R.A.J.A.), Fabrica de Pâine şi Dobrogea-Biscuit din cadrul Dobrogea Grup şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. În aceste documentări cursanţii, însoţiţi de cadre didactice ale Universităţii „Andrei Şaguna”, au avut întâlniri cu specialişti şi manageri din instituţiile şi societăţile vizitate, au asistat la procesele specifice de producţie, testare şi distribuţie a produselor alimentare, au primit explicaţii şi au participat la dezbateri pe teme ce ţin de normele de securitate alimentară. 
Specialiştii turci au fost impresionaţi de ospitalitatea gazdelor, de nivelul ridicat de modernizare a proceselor tehnologice, de calitatea produselor degustate şi în primul rând de înaltul profesionalism al celor care au fost implicaţi în programul lor de perfecţionare.
         
În cadrul pregătirii desfăşurate la Universitatea „Andrei Şaguna” a avut loc o întâlnire între specialiştii din Ankara, cadrele didactice ale universităţii şi experţi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare din Bucureşti, în cadrul căreia s-au analizat beneficiile acestei colaborări, s-au identificat bune practici şi noi direcţii de urmat în domeniul securităţii alimentare şi s-au pus bazele unor viitoare parteneriate.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii